Review: American Express Gold Kaart

De American Express Gold kaart is de meest toegankelijke creditcard waarmee je veel punten kunt verdienen in Nederland. In dit artikel sta ik stil bij de specificaties van de kaart. Want naast het punten sparen is deze kaart absoluut interessant! Sterker nog: de maandbijdrage is gemakkelijk terug te verdienen.

Op deze site heb ik al vele malen stilgestaan bij het effectief inzetten van American Express Rewards punten. Daar ga ik in dit artikel dan ook niet uitgebreid op in, maar meer op de kaartvoordelen in zijn algemeenheid. Je kunt in onderstaande artikelen veel terugvinden over punten en het gebruik daarvan:

We weten dat je mooie dingen kunt doen met AMEX punten, maar wat kun je verder met de kaart?

American Express Gold Kaart: algemeen

De American Express Gold kaart is een creditcard met een maandelijkse kaartbijdrage van € 20,00. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de andere creditcards in Nederland is dat je bij de American Express Gold kaart een behoorlijk aantal voordelen krijgt. Daar ga ik hieronder verder op in. Je kunt de kaart gelijk aanvragen via deze link en krijgt een mooie aanmeldbonus.

Het is geen creditkaart waarmee je een krediet krijgt: maandelijks moet je alles wat je hebt uitgegeven ineens terugbetalen. Je krijgt dan ook geen BKR registratie voor dit product (tenzij je niet aan je terugbetalingsverplichting voldoet).

Gold Metal Card

Er zit geen vaste limiet op de creditcard. Het maximale wat je kunt uitgeven op de kaart verschuift aan de hand van je uitgave en betaalgedrag. Betaal je dus alleen maandelijks je Netflix abonnement van een tientje, reken er dan niet op dat je een duur schilderij kunt afrekenen met je kaart.

De American Express Gold kaart is niet te verwarren met de Flying Blue American Express Kaart. De verschillen lees je in dit artikel.

Vier keer Gratis Lounge Toegang

Een belangrijk voordeel is dat je vier keer gratis gebruik kunt maken van de luchthaven lounges. Niet alleen binnen Nederland, maar wereldwijd. En zo kun je daar al profijt van hebben als je slechts één keer per jaar op reis gaat. Je kunt namelijk ook twee keer gebruik maken van de lounge met twee personen.

Juist gedurende een overstap kun je veel baat hebben bij het verblijf in een lounge: een verfrissende douche, even chillen en wat gratis versnaperingen.

Oman Air Bangkok, toegang met Priority Pass via AMEX Gold

Vier keer gratis lounge toegang is al snel zo’n € 120,00 waard. Maar ook na deze vier kun je gebruik blijven maken van de lounge. Dan betaal je € 28,00 per persoon per keer, terwijl dit normaliter duurder kan zijn.

Lounge Box On the Go

Ga je niet naar de lounge op Schiphol? Dan kun je alsnog voordeel halen uit de kaart. Je kunt namelijk bij de Grab & Fly shops op Schiphol een Loungebox samenstellen. Deze Loungebox bestaat uit de volgende items, aldus American Express:

  • Yoghurt, een salade, een sandwich of een wrap;
  • Één croissant of één stuks fruit;
  • Een warm of een koud drankje.
Lounge Box (foto: American Express)

Je kunt hier alleen gebruik van maken op een dag waarop je geen gebruik maakt van de lounge. Daarnaast kun je maximaal twee keer per maand gebruik maken van dit voordeel.

Het voordeel is dat het afhalen van een lounge box niet meetelt als loungebezoek. Indien je hier regelmatig gebruik van maakt kun je een deel van je maandbijdrage snel terugverdienen.

Dining Credit

In 2022 heeft American Express “Dining Credit” geïntroduceerd. Per jaar krijg je € 100,00 tegoed om uit te geven bij geselecteerde restaurants in Nederland, Belgë en Luxemburg. Je kunt de deelnemende restaurants terugvinden via deze link.

American Express Gold Kaart
€ 100,00 dining credit bij de AMEX Gold kaart

Nadat je bij een restaurant hebt gegeten reken je af met je American Express Gold kaart. Na een paar dagen crediteert AMEX vervolgens tot maximaal € 100,00. Een mooi voordeel dus, waarbij je een flink deel van je kaartbijdrage terug kunt verdienen.

Amazon Prime: € 2,99 per maand terug

Een Amazon Prime lidmaadschap kost € 4,99 per maand. Amazon Prime is een streamingdienst waarmee je content kunt streamen. Standaard heb je toegang tot veel films, tv series en muziek. Daarnaast kun je artikelen zonder verzendkosten bestellen.

Het maakt niet uit of je reeds Amazon Prime hebt of niet: maandelijks stort American Express € 2,99 ter gedeeltelijke compensatie van het maandbedrag terug zodra een afschrijving gedetecteerd is.

Meer informatie over Amazon Prime kun je op deze pagina terugvinden.

American Express Gold Kaart: Punten Sparen

Een belangrijk onderdeel van de American Express Gold kaart is de mogelijkheid om punten te sparen. Bij het aanvragen van de kaart ontvang je vaak een aanmeldbonus. Deze is vaak hoger als je de kaart aanvraagt via een referral, bijvoorbeeld via deze site.

Daarnaast spaar je 1 punt per euro die je met de kaart uitgeeft. En dus loont het om zoveel mogelijk zaken met je kaart af te rekenen. Bij de meeste hotels, betere restaurants en tankstations kun je met de kaart betalen. Maar ook bij winkels zoals Kruidvat, Jumbo en Aldi kun je gewoon met AMEX betalen. Op die manier kan het aantal punten snel oplopen.

American Express Gold Kaart

Soms kun je een enorme hoeveelheid punten binnenhalen door je kaart te upgraden naar een AMEX Platinum kaart.

Tot slot kun je ook punten verdienen door iemand anders te introduceren. Je krijgt dan vaak een mooie hoeveelheid punten ineens, direct na acceptatie.

De waarde van deze punten hangt af van de wijze waarop je deze gebruikt, maar het is zeker dat je hier fantastische dingen mee kunt doen. Ter inspiratie kun je de volgende artikelen lezen:

Gratis extra kaart(en)

Je kunt tot vier gratis extra creditcards aanvragen. Dit betreft een Green Card welke een niveau onder de Gold Card zit. Het maandbedrag wordt aan het einde van de maand afgeschreven van je eigen rekening. Tevens spaar je punten als hoofdkaarthouder.

Het is belangrijk om je te beseffen dat de extra kaarthouder geen extra voordelen krijgt, zoals lounge toegang of dining credit. De verzekeringen zijn echter wel van toepassing op de extra kaarthouder.

Verzekeringen

De American Express Gold kaart kent ook een aantal verzekeringen:

  • Aankoopverzekering;
  • Geld-Terug-Garantie;
  • Ongevallenverzekering tijdens een reis;
  • Reis- en annuleringsverzekering.

American Express Gold Kaart

Deze verzekering is voor zowel de hoofdkaarthouder, diens gezinsleden en de houder(s) van de extra kaart(en). Je kunt de verzekeringsvoorwaarden terugvinden via deze pagina.

Om gebruik te kunnen maken van de verzekeringen is het belangrijk dat je tijdens de aankoop gebruik hebt gemaakt van je American Express Gold kaart.

De verzekeringen zijn een mooie toevoeging. Met name een annuleringsverzekering is vrij kostbaar, wat weer een stuk van de maandbijdrage rechtvaardigt.

American Express Gold Kaart: Conclusie

Ik hoop je met dit artikel wat meer inzicht te hebben gegeven in de American Express Gold kaart. Naast de prachtige mogelijkheden om punten binnen te halen biedt de kaart een flink aantal andere voordelen.

Ben jij inmiddels ook wel toe aan deze kaart? Vraag de kaart dan gelijk via deze link aan en ontvang een mooie aanmeldbonus! Klik in dat geval linksonder op “Bekijk alle kaarten” en klik op de Gold Kaart.

2 gedachten over “Review: American Express Gold Kaart”

  1. Hoi Sander, mooi artikel, waardevolle informatie. Maar 20.000 punten is nu niet om van de daken te schreeuwen voor een Gold Card. Denk je dat er later dit jaar betere aanbiedingen komen??

    1. Hoi Paul, dank je wel! Je slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop. Ik verwacht dat er gedurende dit jaar nog wel eens een aanbieding komt met 40.000 punten. Hoger heb ik nog niet gezien, maar who knows 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven