Alaska Mileage Plan

Alaska Mileage Plan: een kennismaking

Alaska Mileage Plan is het loyaliteitsprogramma van Alaska Airlines uit Seattle. Omdat Alaska niet tot een wereldwijde alliantie behoort heeft Alaska partnerships met een ruim netwerk aan luchtvaartmaatschappijen. Dit zorgt ervoor dat het programma voor veel mensen interessant is. Juist als je niet zo heel veel vliegt is dit programma ontzettend interessant!

Het frequent flyer programma is uniek in zijn soort door een aantal eigenschappen:

 • Het programma is geen lid van een alliantie maar heeft een uitgebreid partnernetwerk. Hierdoor kun je miles sparen door te vliegen bij veel partner maatschappijen. Ook kun je bij deze partner maatschappijen award tickets boeken;
 • Miles verdien je op basis van de gevlogen afstand in plaats van per uitgegeven dollar, wat meer en meer de norm is;
 • Alaska verkoopt door het jaar heen vaak miles met bonus. Momenteel kun je miles kopen met 40% bonus;
 • De award tabel is gunstig. Vanaf 55.000 miles vlieg je in Business Class van Europa naar de VS, inclusief Hawaii;
 • Een gratis stopover is toegestaan op een award ticket, zelfs op een enkele reis;

Kortom, het programma blinkt op een aantal vlakken uit. Daarnaast zijn de medewerkers extreem behulpzaam bij het boeken van een award ticket. Tijd voor een kennismaking met dit loyaliteitsprogramma.

Op Bijzonderetickets.nl kun je ook de volgende artikelen over Alaska Mileage Plan teruglezen:

Alaska Mileage Plan
LATAM is een partner van Alaska

Alaska Mileage Plan: partner maatschappijen

Alaska Mileage Plan biedt je geen voordelen binnen een alliantie. Wel werkt de maatschappij samen met een aantal partner maatschappijen. Dit is een behoorlijk interessante lijst:

 • Aer Lingus;
 • American Airlines;
 • British Airways;
 • Cathay Pacific;
 • Condor;
 • Emirates;
 • Fiji Airways;
 • Finnair;
 • Hainan Airlines;
 • Icelandair;
 • Japan Airlines;
 • Korean Air;
 • Latam;
 • PenAir;
 • Qantas;
 • Ravn;
 • Singapore Airlines.

Tot vorig jaar waren ook Air France, KLM, Delta en Aeromexico partner van Alaska Mileage Plan. Helaas is deze samenwerking beëindigd. En dat is jammer, want anders was Alaska een veel beter alternatief dan Flying Blue.

Alaska Mileage Plan
De lijst met partners

Als je met één deze maatschappijen vliegt kun je miles sparen. Per maatschappij zijn er wel een aantal restricties verbonden aan het verdienen van miles.

Miles inwisselen voor een “gratis ticket” kan ook bij de partnermaatschappijen. Voor iedere maatschappij is een aparte award tabel aanwezig. Bij Aer Lingus en Singapore Airlines kun je momenteel nog geen award tickets boeken. Naar verwachting is dit vanaf dit jaar mogelijk, waardoor het programma nog interessanter wordt.

In een separaat artikel zal ik nog stilstaan bij de mogelijkheden en onmogelijkheden van het sparen en uitgeven van miles bij Alaska.

Miles verdienen op basis van gevlogen afstand

Veel Frequent Flyer Programma’s stappen over op “revenue based earning”, wat wil zeggen dat je miles ontvangt over het aantal uitgegeven Dollars of Euro’s. Dit is op lange afstandsvluchten meestal ongunstig.

Bij Alaska Mileage Plan verdien je miles over de gevlogen afstand, ongeacht de partnermaatschappij. Vlieg je met Alaska zelf, dan krijg je altijd minimaal 100% van de gevlogen afstand in miles!

Ben je elite lid van Alaska? Dan krijg je tevens een elite bonus over de gevlogen afstand. Op vluchten met Alaska krijg je dan tenminste 150% van de gevlogen afstand in miles.

Alaska Mileage Plan
Miles over de gevlogen afstand, zelfs op goedkope tickets

Alaska verkoopt vaak miles met bonus

Gedurende het jaar verkoopt Alaska vaak miles met bonus. Hierdoor kun je soms simpelweg “besparen” door de miles gewoon te kopen en vervolgens een award ticket te boeken. Momenteel verkoopt Alaska bijvoorbeeld miles met 40% bonus.

Aan het einde van vorig jaar was er een bonus van 50% bij aankoop van miles. Hierdoor betaalde je € 0,0173 per mile. Voor € 389,25 koop je daarmee voldoende miles om Cathay Pacific Business Class van Tokyo naar Jakarta vliegen met een tussenstop in Hong Kong (een stopover is niet toegestaan). Prachtige deal! Voor hetzelfde ticket zou je normaliter een astronomisch bedrag moeten neertellen.

Alaska Mileage Plan
Door miles te kopen kun je flink besparen!

De mogelijkheid om voordelig miles aan te kopen is vooral interessant voor iemand die niet zo vaak vliegt. Je stalt je miles bij Alaska Mileage Plan, vult het tekort aan tijdens een leuke actie en je hebt een goedkoop ticket gescoord.

Gunstige award tabel & stopover op een enkele reis

Hoewel ik in dit artikel niet te diep in wil gaan op de award mogelijkheden, kun je met Alaska miles een gunstig award ticket boeken. Binnen heel Azië vlieg je voor slechts 22.500 miles met Cathay Pacific in Business Class. Voor 42.500 miles vlieg je van Europa naar Hong Kong met Cathay Pacific en voor 60.000 miles vlieg je met Finnair Business Class van Europa naar Azië. Bij de meeste Frequent Flyer ben je significant meer miles kwijt.

Alaska Mileage Plan
22.500 miles intra Azië? Cool!

Een pareltje van het programma is echter de mogelijkheid om een gratis stopover in te bouwen, zelfs op een enkele reis. Dit is iets wat je niet vaak ziet. Bij Singapore Airlines Krisflyer kan dit bijvoorbeeld ook, maar betaal je $ 100,00 extra. Flying Blue heeft de mogelijkheid om een stopover in te bouwen zelfs helemaal afgeschaft, zelfs op een retourticket.

Zo kun je bijvoorbeeld een award ticket boeken van Europa naar San Francisco met Finnair. Zonder extra miles te hoeven betalen kun je een aantal dagen (of weken) later doorvliegen naar Honolulu met Alaska Airlines. Je betaald hiervoor het tarief voor een enkele reis (30.000 miles in Economy en 70.000 miles in Business Class). Kun je award beschikbaarheid vinden bij American Airlines? Dan betaal je slechts 57.500 miles in Business Class.

Van en naar de Verenigde Staten zijn de voordelen nog veel groter. Voor 62.500 miles vlieg je in Business Class van New York naar Hong Kong, waar je na een stopover kunt doorvliegen tot Johannesburg of Tel Aviv. Dat is 29 uur Business Class voor 62.500 miles! Doe je er 7.500 miles bij? Dan vlieg je het eerste stuk zelfs in First Class.

Alaska Mileage Plan
29 uur in Business Class voor 62.500 miles? Met gratis stopover? Wow!

Het is goed om te weten dat je niet verschillende partners kunt combineren. Je kunt niet met Finnair en later met American vliegen. Gelukkig kun je wel een partner combineren met vluchten van Alaska zelf.

De nadelen van Alaska Mileage Plan

Natuurlijk kent het programma ook nadelen, waarvan de belangrijkste hieronder staan:

 • Alaska is geen lid van een alliantie. Hierdoor heb je minder voordelen van elite status (zoals loungetoegang, bagagevrijstelling, etc.);
 • Vanuit Europa kun je met Cathay Pacific uitsluitend naar Hong Kong vliegen;
 • Oorspronkelijk waren Emirates tickets ook gunstig te boeken met Alaska Mileageplan, maar deze zijn nu aan de dure kant;
 • Voor sommige partners zijn restricties voor het verdienen van miles, zoals bij American Airlines;
 • Alaska Mileage Plan is geen American Express transfer partner, welke voor miles & punten de enige betekenisvolle creditcard is in Nederland.
Alaska Mileage Plan
Geen Loungetoegang voor elite’s bij de meeste partners

Het programma is dus voornamelijk geschikt voor mensen die graag punten sparen, en minder waarde hechten aan elite status. Als je de miles vervolgens gebruikt voor Business- en First Class award tickets dan hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Bovendien kun je tegenwoordig vaak loungetoegang kopen of krijgen via je credit card.

Alaska Mileage Plan: conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen biedt Alaska Mileage Plan geweldige mogelijkheden voor award tickets. Bovendien kun je met verschillende maatschappijen miles sparen. Ook als je weinig vliegt maak je nog kans op een mooi award ticket dankzij de mogelijkheid om miles bij de kopen.

In een volgend artikel zal ik uitgebreider stilstaan bij de mogelijkheden om miles te sparen bij Alaska. Mocht je hier niet op kunnen wachten, dan adviseer ik om per maatschappij goed naar de voorwaarden te kijken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven