Singapore Airlines Spontaneous Escapes

Review: American Express Platinum

De American Express Platinum kaart is de premium credit card waarmee je flinke voordelen krijgt. De kaart is met € 65,00 per maand een aardig stuk kostbaarder dan de American Express Gold kaart. Daar staan echter ook forse voordelen tegenover. Bovendien hoef je de kaart niet een heel jaar aan te houden, waardoor je de kaart goed kunt afwisselen met de Gold kaart.

Op deze site heb ik al vele malen stilgestaan bij het effectief inzetten van American Express Rewards punten. Daar ga ik in dit artikel dan ook niet verder op in, maar meer op de kaartvoordelen in zijn algemeenheid. Je kunt in onderstaande artikelen veel terugvinden over punten en het gebruik daarvan:

VRAAG NU EEN AMERICAN EXPRESS PLATINUM KAART AAN MET EEN MOOIE INSTAPBONUS.

American Express Platinum kaart: algemeen

De American Express Platinum kaart is een creditcard met een maandelijkse kaartbijdrage van € 65,00. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de andere creditcards in Nederland is dat je bij de American Express Platinum kaart stevige voordelen krijgt. Daar ga ik hieronder verder op in. Je kunt de kaart gelijk aanvragen via deze link en krijgt een mooie aanmeldbonus.

American Express Platinum
De Wereld van Platinum

Het is geen creditkaart waarmee je een krediet krijgt: maandelijks moet je alles wat je hebt uitgegeven ineens terugbetalen. Je krijgt dan ook geen BKR registratie voor dit product (tenzij je niet aan je terugbetalingsverplichting voldoet).

Er zit geen vaste limiet op de creditcard. Het maximale wat je kunt uitgeven op de kaart verschuift aan de hand van je uitgave en betaalgedrag.

Gratis Privium Plus abonnement

Privium Plus is één van de beste voordelen van de American Express Platinum kaart. Als kaarthouder krijg je het Privium Plus abonnement, waarvoor je normaliter € 285,00 per jaar moet betalen. Naast fasttrack security en snelle grenspassage krijg je toegang tot de Privium lounges op Schiphol. Dit zijn ook nog eens de meest fijne lounges die je op Schiphol kunt gebruiken. Je leest in dit artikel meer over Privium.

Wat kun je met privium
Met de American Express Platinum kaart krijg je een Privium Plus abonnement

Voor een Privium Partner kaart moet je normaliter € 130,00 per jaar betalen, maar voor de tweede kaarthouder is het Privium Partner abonnement inbegrepen. En zo kun je dus samen van de lounges genieten.

Met dit voordeel heb je dus al € 415,00 per jaar te pakken. Bovendien vind ik dit persoonlijk één van de meest waardevolle voordelen van de kaart.

Elite status bij hotelketens

Bij de American Express Platinum kaart krijg je elite status bij een aantal hotelketens. Het gaat om de volgende elite statussen:

 • Hilton Honors Gold status, wat gratis ontbijt oplevert bij ieder verblijf;
 • Marriott Bonvoy Gold status;
 • Radisson Rewards™ Premium status;
 • MeliáRewards Gold status.
American Express Platinum
Gratis ontbijt, een waardevol voordeel!

Alle statussen zorgen voor een upgrade op basis van beschikbaarheid. Gratis ontbijt en een goede kans op een upgrade naar een Executive Kamer met toegang tot de Executive Lounge bij Hilton Honors vind ik persoonlijk de meest waardevolle status. Tegenwoordig betaal je voor ontbijt voor twee personen al snel € 40,00 extra.

Onbeperkt Loungetoegang

Met de American Express Platinum kaart krijg je onbeperkt toegang tot lounges wereldwijd. Je kunt de volgende lounges bezoeken:

 • American Express Lounges (Centurion Lounge);
 • Privium Club Lounge (op Schiphol);
 • Priority Pass Lounges;
 • Lufthansa Business Class Lounges;
 • Virgin Australia Lounges;
 • Delta Sky Club Lounges.

Bij de Privium Club Lounge Delta Sky Club lounges mag je geen gast meenemen, althans niet gratis. Bovendien moet je met Delta vliegen om de Delta Sky Club Lounge binnen te komen. Ook voor toegang tot de Virgin Australia Lounges moet je met Virgin Australia vliegen. Vlieg je Lufthansa Business Class? Dan kun je ook de Lufthansa Senator Lounge gebruiken!

American Express Platinum
Gebruik wereldwijd Priority Pass lounges

Omdat de tweede kaarthouder ook een Priorty Pass abonnement krijgt kun je in totaal met maximaal vier personen tegelijkertijd een lounge bezoeken. Erg handig dus!

Lounge Box On the Go

Ga je niet naar de lounge op Schiphol? Dan kun je alsnog voordeel halen uit de kaart. Je kunt namelijk bij de Grab & Fly shops op Schiphol een Loungebox samenstellen. Deze Loungebox bestaat uit de volgende items, aldus American Express:

 • Yoghurt, een salade, een sandwich of een wrap;
 • Één croissant of één stuks fruit;
 • Een warm of een koud drankje.
Lounge Box (foto: American Express)

Je kunt hier alleen gebruik van maken op een dag waarop je geen gebruik maakt van de lounge. Daarnaast kun je maximaal twee keer per maand gebruik maken van dit voordeel. Indien je hier regelmatig gebruik van maakt kun je een deel van je maandbijdrage snel terugverdienen.

American Express Platinum Dining credit: jaarlijks € 300,00

Je kunt jaarljiks € 300,00 in restaurants verorberen. Daarbij is een splitsing gemaakt tussen restaurants in Nederland en buiten Nederland:

 • € 150,00 bij Nederlandse restaurants;
 • € 150,00 bij restaurants buiten Nederland.

De lijst met deelnemende restaurants in binnen en buitenland kun je hier terugvinden.

American Express Platinum
Gebruik je dining credit bijvoorbeeld bij ’t Amsterdammertje

Het is van belang dat je de kaart vooraf registreert voor het dining-voordeel. Na afloop van je bezoek aan het restaurant wordt het bedrag na een paar dagen gecrediteerd op je openstaande saldo.

Fine Hotels & Resorts

American Express Fine Hotels & Resorts is een speciaal tarief waarmee je een aantal mooie voordelen krijgt. Je kunt dit speciale tarief boeken via de website van American Express of een gespecialiseerde reisagent. Alleen een American Express Platinum kaarthouder komt in aanmerking voor dit tarief.

De voordelen zijn vergelijkbaar met de voordelen van bijvoorbeeld Hilton Impresario of Accor STEP. Je krijgt de volgende voordelen bij het boeken van Fine Hotels & Resorts:

 • Gegarandeerd laat uitchecken;
 • 100 USD tegoed per verblijf voor eten & drinken of een spa behandeling;
 • Gratis dagelijks ontbijt voor 2 personen;
 • Vroeg inchecken (indien beschikbaar);
 • Kamerupgrade (indien beschikbaar).
Amex Fine Hotels & Resorts: gegarandeerd laat uitchecken

Regelmatig zijn er promoties waarbij je een derde of vierde nacht gratis krijgt. Het tarief is gelijk aan het meest flexibele tarief, wat meestal iets boven het ledentarief ligt. Desondanks is het tarief zeer interessant, zeker als je de voordelen meetelt.

Ben je ook lid van het loyaliteitsprogramma van een bepaald hotel? Dan krijg je deze voordelen gewoon naast de voordelen die Fine Hotels & Resorts biedt. Ook verdien je punten bij een verblijf.

Kortom, AMEX Fine Hotels & Resorts kan in bepaalde gevallen handig zijn. Vooral gegarandeerd laat uitchecken is een mooi voordeel.

Verzekeringen bij de American Express Platinum kaart

De American Express Platinum kaart kent ook een aantal verzekeringen:

 • Aankoopverzekering;
 • Geld-Terug-Garantie;
 • Ongevallenverzekering tijdens een reis;
 • Uitgebreide dekking bij autohuur, waardoor je geen aanvullende premie hoeft te betalen bij de autoverhuurder;
 • Reis- en annuleringsverzekering.
Aanvullende verzekeringen voor autohuur

De verzekeringsvoorwaarden kun je hier teruglezen. Om gebruik te kunnen maken van de verzekeringen is het belangrijk dat je tijdens de aankoop gebruik hebt gemaakt van je American Express Platinum kaart.

De verzekeringen zijn een mooie toevoeging. Met name een annuleringsverzekering kan kostbaar zijn, wat weer een stuk van de maandbijdrage rechtvaardigt.

Tweede kaart gratis (incl. voordelen)

Je kunt een tweede American Express Platinum kaart aanvragen voor iemand anders. Deze persoon krijgt ook de voordelen van de Platinum kaart, zoals onbeperkt loungetoegang en een Privium Partner abonnement. De kaart kwalificeert ook voor een overnachting met gebruik van Fine Hotels & Resorts.

Kosteloos een extra kaart

Er zijn echter ook een aantal zaken waar je als tweede kaarthouder geen gebruik van kunt maken, zoals:

 • Het dining credit van € 300,00 is alleen voor de hoofdkaarthouder;
 • Privium Plus is alleen voor de hoofdkaarthouder.

Het maandbedrag wordt aan het einde van de maand afgeschreven van je eigen rekening. Tevens spaar je punten als hoofdkaarthouder.

Daar waar het voordeel van een gratis partnerkaart bij de American Express Gold kaart beperkt is, vind ik dit bij de Platinum kaart aanzienlijk vanwege het extra Priority Pass abonnement en Privium Partner abonnement.

American Express Platinum Kaart: Punten Sparen

Een belangrijk onderdeel van de American Express Platinum kaart is de mogelijkheid om punten te sparen. Bij het aanvragen van de kaart ontvang je vaak een aanmeldbonus. Deze is vaak hoger als je de kaart aanvraagt via een referral, bijvoorbeeld via deze site.

Daarnaast spaar je 1 punt per euro die je met de kaart uitgeeft. En dus loont het om zoveel mogelijk zaken met je kaart af te rekenen. Bij de meeste hotels, betere restaurants en tankstations kun je met de kaart betalen. Maar ook bij winkels zoals Kruidvat, Jumbo en Aldi kun je gewoon met AMEX betalen. Op die manier kan het aantal punten snel oplopen.

Vlieg Singapore Airlines A380 Suites met Amex punten

Soms kun je een enorme hoeveelheid punten binnenhalen door je kaart te upgraden naar een AMEX Platinum kaart als je al in het bezit bent van een Gold kaart.

Tot slot kun je ook punten verdienen door iemand anders te introduceren. Je krijgt dan vaak een mooie hoeveelheid punten ineens, direct na acceptatie. Dit aantal ligt vaak hoger dan bij de Gold kaart.

De waarde van deze punten hangt af van de wijze waarop je deze gebruikt, maar het is zeker dat je hier fantastische dingen mee kunt doen. Ter inspiratie kun je de volgende artikelen lezen:

American Express Platinum kaart: conclusie

Je hebt kunnen lezen dat er veel voordelen aan de Platinum kaart zitten. Omdat American Express redelijk genereus is qua up- en downgrade beleid (je kunt iedere zes maanden up- en downgraden) kun je dit perfect afstemmen op je reisplannen. Als je niet zo vaak op reis gaat dan kan de Gold kaart een prima alternatief zijn. Voor mij maken met name het Privium abonnement, de mogelijkheid om veel punten te sparen en onbeperkte lounge toegang de kaart onmisbaar. Het dining voordeel zorgt er voor dat de maandbijdrage verdedigbaar blijft. Ogenschijnlijk kleinere voordelen, zoals gegarandeerd laat uitchecken met een Fine Hotels en Resorts tarief zijn daarnaast ook mooie aanvullingen.

 

2 gedachten over “Review: American Express Platinum”

 1. marcus pasveer

  Goede review ! Zou willen toevoegen dat kaarthouders voorzichtig moeten zijn met de verzekering die AMEX aanbiedt. Er zijn nog al wat uitzonderingen, ga er niet vanuit dat alles gedekt is vooral bij het huren van een auto. Zo geldt de verzekering bijvoorbeeld niet in eigen land en daarbuiten is deze vooral bedoelt als extra vangnet maar niet als vervanging van de hoofdverzekering. Dubbel check en bel met Amex als je twijfelt.

  1. Dank voor je reactie Marcus. Ben het met je eens, qua verzekeringen is het altijd goed om te checken of de dekking voldoende is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven