Wat kun je met AMEX punten?

Je ziet in mijn artikelen regelmatig dat je met AMEX punten kunt betalen. Persoonlijk betaal ik een groot deel van mijn vluchten met AMEX punten. Enerzijds omdat ik zeer kritisch ben op de manier waarop ik ze uitgeef, anderzijds omdat ik zo nu en dan bonuspunten krijg voor het aanbrengen van een nieuwe kaarthouder bij American Express. Dit is zowel voor mij als de nieuwe kaarthouder gunstig: ik krijg punten en de nieuwe kaarthouder krijgt een mooi introductieaanbod (beter dan rechtstreeks). Zo simpel is het.

Al eerder schreef ik een paar artikelen over de American Express kaart:

Ik kan me voorstellen dat het gebruik van deze American Express Rewards punten nog enige toelichting nodig heeft. Want wat kun je hier nu precies mee en waarom zijn deze punten zo waardevol? Ik sta in dit artikel stil bij de volgende onderwerpen:

  • AMEX punten: de mogelijkheden;
  • Sterk variërende waarde;
  • Hoe omzetten naar frequent flyer miles?
  • Conclusie

AMEX punten: de mogelijkheden

Je kunt de punten gebruiken voor de volgende doeleinden:

Mogelijkheden genoeg dus! Het lijkt natuurlijk aantrekkelijk om je punten voor al deze mogelijkheden in te kunnen zetten, maar de waarde die je per punt krijgt varieert sterk. Daarom adviseer ik om kritisch te zijn op de wijze waarop je met je punten omgaat: je kunt een transactie namelijk niet terugdraaien. En de punten zijn niet oneindig en kun je bovendien niet bijkopen.

Van hotelpunten tot giftvouchers, er zijn voldoende mogelijkheden

Sterk variërende waarde

De waarde van de American Express Rewards punten varieert sterk per bestedingsdoel. Voor een Restaurant Cadeaukaart van € 50,00 betaal je maar liefst 12.500 punten. Omgerekend krijg je daarmee dus € 0,004 per punt.

Zet je 12.500 punten om naar Singapore Airlines, dan krijg je 10.000 miles. Deze miles hebben een waarde van € 0,013 per mile. In dit geval krijg je dus € 130,00 terug voor 12.500 punten, wat neerkomt op € 0,0104. Dat is bijna 3 keer zo veel! Maar vergis je niet, de waarde van frequent flyer miles is redelijk laag ingeschat.

Bij frequent flyer miles kun je daarnaast soms vliegtickets boeken die normaal verkocht worden tegen astronomische bedragen. Een enkele reis in Business Class van Madrid naar Chicago? Dat wordt dan € 5.728,00! Je kunt echter ook met 34.000 Avios betalen. Dit komt neer op 42.500 American Express Rewards punten.

In dat geval pers je dus maar liefst € 0,134 uit een punt. En dat is dus maar liefst 33 keer zoveel als bij de aankoop van de gift kaart!

 

AMEX punten gebruiken voor tickets die normaliter erg duur zijn

Kortom, je kunt de punten inzetten voor verschillende doeleinden. Toch haal je veruit het meeste uit de punten als je ze gebruikt voor een conversie naar frequent flyer miles. Hoe je dat doet, leg ik hieronder uit.

Hoe omzetten naar frequent flyer miles?

Hoe krijg je uiteindelijk de punten van American Express naar je frequent flyer programma? Dat is relatief simpel. Als je ingelogd bent bij American Express kun je kiezen voor de optie “overboeken naar partners”.

AMEX punten
Overboeken naar partners

Vervolgens kom je in een scherm waar je kunt kiezen uit de frequent flyer programma’s waar American Express mee samenwerkt. Vervolgens moet je eerst je gegevens bij het frequent flyer programma invullen, waarna je punten kunt overboeken.

AMEX punten
Punten naar frequent flyer programma’s

Vervolgens kun je kiezen hoeveel punten je wilt overboeken naar het frequent flyer programma. Met de rekenhulp kun je bekijken hoeveel miles je hiervoor terug krijgt. In de meeste gevallen krijg je 4 miles voor 5 punten. De punten zijn meestal de volgende dag al bijgeschreven. Veel korter dus dan de indicatie van 7 tot 10 dagen.

Overboeken naar Asiamiles

Zodra de punten in je frequent flyer account staan kun je tegen de geldende award tabel een award ticket boeken.

Amex punten: conclusie

Je kunt punten AMEX punten op verschillende manieren inzetten, maar de waarde die je daarmee terugkrijgt per punt is sterk variërend. Met name het overboeken naar frequent flyer programma’s kan potentieel een heel goede waarde met zich meebrengen.

Mijn advies is om uiterst kritisch te zijn voordat je ergens je AMEX punten aan uitgeeft. Natuurlijk is het prettig om geld op zak te houden, maar je kunt een transactie niet ongedaan maken. En dat is met name zonde als je later punten tekort komt voor een felbegeerd award ticket.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven