Singapore Airlines Economy Class Review (SIN-FRA)

Singapore Airlines Economy Class Review van een vlucht van Singapore naar Frankfurt. Na mijn eerdere vluchten met Gulf Air in de A321 Neo en de Boeing 787 was het tijd om weer naar huis te gaan.

In mijn zoektocht naar een geschikte terugreis kwam ik een prachtige deal tegen: met Singapore Airlines van Kuala Lumpur naar Frankfurt (via Singapore) voor slechts € 220,00. Een prima prijs! Bovendien vond ik het een mooie gelegenheid om eens een lange vlucht met Singapore Airlines in Economy Class te maken. Eerder vloog ik met Singapore Airlines in First- en Business Class. Je kunt op de volgende links een review van die vluchten teruglezen:

Route: Singapore Changi Aiport (SIN) – Frankfurt Airport (FRA)
Maatschappij: Singapore Airlines
Toestel: Airbus A350-900
Stoel: 41K
Klasse: Economy Class

Singapore Airlines Economy Class: een korte overstap!

Na een ontbijt bij het Hilton Kuala Lumpur is het tijd om de KLIA Express richting Kuala Lumpur International Airport te maken. Omdat het Hilton verbonden is met KL Sentral, het treinstation van de KLIA Express, is er geen reden om opnieuw gebruik te maken van KLIA VIP Service. De check in verloopt soepel: ik reis alleen met handbagage dus ik print mijn boarding pass bij de self-check in.

Singapore Airlines Economy
Boarding Pass

De eerste vlucht is met een Boeing 737-800 die oorspronkelijk uit de vloot van SilkAir komt. SilkAir was een 100% dochter van Singapore Airlines en is inmiddels volledig geïntegreerd. De beenruimte is op dit toestel krapper dan de overige Singapore Airlines toestellen.

Singapore Airlines Boeing 737 beenruimte

We vertrekken te laat. Hierdoor komen we laat aan in Singapore, terwijl de oorspronkelijke connectie van 50 minuten al krap was.  Deze vlucht verloopt verder niet bijzonder. Een leuk detail is dat Singapore Airlines alle toestellen in de kerstsfeer brengt.

Kerstdecoratie

Slechts 25 minuten voor de geplande vertrekttijd komen we aan op Singapore. Ik moet allereerst nog van terminal 2 naar terminal 3. Via de Skytrain is dit allemaal vrij snel geregeld. Uiteindelijk kom ik zo’n 10 minuten na de landing al bij de gate aan. Deze is redelijk verlaten, omdat het boarding proces al is begonnen. Bij Singapore Airlines is het beleid dat er gewacht wordt indien overstap passagiers vertraging hebben.

Een lege gate

Het voordeel van laat aankomen is dat je geen wachttijd meer hebt. Je bent gelijk aan de beurt bij de beveiling (wat in Singapore aan de gate plaatsvindt) en kunt daarna gelijk doorlopen naar het toestel.

Singapore Airlines Economy
De Airbus A350-900

Stoel

Bij Singapore Airlines kun je voor vertrek tegen betaling een stoel kiezen. Als elite lid van Krisflyer of als je een duurder tarief boekt kan dit al ten tijde van het boeken. Vanaf 48 uur voor vertrek zijn echter alle stoelen kosteloos te selecteren. Precies op dit tijdstip heb ik dan ook stoel 41K veiliggesteld. Een zogenaamde “bulkhead” stoel, waardoor je gemakkelijk kunt opstaan zonder dat je buren hoeven op te staan.

Mijn buurvrouw had gedacht dat de hele rij voor zichzelf zou zijn bij deze vlucht. Om deze reden heeft ze alvast alle kussens en dekens op mijn stoel gelegd. Okey dan!

Singapore Airlines Economy
Singapore Airlines Economy Class stoel 41K (met extra veel kussens en dekens 😉 )

De buurvrouw vraagt nog of ik wil verhuizen naar de middelste rij, die nog volledig leeg is. Ik bedank haar hartelijk voor de suggestie en geef aan dat ik graag bij het raam zit.

De beenruimte van stoel 41K is uitstekend. De middenstoel blijft vandaag vrij: een groot voordeel op een vlucht van 14 uren!

Singapore Airlines Economy
Veel beenruimte

Het In Flight Entertainment systeem is op de bulkhead gemonteerd voor de stoel aan het gangpad en aan het raam. De middelste stoel heeft een monitor in de armleuning die uitklapbaar is.

Singapore Airlines Economy
In Flight Entertainment in de bulkhead

Het In Flight Entertainment systeem is te bedienen met een afstandsbediening en reageert vrij snel. Onder de stoel is een stopcontact aanwezig voor het opladen van je electronische apparatuur.

Singapore Airlines Economy
In Flight Entertaiment bediening

Singapore Airlines Economy Class: service

Nadat ik ben gaan zitten duurt het nog ongeveer een half uur voordat alle andere vertraagde passagiers aan boord zijn. Vervolgens worden er hete doekjes uitgedeeld. Voor COVID was dit al een zeldzaamheid in Economy Class, maar kwam bijvoorbeeld bij Garuda Indonesia voor. Na COVID is dit (volgens mij) echt uniek bij Singapore Airlines. Sinds 1 december 2023 is dit weer opnieuw ingevoerd.

Singapore Airlines Economy
Een heet doekje voor vertrek (in Economy!)

Menukaarten waren voor COVID ook gebruikelijk bij Singapore Airlines. Deze zijn nu echter alleen nog digitaal te raadplegen. Tijdens deze vlucht wordt lunch en dinner geserveerd. Voor de lunch is een speciale kerstmaaltijd op het menu gezet.

Het menu voor vandaag

Tussendoor zijn er diverse snacks verkrijgbaar. Niet alleen chips en chocolade, maar ook belegde broodjes.

Diverse snacks

De alcoholische drankenlijst is ook vrij uitgebreid voor Economy Class, inclusief de beroemde Singapore Sling! Er zijn niet veel maatschappijen waar je Gin, Rum en Vodka in Economy Class kunt drinken.

Drankjes

Voor de landing in Frankfurt zal dinner geserveerd worden.

Dinnerkaart

Na een wat vertraagde pushback beginnen we aan onze lange reis naar Frankfurt. Tot ziens Singapore!

Singapore Airlines Economy
Bye bye Singapore

Na ongeveer een half uur bereiken we onze eerste kruishoogte. De service komt daarmee eveneens op gang.

Cruising altitude

Als eerste serveert Singapore Airlines een drankje met een snack. Ik betel een glaasje witte wijn.

Singapore Airlines Economy
Snack en een wijntje

Inmiddels kan ik mijn mobiele telefoon en laptop verbinden met Wifi. Voor alle passagiers in alle reisklasses is gratis Wifi beschikbaar bij Singapore Airlines. De enige voorwaarde is dat je een Krisflyer nummer gekoppeld hebt aan je boeking. Je kunt met maximaal drie apparaten tegelijkertijd gebruik maken van Wifi en er zijn geen data limieten. Top!

Eten en drinken aan boord

Na het eerste drankje volgt de lunch. Ik heb gekozen voor de speciale kerstmaaltijd. Een smaakvolle maaltijd. Ben ik de enige die nog nooit spruitjes heeft gegeten in het vliegtuig?

Singapore Airlines Economy
De speciale kerstmaaltijd

Uiteraard gebruikt Singapore Airlines bestek van metaal. Dit is niet uniek, airlines zoals Emirates en Turkish Airlines doen dit ook, maar is toch een pluspunt wat mij betreft.

Singapore Airlines Economy
Singapore Airlines gebruikt bestek van metaal

Na de lunch volgt nog een nagerecht: ijs!

Singapore Airlines Economy
IJs als nagerecht

Nadat alle lege dienbladen weer zijn opgehaald zit de geplande service er op. Wel komt de crew regelmatig door de cabine met water, appelsap en snacks. De frequentie hiervan is hoger dan bijvoorbeeld bij mijn laatste vlucht met Air France in Business Class.

Daarnaast kun je zelf een bezoek aan de galley brengen als je iets te eten of te drinken wilt. Ik zie de crew ook snel reageren op de “call button” die andere passagiers gebruiken. Zelf kies ik er voor om af en toe een wandeling te maken. Vooral opvallend is de enorme toewijding van het personeel: alle verzoeken worden professioneel ingewilligd.

Singapore Airlines Economy
Singapore Airlines Economy Cabine

Uiteraard maak ik graag gebruik van de mogelijkheid om een Singapore Sling te bestellen. En de crew maakt deze met plezier klaar.

Singapore Sling!

Mede dankzij goed werkende Wifi gaat de rest van de vlucht behoorlijk snel voorbij. Ruim twee uur voor de landing begint de crew aan de volgende maaltijdronde. Ik kies voor de pasta en deze smaakt goed. Beter dan het er uit ziet in ieder geval.

Het dinner

Tot mijn verbazing krijg ik zelfs nog een glas champagne. Ik begrijp later dat dit officieel alleen voor Premium Economy passagiers is. Vandaag heb ik dus geluk.

Champagne in Economy?

De zon gaat ondertussen al weer onder in Europa. Na nog ongeveer een klein uur komt deze vlucht ten einde. De landing op Frankfurt International Airport verloopt soepel.

Zonsondergang

Conclusie

Deze vlucht met Singapore Airlines in Economy Class heeft mijn verwachten echt overtroffen. Natuurlijk weet ik dat de maatschappij goed bekend staat, maar aan deze vlucht is niets aan te merken geweest. Een crew die gedurende de hele vlucht vaak door de cabine loopt om (goede) service te verlenen, verzoeken voor extra drankjes die zonder problemen ingewilligd worden, een heet doekje voor vertrek, gratis Wifi en prima eten: perfect. Ik denk daarom dat het lastig is om Singapore Airlines te evenaren.

Voor mij was dit dus een uitstekende vlucht. Ook was deze vlucht goedkoop. Voor de prijs van € 220,00 verdiende ik ook nog eens 3286 miles met een waarde van € 49,29.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven