gratis in de business class

Is alles gratis in de Business Class Lounge? (FAQ)

Is alles gratis in de Business Class lounge? Een vraag die regelmatig voorbij komt op forums en gesprekken over business class vliegen. Tijd om hier dus eens bij stil te staan.

In het eerste deel van dit artikel sta ik even kort stil bij de business class lounge:

 • Wat is het precies?
 • Welke faciliteiten tref je aan?
 • Op welke manieren kun je toegang krijgen tot de business class lounge?

Tot slot ga ik in op de vraag of alles gratis is in de Business Class lounge. Je kunt op deze site ook de volgende artikelen vinden over lounges:

Wat is een Business Class Lounge precies?

Een business class lounge is een ruimte op een vliegveld waar je kunt werken, ontspannen en iets kunt eten en drinken voor je vlucht. De toegang wordt meestal gefaciliteerd door de luchtvaartmaatschappij als je business class vliegt.

Het zou normaal gesproken rustiger moeten zijn in de business class lounge dan in de terminal. Een ideale faciliteit dus voor de business class vlieger, zodat je toch nog productief kunt zijn tijdens het wachten. Natuurlijk is de gemiddelde business class passagier niet zo lang voor zijn vlucht aanwezig. Maar zodra er sprake is van een urenlange overstap is een lounge bijzonder welkom.

Skyteam lounge Hong Kong

Naast de Business Class lounge is er vaak ook nog een First Class lounge. Dit is voor passagiers die in First Class vliegen of de hoogste elite status bij een frequent flyer programma hebben.

In de meeste Business Class Lounges tref je de volgende faciliteiten aan:

 • Een werkgedeelte en een deel met relaxte stoelen;
 • Koffie- en thee;
 • Frisdrank, bier, wijn en soms sterke drank en bruiswijn;
 • Een buffet met eten. Soms zijn dit een paar simpele hapjes, maar soms is er een compleet buffet;
 • Douches en toiletten;
 • Een business ruimte met computers en printers;
 • Stilteruimte met ligstoelen.

De First Class Lounges zijn uitgebreider dan de Business Class Lounges. Naast dat deze lounges over het algemeen wat rustiger zijn, tref je hier de volgende faciliteiten aan:

 • Mogelijkheid voor een spa behandeling;
 • Uitgebreider aanbod aan dranken, inclusief champagne- en whiskey bar;
 • Een privéruimte waar je kunt wachten;
 • Restaurant met mogelijkheid om a la carte te dineren.
A la carte dineren in bij American Airlines Flagship Dining

Hoe krijg je toegang tot de Business Class Lounge?

Als je business class vliegt krijg je toegang tot de business class lounge van de luchtvaartmaatschappij. Als de luchtvaartmaatschappij lid is van een alliantie dan krijg je ook toegang tot de lounges van andere maatschappijen binnen deze alliantie. Vlieg je bijvoorbeeld business class met KLM vanaf Atlanta? Dan heb je toegang tot de “Delta Sky Club”.

Je hoeft niet beslist Business Class te vliegen om toegang te krijgen tot de business class lounge. Op de volgende manieren kun je eveneens toegang krijgen:

 • Met elite status bij het frequent flyer programma van de luchtvaartmaatschappij;
 • Bij Scandinavian Airlines krijg je toegang als je “Premium Economy” (SAS Plus) vliegt;
 • Soms kun je toegang kopen tot de business class lounge, bijvoorbeeld met Priority Pass;
 • Bij een American Express Gold kaart krijg je vier keer gratis toegang tot de lounge.
 • Via de American Express Platinum kaart krijg je onbeperkt lounge toegang voor 2 personen (en voor 4 personen bij een gratis tweede kaart);
 • Als je met iemand meereist (of uitgenodigd wordt door iemand) die elite status heeft bij het frequent flyer programma van de luchtvaartmaatschappij.
gratis in de business class
Lufthansa Business Class Lounge

Toegang tot de First Class lounge (of “Gold Lounge” bij Star Alliance) is minder eenvoudig. Behalve een ticket in First Class (wat vandaag de dag zeldzaam is) kun je op de volgende manieren toegang krijgen:

 • Met de hoogste elite status bij het frequent flyer programma van de luchtvaartmaatschappij;
 • Meereizen met iemand die de hoogste elite status heeft of First Class vliegt.

Om het nog ingewikkelder te maken: er zijn een aantal First Class Lounges waar je alleen toegang tot krijgt als je First Class vliegt. Een aantal voorbeelden zijn:

De Concorde Room London Heathrow

Overigens maakt het niet uit of je nu “het volle pond” hebt betaald voor je Business- of First Class ticket, of een “gratis vlucht” met punten hebt geboekt. In beide gevallen krijg je toegang tot de lounge.

Is alles gratis in de Business Class Lounge?

Zodra je eenmaal binnen bent in de Business – of First Class Lounge, dan kun je van alle faciliteiten gebruik maken. Dit wil zeggen: het meeste is gratis in de Business Class Lounge. Eten en drinken is eigenlijk altijd gratis. In de Verenigde Staten moet je in sommige lounges betalen voor alcoholische dranken. Een spa behandeling is vaak gratis voor mensen die ook daadwerkelijk in Business- of First Class vliegen. Heb je elite status, dan moet je vaak betalen voor deze spa behandeling.

Als er douches aanwezig zijn, dan kun je hier (meestal) gratis gebruik van maken. Dit is ook het geval voor de rustruimtes. Soms moet je deze ruimtes reserveren, maar vaak zijn ze vrij toegankelijk.

gratis in de business class
Gratis drankjes in de Lufthansa Business Class Lounge

Als je bij een First Class Lounge de mogelijkheid hebt om a la carte te dineren, dan is dat eveneens gratis.

Conclusie:

In de meeste gevallen kun je van alle faciliteiten gratis gebruik maken in de Business- of First Class Lounge. Dit maakt een belangrijk onderdeel uit van het (duurdere) ticket en het frequent flyer programma. Hierdoor kun je – vooral tijdens een overstap – de nodige kosten besparen op het vliegveld.

Mocht je overwegen om losse toegang tot de Business Class Lounge aan te schaffen dan adviseer ik wel om vooraf de faciliteiten te controleren. Vaak kun je ook in beoordelingen van gebruikers teruglezen of het aanbod “de moeite waard” is. Loungebuddy is hiervoor een goede app: hier kun je de faciliteiten per lounge terugzien, evenals beoordelingen van gebruikers.

2 gedachten over “Is alles gratis in de Business Class Lounge? (FAQ)”

 1. Een hele goede dag.

  Als redelijke frequente business class reizigers vraag ik mij toch een ding af. Dit behoort tot de afdeling vreemde vragen, maar iemand moet eens de eerste zijn. Mag men in de lounge een fles champagne en of whisky pakken en deze meenemen. Deze vraag werd een discussie op een verjaardag. Weet dat het vreemd klinkt maar ik ben toch erg benieuwd naar het antwoord. Daar deze niet op het internet te vinden is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven