Flying Blue

Review: Flying Blue American Express Gold Kaart

De Flying Blue American Express Gold kaart is een creditcard waarmee je Flying Blue miles kunt verdienen. Deze kaart heeft de volgende specificaties:

 • De kaart kost € 16,50 per maand;
 • Je spaart 1 mile per euro en 1,5 mile per euro bij Air France, KLM en Hertz;
 • De geldigheid van je miles verleng je 24 maanden na iedere transactie met de kaart;
 • Jaarlijks krijg je 30 XP’s;
 • Je kunt vliegtickets gespreid terugbetalen.

Op deze site heb ik al stilgestaan bij diverse American Express kaarten. Tot nu toe heb ik daarbij voornamelijk de reguliere kaarten behandeld, dus niet de co-branded Flying Blue kaarten:

Flying Blue American Express: algemeen

De Flying American Express Gold kaart is een creditcard met een maandelijkse kaartbijdrage van € 16,50. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de andere creditcards in Nederland is dat je met deze creditcard Flying Blue miles spaart. Je kunt de kaart gelijk aanvragen via deze link en krijgt een mooie aanmeldbonus.

Het is geen creditkaart waarmee je een krediet krijgt: maandelijks moet je alles wat je hebt uitgegeven ineens terugbetalen. Je krijgt dan ook geen BKR registratie voor dit product (tenzij je niet aan je terugbetalingsverplichting voldoet).

Er zit geen vaste limiet op de creditcard. Het maximale wat je kunt uitgeven op de kaart verschuift aan de hand van je uitgaven en betaalgedrag.

Spaar voor tickets met Air France en KLM

Je krijgt bij deze kaart geen andere voordelen zoals toegang tot de Business Class lounges of Dining Credit. Daarvoor heb je een reguliere American Express kaart nodig. De verschillen lees je in dit artikel.

Miles sparen

Met de kaart spaar je miles bij Flying Blue. Dat is een belangrijk verschil met de reguliere American Express kaart. Daar spaar je namelijk 1 Amex Punt uitgegeven euro. Deze kun je vervolgens omzetten naar airlines, waaronder Flying Blue. Daarbij lever je echter wel in, waarbij je effectief ongeveer 0,8 mile per euro spaart.

Bij de American Express Flying Blue kaart verdien je als volgt je miles:

 • 1 mile per uitgegeven euro;
 • 1,5 mile per uitgegeven euro bij Air France, KLM of Hertz.
Verdien 1,5 mile per euro bij Air France, KLM en Hertz Autohuur

Je kunt dus, ten koste van flexibiliteit, veel sneller Flying Blue miles sparen met deze kaart. Dat kan een voordeel zijn als je toch voornamelijk focust op Air France en KLM vluchten. Zo kun je miles uitgeven aan Promo Rewards.

Geldigheid miles verlengen

Flying Blue miles hebben een beperkte geldigheid. Na twee jaar komen de gespaarde miles te vervallen, tenzij je opnieuw een vlucht maakt. Dat is zonde, aangezien miles een bepaalde waarde vertegenwoordigen.

Doe je een aankoop met de Flying Blue American Express kaart dan zorg je er voor dat de miles langer geldig blijven. Na een aankoop blijven je miles opnieuw 2 jaar geldig. Een handig voordeel dus!

Voorkom dat miles verlopen!

Vliegtickets gespreid betalen

Een unieke eigenschap van de Flying Blue American Express Gold kaart is dat je vliegtickets van Air France en KLM gespreid terug kunt betalen. Je kunt op deze manier je vliegtickets gelijkmatig terugbetalen over drie maanden.

Het gaat hier om een ticketprijs van minimaal € 50,00. Gespreid betalen moet je uiterlijk 48 uur voor het opmaken van je maandafrekening aanvragen. Je hoeft geen rente te betalen over het openstaande bedrag. Ook krijg je gelijk Flying Blue miles over het volledige aankoopbedrag van je uitgave.

Flying Blue American Express Gold: jaarlijks 30 XP sparen

De kaart helpt je tevens met het opbouwen van elite status. Jaarlijks krijg je 30 Experience Points (XP’s) cadeau bij de kaart. Om elite status te behalen of te behouden bij Flying Blue heb je de volgende hoeveelheid XP’s nodig:

 • Silver: 100 XP;
 • Gold: 180 XP;
 • Platinum: 300 XP.
Flying Blue American Express
Flying Blue elite status dankzij XP

Je moet daarbij eerst het onderliggende elite status niveau hebben behaald. Dus eerst 100 XP om Silver status te halen en daarna nog eens 180 XP om Gold status te behalen.

Door de jaarlijkse 30 XP bij deze kaart is het dus iets gemakkelijker om je elite status te behalen of te behouden. Er zijn geen mogelijkheden om extra XP’s te behalen, behalve een upgrade naar een Flying Blue American Express Platinum kaart.

Gratis extra kaart(en)

Je kunt tot twee gratis extra creditcards aanvragen. Dit betreft eveneens een Gold kaart. Het maandbedrag wordt aan het einde van de maand afgeschreven van je eigen rekening. Tevens spaar je miles als hoofdkaarthouder.

Een extra kaart komt met een ander handig voordeel: je kunt onderling gratis miles delen! Normaliter moet je hiervoor betalen, tenzij je een familie account hebt. Met “Share & Fly” kun je gratis miles overboeken naar de extra kaarthouder of vice versa.

Het is belangrijk om je te beseffen dat de extra kaarthouder geen extra voordelen krijgt, zoals de 30 XP’s of een welkomstbonus. De verzekeringen zijn echter wel van toepassing op de extra kaarthouder.

Verzekeringen

De Flying Blue American Express Gold kaart kent ook een aantal verzekeringen:

 • Aankoopverzekering;
 • Geld-Terug-Garantie;
 • Ongevallenverzekering tijdens een reis;
 • Reis- en annuleringsverzekering.

Deze verzekering is voor zowel de hoofdkaarthouder, diens gezinsleden en de houder(s) van de extra kaart(en). Je kunt de verzekeringsvoorwaarden terugvinden via deze pagina.

Om gebruik te kunnen maken van de verzekeringen is het belangrijk dat je tijdens de aankoop gebruik hebt gemaakt van je Flying Blue American Express Gold kaart.

De verzekeringen zijn een mooie toevoeging. Met name een annuleringsverzekering is vrij kostbaar, wat weer een stuk van de maandbijdrage rechtvaardigt.

Flying Blue American Express
Verzekeringen zijn inbegrepen

Flying Blue American Express: conclusie

De Flying Blue American Express kaart is een handige kaart als je focus voornamelijk op Flying Blue ligt. Vlieg je daarbij vaak met Air France of KLM? Dan tikt het aantal miles behoorlijk aan en spaar je sneller dan bij een reguliere AMEX kaart. Daarnaast heeft de kaart een paar unieke eigenschappen, zoals gespreid betalen en de mogelijkheid om miles te delen met extra kaarthouders. Ook het opbouwen van elite status gaat (iets) sneller dankzij jaarlijk 30 XP.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven