Mijn gratis € 10.000,00 First Class ticket

Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen: een gratis First Class ticket bestaat niet. Toch zie ik op Youtube en sommige blogs nog regelmatig “My $ 20.000,00 First Class Flight” en dergelijke voorbij komen.

Nu heb ik onlangs een First Class ticket geboekt dat inderdaad voor een kleine € 10.000,00 verkocht wordt.  Ik heb al eens eerder heb geschreven over de waarde van frequent flyer miles en een beginners stuk over gratis vliegen.  Het doel van dit aritkel is dan ook vooral om te laten zien dat je fantastische dingen kunt doen met miles, als je deze tenminste effectief gebruikt!

Mijn gratis € 10K First Class ticket

Ik had nog een flinke stapel miles staan bij Alaska Mileage Plan. Omdat Alaska is toegetreden tot Oneworld is de verwachting dat later dit jaar het nodige zal veranderen in de award tabel. Daarom leek het mij goed om nu alvast een ticket te boeken voor 2022. Daarom boekte ik voor 70.000 Alaska miles (en vrijwel geen toeslagen) een ticket in First Class van New York (JFK) naar Hong Kong.

Ik vloog al een paar keer eerder met Cathay Pacific First Class, maar het blijft gewoon top. Normaliter probeer ik graag iets nieuws uit, maar dankzij de COVID pandemie kan ik me weinig mooiers voorstellen dan 16 uren genieten in First Class.

Cathay Pacific First Class

De vlucht komt aan het begin van de avond aan in Hong Kong. Volgens de voorwaarden zou ik een stopover kunnen inbouwen, maar ik heb besloten hier geen gebruik van te maken. In plaats daarvan ga ik een paar uur genieten van de fantastische First Class lounge in Hong Kong, om daarna verder te vliegen in Business Class naar Jakarta. Deze route kent helaas geen First Class meer.

Gratis first class ticket
Paar uur ontspannen in de First Class Lounge

Dit ticket wordt dus verkocht voor € 9.782,00. Toch is het onzin om te stellen dat 70.000 Alaska miles nu ineens € 7,16 per mile waard zijn. De voornaamste reden hiervan is dat ik onder geen beding € 9.782,00 zou betalen voor een vlucht naar Jakarta. Ook is een enkele reis relatief duurder dan een retourticket, deze kost namelijk € 16.316,00, wat per enkele reis neerkomt op € 8.158,00.

Daarnaast kan ik niet 140.000 miles betalen en samen met een reisgenoot vliegen: Cathay Pacific geeft per vlucht slechts één award ticket vrij. Tot slot kan ik niet op ieder moment dat het mij uitkomt een ticket boeken: ik ben afhankelijk van award beschikbaarheid.

Toch toont dit aan hoe waardevol frequent flyer miles (en ook American Express Rewards punten) kunnen zijn. Want juist omdat ik geen 10 ruggen over heb voor een First Class ticket zou ik dit normaal gesproken dus nooit kunnen doen.

Gratis first class ticket

Conclusie

Een mooi vooruitzicht om weer even 16 uren in First Class te vliegen. Ik hoop natuurlijk allereerst dat dit door kan gaan! In dit artikel heb ik willen laten zien dat je dankzij miles en punten prachtige dingen kunt doen. Met name vliegen in First Class waarvoor normaal gesproken astronomische bedragen in rekening worden gebracht.

Daarom loont het ook om kritisch te zijn als het aankomt op het besteden van je miles. Een Business Class retour ticket met Qatar Airways is met zo’n € 1600,00 prijzig, maar daar kun je voor sparen. Toch ben je voor Amsterdam – Doha – Amsterdam bij Alaska Mileage Plan 130.000 miles kwijt, terwijl je daarvoor ook (bijna) twee keer in First Class kunt vliegen.

Vaak hoor ik nog bezwaren, zoals “ik vlieg nooit, dus ik kan geen miles sparen”. Laat je niet afschrikken, want iedereen kan miles sparen. Er zijn vaak genoeg zaken waarmee je miles kunt sparen zonder te vliegen. Bovendien hebben veel programma’s de mogelijkheid om punten bij te kopen met een hoge korting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven