Nieuwe Spontaneous Escapes

Deze reizen gingen vanwege Covid niet door

Reizen en Covid bleek niet de meest ideale combinatie. Hierdoor heb ik in het afgelopen jaar – zoals velen – een aantal reizen moeten missen. Overduidelijk “First world problems”, maar bij mij ging dat ook gepaard met een verplichte scheiding van mijn familie in het buitenland.

In deze post sta ik stil bij een aantal geplande reizen die niet doorgingen in 2020. Gelukkig heb ik in februari 2020 nog van een mooie reis naar Indonesië kunnen genieten, waarvan je hier de verslagen kunt lezen:

Bij de terugvlucht begin maart werd het overduidelijk dat reizen door de meeste mensen achterwege werd gelaten…

Covid
Lege check in hal Singapore

Reis één: spoedreis naar Indonesië tijdens Covid

Hoewel ik nog maar net terug was uit Indonesië deed er zich een situatie voor waardoor ik snel weer naar Indonesië moest. Erg lastig, want steeds meer landen sloten hun landsgrenzen.

Normaliter vlieg je naar Indonesië en krijg je als Nederlander een stempel in je paspoort. Een vriendelijke beambte wenst je veel plezier en je bent klaar om je reis te vervolgen. Deze mogelijkheid – Visa on Arrival – werd echter stopgezet. Ik moest dus naar de Ambassade in Den Haag voor een visum. Maar voordat het zin had om dit te regelen, had ik het volgende nodig:

  • Een ticket met heen en terugreis;
  • Gezondheidsverklaring waarin te lezen viel dat ik vrij van COVID was.

Je eigen huisarts mag de gezondheidsverklaring niet afgeven. In april 2020 waren de meeste keuringsartsen ook niet beschikbaar. Ik belde wat rond maar niemand kon mij echt helpen. Gelukkig kon ik uiteindelijk bij iemand terecht. Ik boekte een ticket bij Garuda Indonesia en ging naar de Ambassade. Mijn visum werd gelijk goedgekeurd en een week later kon ik deze ophalen.

covid
Ambassade van de Republiek Indonesië

Een paar dagen later veranderde de situatie opnieuw: ook al had je een visum, Indonesië liet niet langer buitenlanders toe. Uitzichtloos.

Begin juni heb ik geprobeerd om gebruik te maken van een uitzonderingsregel. Mijn ticket bij Garuda kon ik omboeken. Met veel hulp van vrienden en familie, een tas vol met papieren, een negatieve PCR testuitslag en alle uitzonderingsregels bij de hand stond ik op Schiphol. Onverrichter zake werd ik teruggestuurd: Garuda stuurde per Whatsapp wat gegevens naar Jakarta maar daar wilden ze er niets van weten. De vriendelijke medewerker van Garuda vertelde mij: “het zal ongetwijfeld allemaal in orde zijn, maar als wij geen toestemming krijgen gaan we verder ook niet in discussie. Zo werkt Indonesië nu eenmaal”.

Helaas geen Garuda naar Indonesië

Kortom: Indonesië bezoeken ging – ondanks alle stress en energie – niet door. Een grote teleurstelling, vooral vanwege het spoedeisende karakter van mijn reis.

Reis 2: geplande reis naar Indonesië

Natuurlijk stonden er ook schitterende vluchten op de planning! De bedoeling was om eerst in mei 2020 de volgende route te vliegen:

  • Amsterdam – Milaan. Voor een paar tientjes met koffer en een stoel met extra beenruimte boekte ik dit bij LEVEL;
  • Milaan – Hong Kong met Cathay Pacific in First Class. Ik maakte daarbij gebruik van de Sweet Spot waarover ik eerder schreef, maar welke inmiddels is opgeheven;
  • Hong Kong – Kuala Lumpur met Malaysia Airlines in Business Class. Dit ticket boekte ik voor slechts 22.000 Avios bij British Airways Executive Club;
  • Jakarta – Hong Kong met Cathay Pacific in Economy Class. Normaliter een prijzig enkeltje, maar ik boekte deze vlucht voor slechts 10.000 Asia Miles;
  • Hong Kong – Parijs met Cathay Pacific in First Class. Dit was de “terugreis” van de Sweet Spot.
Cathay Pacific First Class stond twee keer op de planning

Ik zou hier nog een paar losse vluchten aan toevoegen. Tenslotte kun je in Azië relatief voordelig op heel comfortabele manier vliegen, zoals Malindo Air Business Class of Batik Air Economy. Een schitterende reis qua vluchten, maar er stond in mijn uiteindelijke land van bestemming (Indonesië) nog veel meer moois te wachten. Helaas is het er niet van gekomen.

Reis 3: New York, Los Angeles en Indonesië

In oktober zou ik vervolgens opnieuw naar Indonesië vliegen, maar met een mooie aanloop via de Verenigde Staten. Ik zou daarbij de volgende route vliegen:

covid
Ik zou met de Singapore Airlines A380 naar New York

Deze reizen gingen niet door vanwege Covid: conclusie

Zoals ik in de inleiding al geschreven heb: het zijn voornamelijk “first world problems” als reizen niet door kunnen gaan. Zodra dit betrekking heeft op familie die ver weg woont dan krijg je er al snel meer stress van, zo heb ik aan den lijve ondervonden. Jammer dat alle mooie en luxe vluchten niet doorgegaan zijn. Wat in het vat zit verzuurt niet. Helaas zullen sommige vluchten niet ingehaald kunnen worden: Frankfurt – New York kon ik niet verplaatsen en ook Japan Airlines First Class heeft vooralsnog geen nieuwe award beschikbaarheid.

Inmiddels heb ik gelukkig al weer de nodige nieuwe plannen gemaakt. Hopelijk is Covid in de komende maanden een steeds minder groot probleem in de wereld. Op de plannen kom ik in een aparte post op terug.

2 gedachten over “Deze reizen gingen vanwege Covid niet door”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven