Singapore Airlines Amsterdam – Singapore (Business Class)

Business Class van Amsterdam naar Singapore met Singapore Airlines. Na meer dan anderhalf jaar is het eindelijk weer tijd om longhaul te vliegen. Mijn laatste longhaul vlucht was eveneens met Singapore Airlines, maar dan in First Class van Singapore naar Frankfurt.

Vandaag gaan we beginnen aan onze reis naar Azië. Meer artikelen over deze reis kun je hieronder terugvinden:

In deze review ga ik niet heel uitgebreid in op de stoel en de Business Class cabine, aangezien ik reeds een eerdere review van Singapore Airlines in de Airbus A350-900 heb geschreven. Deze kun je hier teruglezen.

Check in en lounge

Na een korte wandeling van het hotel naar de incheck balie zijn we gelijk aan de beurt om in te checken. Er zijn wel reeds een aantal mede passagiers aanwezig, maar omdat er ook vier incheck balies geopend zijn kunnen we gelijk doorlopen.

Het controleren van alle documenten duurt lang, waardoor het inchecken zo’n 40 minuten in beslag neemt. Daarna is het tijd voor een kop koffie in de Aspire Lounge. Voorheen had Singapore Airlines hier een eigen toegewezen “zone”, maar inmiddels is dat niet langer het geval. Na een snel kopje koffie houden we het voor gezien en lopen we richting de gates.

Aspire Lounge Schiphol

Het zal spoedig drukker worden in de lounge, gelet op de flinke rij mensen die staat te wachten.

Ingang van de Aspire Lounge

SQ Business Class Amsterdam – Singapore: boarden

Bij de gate staat de Airbus A350-900 van Singapore Airlines al klaar. En laten we eerlijk zijn: is ze niet prachtig? Zoals je hebt kunnen lezen in de trip intro is het allemaal behoorlijk spannend geweest. Nu ik het toestel klaar zie staan dringt het besef tot me door: we gaan zo weer eens longhaul business class vliegen!

Business Class Amsterdam Singapore
De A350 staat klaar voor vertrek

Het is een vrij rustige vlucht vandaag. Slechts een handjevol passagiers in iedere klasse. In Premium Economy is zelfs slechts één passagier die de gehele cabine voor zichzelf heeft.

Boarding zones

En dan is het eindelijk zover: boarden! Het voelt bijna alsof ik voor het eerst ga vliegen, zo enthousiast ben ik. De Business Class cabine van Singapore Airlines is “one of a kind” en ziet er schitterend uit.

Business Class Amsterdam Singapore
De beeldschone business Class van Singapore Airlines

De brede Business Class stoelen zijn geplaatst in twee cabines: een grotere cabine voorin het toestel en een tweede “mini” cabine achter de tweede toesteldeur. De mini cabin is vandaag vrijwel geheel leeg.

Business Class Amsterdam Singapore
Een lege mini cabin

Een voordeel van de lege mini cabin is dat stoel 19A ook leeg blijft. We kunnen vrij wisselen in “onze” rij. Wij hebben zelf de twee middenstoelen geselecteerd. Na enige tijd blijkt het echter niet veel uit te maken of je nu naast elkaar zit met het gangpad er tussen of direct naast elkaar. Daarom wissel ik direct na de take-off van stoel.

Business Class Amsterdam Singapore
Stoel 19A blijft leeg

Tijd voor champagne!

De take-off maak ik dus vanaf de middenstoel mee, in plaats van kijkend uit het raam. Dat heb ik nog niet vaak meegemaakt. Nadat de stoelriemen los mogen verhuis ik naar de stoel aan het raam en hebben we reeds een aardige hoogte bereikt.

Business Class Amsterdam Singapore
Airborne!

Een verschil ten opzichte van “voor COVID” is dat Singapore Airlines geen welkomstdrankjes serveert. Eenmaal airborne komt de service echter gelijk op gang. Singapore Airlines heeft sinds kort een nieuwe champagne geïntroduceert voor Business Class passagiers: Piper Heidsieck Brut Vintage 2012.

Business Class Amsterdam Singapore
Champagne na take-off

Even later is het tijd voor een refill en de signature dish van Singapore Airlines: de Singapore Chicken Satay. Had ik al gezegd dat ik vliegen met Singapore Airlines gemist heb?

Business Class Amsterdam Singapore
Signature Satay

Waar Singapore Airlines echt uitblinkt is de voortreffelijke crew. Wij reizen vandaag met onze éénjarige dochter, dus de crew overlegt wie van ons tweeën als eerste wil eten. Mij smaakt de champagne ontzettend goed, dus we spreken af dat mijn vrouw eerst gaat eten. Wel onder voorwaarde dat de fles Piper Heidsieck af en toe even langskomt 😉 . Dergelijke verzoeken neemt men bij Singapore Airlines serieus.

Business Class Amsterdam Singapore
Champagne voor de oppas

En het lijkt er op dat onze dochter vliegen ook leuk vindt.

Samen genieten

SQ Business Class Amsterdam – Singapore: catering

Enige tijd nadat mijn vrouw haar maaltijd heeft genuttigd en onze dochter de paspoorten heeft overgoten met een vol glas champagne is het “mijn beurt” om te eten. Een in gember en citroen gemarineerde garnalensalade. Uiteraard twee knoflookbroodjes er bij.

Voorgerecht

Het hoofdgerecht heb ik vooraf reeds online gekozen: Ayam Masak Kicap Midu. Deze smaakt goed, maar had iets pittiger gemogen. Ik drink hier een glas Rioja Viña Lanciano Reserva 2012 bij. 

Business Class Amsterdam Singapore
Ayam Masak Kicap Midu

Na het hoofdgerecht is het tijd voor een kaasplankje en vanille ijs. Ik heb hier geen foto’s van gemaakt: een paar goede wijnen, fijne muziek en uitkijkend over de wolken maken mij even zeer emotioneel. Vliegen is een hobby en ik heb dit ontzettend gemist. Tel daar alle spanningen rondom COVID bij die het ons onmogelijk maakten om naar de familie te reizen. Dan is het heerlijk om even te “cocoonen” en de emoties de vrije loop te laten. Business Class is daar uitermate geschikt voor…

Cocktails en ontbijt

Enige tijd na de maaltijd lijkt het mij wel tijd om om de “Silverkris Sling” te proberen. Onder andere gin en champagne. Lekker fris!

Silverkris Sling

Wat later in de vlucht neem ik een Singapore Sling. Normaliter ben ik niet zo’n grote fan van mierzoete drankjes, maar een Singapore Sling heeft iets speciaals.

Singapore Sling

Na wat drankjes slaap ik nog wat. Ongeveer anderhalf uur voor de landing in Singapore is het tijd voor ontbijt. Het ontbijt start met fruit.

Ontbijt fruit

Het hoofdgerecht van het ontbijt is noodle met kip. Helaas is dit geen succes: de noodles zijn veel te plakkerig en niet op de juiste manier klaargemaakt.

Chicken noodle

Nadering en landing Singapore

De vlucht duurt langer dan gebruikelijk omdat er niet over Afghaans grondgebied wordt gevlogen. Hierdoor komt de zon al weer op bij de nadering van Singapore. Prachtig.

De extra reistijd is een cadeau!

En zo zien we de eerste beelden van onze eindbestemming: Indonesië is in zicht.

De nadering met het zicht op Noord-Sumatra

En als we dan bijna in Singapore zijn zien we de vele schepen die daar voor de kust liggen. Echt het typische beeld van de nadering naar Singapore.

Laatste stukje naar Singapore

 

De vele schepen

Vlak voor de landing voel ik gelijk de enorme luchtvochtigheid. Iedereen die wel eens in Singapore is geweest zal dit herkennen. En dan zijn we eindelijk weer op mijn favoriete luchthaven: Singapore Changi!

SQ Business Class Amsterdam – Singapore: conclusie

Na anderhalf jaar eindelijk weer eens longhaul vliegen. En dan ook nog eens met het hele gezin in Business Class met Singapore Airlines. Het had niet beter gekund. Het service niveau lag op ongeveer hetzelfde niveau als voor COVID, maar dan zonder een drankje vooraf en een warm doekje. Ik heb het op deze uitstekende vlucht niet gemist. Als ik zou zoeken naar spijkers op laag water dan zou er vast het één en ander op te merken zijn. Maar voor ons was dit perfect: een prachtige cabine, lekkere drankjes en de meest fantastische crew die je maar kunt bedenken.

 

4 gedachten over “Singapore Airlines Amsterdam – Singapore (Business Class)”

 1. Ik wil je iets vragen omdat wij ook de luxe van een lange vlucht een keer willen meemaken en kijken of de prijs die je daar voor betaald het waard is.
  Zijn alle drankjes die je nuttig bij de prijs inbegrepen?
  En wat is de temperatuur aan boord in de business class, aangezien je een deken kreeg. Ik kon niet goed zien of dat een dikke was.

  Rene

  1. Hallo Rene,

   Ja, alle drankjes aan boord zijn inbegrepen. Je kunt zo vaak bestellen als je wilt. Het eten is ook inbegrepen. En vooraf – en bij een eventuele overstap – kun je naar de lounge. Daar zijn hapjes en drankjes ook inbegrepen, evenals een douche.

   De temperatuur is nogal verschillend per airline. Bij Singapore Airlines vind ik dit – gelukkig – niet te warm. De deken heb je alleen nodig voor het slapen, normaliter is het niets te koud.

   Als je nog andere vragen hebt hoor ik het graag!

   Groeten, Sander

   1. Hallo Sander,

    dank je wel voor je snelle reactie. Het is iets dat we meenemen in onze overweging om een keer luxe te vliegen naar familie in Melbourne in 2023. Een reis, once in a lifetime, zeker voor ons nog 🙂 aangezien we beide 50+ ers zijn.
    Als we nog vragen hebben zullen we zeker stellen, alvast bedankt voor het aanbod.

    Groetjes Rene & Petra Blom

 2. Hallo Sander,

  Dank je voor je snelle reactie. Het is iets dat we meenemen in onze overweging om eens luxe te vliegen omdat we naar Melbourne willen in 2023. Het meest voor de handliggende maatschappij is dan, volgens mij, Singapore Airlines.
  Als we inderdaad nog vragen hebben zullen we je zeker stellen.

  Groeten Rene & Petra Blom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven