Gratis first class ticket

Business Class lounge toegang regel je zo

Toegang tot de Business Class lounge kan er voor zorgen dat je reis een stuk aangenamer wordt. Met name als je langere tijd moet wachten op je volgende vlucht.

Even weg uit de drukke terminal waar iedere minuut duizenden mededelingen volgen. Een kop koffie, glas wijn of even bijkomen met een verfrissende douche: meestal is het allemaal inbegrepen. Lees meer over de lounge in onderstaand artikel:

Maar hoe krijg je nu toegang tot de Business Class Lounge? Vaak staat er op de bordjes heel duidelijk “by invitation only”.

Gelukkig is toegang niet alleen mogelijk voor mensen met een heel duur ticket. Ook hoef je niet beslist een echte veelvlieger te zijn. In onderstaand artikel staan we stil bij de volgende mogelijkheden:

 • Vliegen in een premium cabine;
 • Elite status bij een loyaliteitsprogramma;
 • Loungetoegang met een (gratis) creditcard;
 • Priority Pass abonnement en losse toegang kopen.

Business Class Lounge toegang: vlieg een Premium Cabine!

Vlieg je Business- of First Class dan heb je vrijwel altijd automatisch toegang tot de lounge. Heel af en toe is er een uitzondering, bijvoorbeeld als je een upgrade hebt gekregen of gekocht. Ook Qatar Airways heeft onlangs haar goedkoopste Business Class tickets uitgezonderd van lounge toegang.

Over het algemeen heb je toegang tot een luxere lounge als je First Class vliegt ten opzichte van de Business Class lounge. Bij American Airlines First Class had ik bijvoorbeeld toegang tot “Flagship Dining”: een speciale ruimte voor First Class passagiers.

Business Class Lounge
A la carte dineren in bij American Airlines Flagship Dining

Meestal krijg je geen toegang tot een lounge als je Premium Economy vliegt. Een uitzondering hierop is Scandinavian Airlines. Als je een SAS Plus vlucht boekt krijg je – op bepaalde vliegvelden – ook toegang tot de lounge. Het maakt daarbij niet uit of het een Europese vlucht is of een Intercontinentale vlucht.

Elite status bij een loyaliteitsprogramma

Vlieg je niet in een Premium cabine maar wil je toch graag gebruik maken van de lounge? Bij veel loyaliteitsprogramma’s krijg je loungetoegang vanaf een zogenaamde “mid-tier” elite status. Om dit even wat concreter te maken gebruik ik Flying Blue, het loyaliteitsprogramma van Air France KLM, als voorbeeld.

Bij Flying Blue heb je de volgende elite status niveau’s:

 • Explorer;
 • Silver;
 • Gold;
 • Platinum.

Vanaf Flying Blue Gold status heb je toegang tot de lounge. Omdat Air France KLM lid is van Skyteam, krijg je wereldwijd toegang tot de lounge als je met een Skyteam lid vliegt. Vaak mag je ook nog kosteloos een gast meenemen.

Ben je Flying Blue Gold lid en vlieg je met Korean Air in Economy van Hong Kong naar Seoul? Dan kun je gebruik maken van de Skyteam lounge.

Business Class Lounge
Skyteam Lounge Hong Kong

Elite status krijg je natuurlijk niet zomaar. Hier moet je op jaarbasis aardig wat voor vliegen. Je moet dan ook eerst behoorlijk investeren voordat je gebruik kun maken van de lounge.

Maak je op jaarbasis vrij veel vluchten, maar net niet voldoende om een “mid-tier” elite status te halen? Maak dan eens een kosten-baten analyse voor een statusrun: je maakt dan een paar vluchten extra en krijgt daardoor een hoger elite status niveau! Bij de gratis Flying Blue American Express kaart krijg je gelijk 30 Experience Points!

Business Class Lounge toegang met een creditcard

Vlieg je niet in een Premium Cabine en vlieg je te weinig om elite status te halen? Dan is het nog steeds prima mogelijk om jezelf toegang te verschaffen tot de lounge. Er is zelfs een vrij voordelige oplossing: een gratis creditcard!

Bij de American Express Gold kaart krijg je een Priority Pass kaart. Hiermee kun je vier keer kosteloos gebruik maken van een lounge. Dit kan handig zijn als je niet zo vaak vliegt en tijdens je aankomende reis bijvoorbeeld een lange overstap hebt. Of gewoon omdat je eens wilt proeven aan deze luxe. De American Express Gold kaart is via deze link ook nog eens met flink voordeel aan te vragen!  Lees in dit artikel wat je allemaal krijgt bij deze creditcard.

Een Priority Pass Lounge

Tot slot kun je nog gebruik maken van de American Express Platinum kaart. Je krijgt dan bijvoorbeeld toegang tot de American Express Centurion Lounges. Daarnaast krijg je een gratis lidmaatschap op Privium Plus. Normaal gesproken betaal je hier € 215,00 per jaar voor. In ruil daarvoor kun je snel langs de paspoortcontrole en naar de Privium Clublounges op Schiphol.

Tot slot krijg je bij de American Express Platinum kaart nog een lidmaatschap bij Priority Pass. Hierdoor kun je wereldwijd gratis toegang krijgen tot de lounge, inclusief één gast. Vraag je daarnaast een partner kaart aan, dan kun je in totaal met vier personen gratis naar de lounge. Via Bijzonderetickets.nl kun je de kaart aanvragen met flink voordeel!

Priority Pass of “losse” toegang kopen

Kom je niet in aanmerking voor een creditcard? Of doe je dit gewoon liever niet? Ook dan is het nog steeds mogelijk om toegang te krijgen tot de lounge. Via een Priority Pass abonnement kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot lounges op luchthavens over de hele wereld. Er zijn verschillende abonnementen verkrijgbaar in Nederland:

 • Standaard: jaarlijks betaal je € 89,00 en als je daadwerklijk gebruik maakt van een lounge dan betaal je € 28,00 per keer. Als je een gast meeneemt kost dit nog eens € 28,00;
 • Standaard Plus: jaarlijks betaal je € 289,00, waarbij je tien keer gebruik kunt maken van een lounge. Als je iemand meeneemt dan betaal je € 28,00 per keer. Na de tien bezoeken die inbegrepen zijn betaal je zelf ook € 28,00;
 • Prestige: jaarlijks betaal je € 459,00 en daarmee krijg je onbeperkt toegang tot business class lounges. Wel moet je – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de American Express Platinum kaart – betalen als je een gast meeneemt (€ 28,00).
Priority Pass abonnementen

Persoonlijk zie ik weinig nut in het “Standaard” abonnement van Priority Pass, aangezien je meestal ook gewoon toegang kunt kopen bij de lounges op de diverse vliegvelden. Het enige voordeel is dat een lounge bezoek in sommige gevallen goedkoper is via Priority Pass. Op de website van Loungebuddy kun je per vliegveld opzoeken wat het kost om toegang te verkrijgen tot de lounge op het vliegveld. Daar kun je eveneens lezen wat gebruikers er van vonden. Ook kun je vaak alvast toegang kopen.

Conclusie

Toegang tot de lounge is al lang niet meer voor de “happy few” die in Business- of First Class vliegen. Vlieg je regelmatig en heb je elite status? Dan krijg je vaak ook loungetoegang, waar ook ter wereld.

Maar ook als je maar een paar keer per jaar in (premium) economy vliegt kun je eenvoudig toegang tot de lounge krijgen. De meest economische oplossing is een creditcard van American Express. Als dit er – om welke reden dan ook – niet in zit kun je ook gewoon losse toegang kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven