Review: Malindo Air Business Class

Wat kun je verwachten bij Malindo Air Business Class? Ik had werkelijk geen flauw idee, want ik had van de maatschappij nog nooit gehoord. Toen ik op zoek was naar tickets van Kaula Lumpur naar Denpassar Bali stuitte ik echter op een tarief van € 105,00 enkele reis. Voor een vlucht van ruim drie uur is dat een uitstekende deal!

Normaal gesproken boek ik de meeste vluchten met behulp van miles, maar in dit geval was dat geen goed alternatief. Bij British Airways zou ik bijvoorbeeld 20.000 Avios en € 10,95 kwijt zijn. Zelfs met de relatief goede Groupon deal koop je voor € 99,00 slechts 8.000 Avios. Dan is een vlucht als deze dus gewoon een heel goede oplossing en kun je de miles beter op zak houden.

Malindo Air is een onderdeel van Lion Air en is gevestigd in Maleisië. Het vliegt voornamelijk met Boeing 737 toestellen. Malindo Air is wat duurder gepositioneerd dan bijvoorbeeld Lion Air. Ook is Lion Air een “all economy class” maatschappij en Malindo Air biedt ook business class aan.

Vluchtgegevens:

Route: Kuala Lumpur – Denpassar
Maatschappij: Malindo Air
Toestel: Boeing 737-800
Stoel: 3A
Klasse: Business Class
Prijs: € 105,00

Malindo Air Business Class: check in en lounge

Net als Korean Air biedt ook Malindo Air de mogelijkheid om al in te checken op het centraal station. Ik vind dit enorm handig, want je hebt daarna je handen vrij en kunt eventueel nog de stad in. Op het vliegveld kun je direct doorlopen naar de security. Helaas is de dame aan de incheckbalie niet zo enthousiast. Misschien komt dit omdat ik haar stoor tijdens het kijken van een film op haar mobiele telefoon. First things first tenslotte.

Malindo Air Business Class
Inchecken op Kuala Lumpur Sentral

Vervolgens kun je met de KLIA Express naar het vliegveld, een handige en goedkope methode. Tijdens mijn treinreis geniet ik van een prachtig uitzicht op een snurkende medereiziger 😉

Juist…

Malindo Air beschikt niet over een eigen lounge op het vliegveld van Kuala Lumpur. In plaats daarvan krijg je een tegoedbon waarmee je iets kunt kopen op het vliegveld. Mocht je toch nog een langere overstap hebben, dan kun je met deze bon ook nog gebruik maken van een contract lounge.

Malindo Air Business Class
Een tegoedbon in plaats van lounge toegang

Ik besluit deze bon te gebruiken voor een ijskoffie en wat lekkers bij Starbucks. Hier is het redelijk rustig en is voldoende plek om rustig te zitten. Vanuit de Starbucks heb je bovendien een prettig uitzicht op het vliegveld van Kuala Lumpur.

Starbucks Kuala Lumpur

De cabine

Eenmaal bij de gate blijkt dat er sprake is van een heel rustige vlucht. Er zit slechts een handjevol mensen te wachten, waardoor alles uiterst relaxed verloopt. Een klein nadeel hiervan is dat alles een versnelling lager gedaan wordt, waardoor ook het boarden later start.

s
Malindo Air Boeing 737-800

Eenmaal aan boord tref ik een redelijk modern ogende cabine aan, met heerlijk ruime stoelen.

Malindo Air Business Class
Een comfortabele business class stoel

De cabine ziet er redelijk fris uit, het gaat dan ook om een vrij nieuw toestel.

Malindo Air Business Class
De lekkere brede stoel

De beenruimte is uitstekend te noemen. Volgens mijn inschatting ruimer dan de gemiddelde business class configuratie op een korte afstand.

Malindo Air Business Class
Uitstekende beenruimte

De stoel kun je instellen met een paar knopjes aan de zijkant van de stoel. Behalve de optie om de rugleuning naar achter te verstellen vind ik de stoel hier meestal niet comfortabeler op worden. De voetensteun is in mijn ogen namelijk altijd te kort om echt comfortabel te kunnen zitten.

Malindo Air Business Class
Verschillende instellingsmogelijkheden in de stoel

De stoel is ook voorzien van een 110 Volt lader en een USB lader. Deze is geplaatst onder de armsteun van de stoel.

Malindo Air Business Class
Stopcontact onder de stoel

Tot slot is er nog een In Flight Entertainment scherm aanwezig. Deze is opgeborgen in de armsteun van de stoel. Na een tijdje prutsen lukt het mij om deze tevoorschijn te toveren.

Malindo Air Business Class
Malindo Air In Flight Entertainment

Eten & Drinken aan boord

Bij het boarden is de crew heel erg druk, al begrijp ik niet zo goed waarmee nu precies. Er komen vandaag namelijk slechts weinig mensen aan boord. Na enige tijd komt een vriendelijke stewardess naar me toe met een dienblad welkomstdrankjes. Er is keuze uit water of sinaasappelsap en ik kies voor het laatste. Daarnaast worden er koptelefoons uitgedeeld met geluidsdemping.

Malindo Air Business Class
Welkomstdrankje

Nadat iedereen (ik denk zo’n 45 mensen) aan boord is, vertrekken we vanaf de luchthaven van Kuala Lumpur. Een informatief praatje van de captain is er bij deze vlucht niet. Maar soms is zo’n welkomstpraatje een mooie manier om aan te kondigen dat we er klaar voor zijn maar toch nog even 75 minuten moeten wachten. En dat is niet zo gelukkig, we vertrekken op tijd, waarna we spoedig langs de kustlijn van Maleisië vliegen.

Takeoff van Kuala Lumpur
Langs de kust van Maleisië op weg naar Denpassar

Na een half uur komt de service op gang en wordt de tafel gedekt. Vreemd genoeg met een tafellaken van Batik Air. Batik Air is in feite hetzelfde bedrijf, maar voert vluchten uit binnen Indonesië.

Batik Air tafelkleed

Voor de maaltijd uitgeserveerd wordt kan ik kiezen uit een drankje. Er is geen menukaart maar ik kan kiezen uit frisdrank, bier, rode- of witte wijn. Ik kies voor het laatste. Ik ben niet zo’n kritische wijndrinker, maar dit smaakte naar Maggi. Er zijn ergere dingen gelukkig.

Malindo Air Business Class
De witte wijn, wat niet zo’n succes is

De maaltijd ziet er mogelijk een tikkeltje eenvoudig uit op de foto, maar is bijzonder smaakvol. De standaard bijgeleverde broodjes zijn van niet zo’n hoge kwaliteit en de brownie cake is nogal droog. Toch is dit – mede gelet op de lage ticketprijs – allemaal best oké.

Malindo Air Business Class
Maaltijd tijdens de vlucht

Na de maaltijd is het tijd om van het mooiste In Flight Entertainment te genieten: de ondergaande zon! De andere passagiers in business class zijn inmiddels in slaap gevallen, waardoor ik tijd heb voor een praatje met de bemanning. Ik krijg te horen dat vanaf Denpassar straks wordt doorgevlogen naar Brisbane: een vlucht van ca. zes uren.

Het fraaie uitzicht
Malindo Air Business Class
De rest van de cabine slaapt

Malindo Air Business Class Kuala Lumpur – Denpassar: conclusie

Na de ondergaande zon is het nog ongeveer een uur en twintig minuten vliegen naar Denpassar. De vlucht is verder niet meer zo spectaculair. Als ik nog een drankje wil dan is dat geen enkel probleem, maar ik heb genoeg Maggi gedronken voor vandaag.

Met Malindo Air Business Class heb je een goede deal te pakken! Voor een betaalbare prijs zit je in een lekkere brede stoel met veel beenruimte. Dergelijke stoelen zijn bij vluchten binnen Europa eigenlijk niet te vinden. De service is daarnaast oké: vriendelijk en een smakelijke maaltijd. De wijn is dan weer niet te drinken, maar gelet op de lage prijs van deze vlucht vind ik dat te overzien.

Een nadeel ten opzichte van andere maatschappijen die business class aanbieden is dat je geen punten kunt sparen binnen een alliantie. Maar meer nadelen kan ik eigenlijk niet noemen: dit is gewoon een prima product! Mijn verwachtingen zijn tijdens deze vlucht ruimschoots overtroffen en ik zou zonder aarzeling weer Malindo Air boeken. Na mijn vakantie in Balie vloog ik nog met Batik Air op een binnenlandse vlucht naar Jakarta. Dit concept is eigenlijk identiek aan dat van Malindo Air: van harte aan te bevelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven