Gratis vliegen is makkelijk: uitleg voor beginners

Gratis vliegen is een droom van velen: de hele wereld verkennen zonder een cent uit te geven. Je hoeft op Youtube maar te zoeken op “free flight” en je krijgt de meest prachtige verhalen. Ik geef toe, dit heb ik zelf ooit ook gedaan en kwam dit filmpje tegen van Casey Neistat. Erg vermakelijk en ook best een goede uitleg.

Casey Neistat geeft in dit filmpje aan dat je veel moet vliegen voor gratis upgrades. Inmiddels is dit redelijk achterhaald. Gelukkig hoef je niet veel te vliegen om te sparen voor een gratis vlucht.

In dit artikel wil ik niet te diep ingaan op de details, maar uitleggen hoe het ongeveer werkt.

Gratis vliegen: punten verdienen

Voor het “gratis vliegen” heb je dus punten nodig. Meestal noemen ze dit miles, maar in sommige gevallen ook avios, kilometers, etc. Voor de duidelijkheid noem ik het hier punten. Er zijn talloze manieren om deze punten te verdienen, zoals:

een voorbeeld van miles bij een autohuur

Voor sommige mensen zal alleen al het vliegen voldoende zijn voor af en toe een gratis ticket. Vlieg je bijvoorbeeld vaak voor je werk? Als je baas je vluchten betaalt en jij vervolgens de punten kunt gebruiken voor privé vluchten dan vlieg je inderdaad gratis. Voor anderen zal het vooral de combinatie zijn van bovenstaande zaken. En dan kan het een kwestie zijn van een lange adem.

Soms kan het gunstig zijn om je puntenbalans een handje te helpen. Bijvoorbeeld om een auto te huren terwijl dit eigenlijk niet nodig is, maar er wel voor zorgt dat je puntenbalans hoger wordt.

Uiteindelijk is de kern van de zaak dat de punten een bepaalde waarde hebben, waarmee je een vliegticket kunt aanschaffen. Wat dat betreft is het natuurlijk helemaal niet zo “gratis”.

Gratis vliegen: punten inwisselen voor een vliegticket

Het inwisselen van je gespaarde punten is in essentie heel simpel. De maatschappij verwacht dat ze een stoel op een bepaalde vlucht normaal gesproken niet zullen verkopen. Om deze reden bieden ze de mogelijkheid om punten te gebruiken voor een vliegticket. Handig voor de klant en de maatschappij: de stoel blijft niet leeg en de klant knort tevreden op zijn gratis vliegtuigstoel!

De maatschappij geeft een stoel weg die anders leeg zou blijven

Het aantal benodigde punten voor business class is vaak maar iets hoger dan het aantal benodigde punten voor Economy Class. Koop je een normaal ticket, dan is Economy Class vaak juist veel goedkoper. Om deze reden gebruiken veel mensen hun punten voor Business Class ticket.

Meestal moet je nog wel een aantal toeslagen betalen bij zo’n “gratis vliegticket”. In sommige gevallen zijn dit eer paar tientjes en soms gaat het om honderden euro’s. Dit hangt van het loyaliteitsprogramma en de uitvoerende maatschappij af. Bij Singapore Airline betaalde ik bijvoorbeeld € 17,55 voor twee vluchten in First Class. British Airways verlangt € 478,35 voor een enkele reis van Londen naar New York in Business Class. Tja, dat kun je moeilijk nog gratis vliegen noemen.

“Gratis vliegen” met British Airways

Het aantal punten is per programma verschillend. Soms is het benodigd aantal punten bepaald aan de hand van “zones” en soms aan de hand van de “gevlogen afstand”. Bij Miles & More kun je bijvoorbeeld van zone Europa naar zone Noord Amerika vliegen voor 30.000 (Economy), 52.500 (Business) of 85.000 (First) punten. Het maakt daarbij niet uit of je van Amsterdam naar Frankfurt en vervolgens naar Mexico City vliegt of rechtstreeks van Frankfurt naar New York. Klik hier voor een voorbeeld van een award tabel.

Gratis vliegen
Gratis vliegen met Lufthansa

British Airways prijst haar “gratis tickets” aan de hand van de gevlogen afstand. Voor een ticket van Londen naar New York betaal je bijvoorbeeld 50.000 punten. Voor een ticket van Londen naar San Francisco betaal je 62.500 punten.

Kortom: “gratis vliegticket” = aantal benodigde punten + toeslagen.

Voor bijna iedereen haalbaar!

Sommige mensen zullen nog steeds denken: “ik vlieg bijna nooit, dus voor mij heeft dit geen zin”. Toch kun je een aardige puntenbalans sparen zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen.

Je kunt bijvoorbeeld al 12.000 Miles & More punten per jaar sparen, puur door een hotel review te schrijven (100 miles per review, maximaal 10 per maand). Voor 12.000 Miles & More punten en € 4,86 boek je een vlucht van Los Angeles naar New York met United.

Gratis vliegen
Gratis vliegen met United

Belangrijker is misschien wel om te beseffen dat je met de punten vooral goedkoper kunt vliegen. Een business class retourticket van Madrid naar Chicago kost normaal bijvoorbeeld zo’n € 1600,00. Bij het loyaliteitsprogramma van Iberia betaal je 34.000 Avios en € 84,99 (enkele reis). Bij een Groupon actie kun je dit aantal punten kopen voor € 439,00. Voor een retour betaal je dus € 1048,00 (twee keer € 439,00 bij Groupon en twee keer € 85,00 aan toeslagen). Toch een besparing van 34%.

gratis vliegen
Een gratis ticket met Iberia

Bij American Airlines kun je miles in de aanbieding kopen. Momenteel betaal je € 2.308,00 voor 125.000 Aadvantage miles. Deze kun je gebruiken voor een retourvlucht met Etihad in de First Class Appartement cabine van Londen naar Abu Dhabi. Normaliter kost een dergelijk ticket € 5.330,00. Voor dezelfde vlucht betaal je dus nu minder dan de helft!

Gratis vliegen
Etihad First Class Appartement

Goedkoop punten aanschaffen, zo effectief mogelijk inzetten

Dankzij het punten systeem kun je dus goedkoper vliegen in een luxere cabine. Aandelen koop je zo goedkoop mogelijk en verkoop je tegen een zo hoog mogelijke prijs. Zo moet je vliegtuigpunten ook een beetje zien. Je zorgt er voor dat je de punten – hoe dan ook – zo goedkoop mogelijk binnenhaalt. Vervolgens boek je er een ticket mee wat normaliter veel meer zou kosten dan je voor de punten hebt moeten betalen. Dat is het!