Welke reisplannen heb ik nog in 2021?

Welke reisplannen heb ik nog in 2021? We zijn al op de helft van 2021, maar tot op heden ben ik niet buiten Nederland geweest. Gelukkig heb ik me uitstekend kunnen vermaken met zo nu en dan een weekend in een hotel, zoals onlangs bij Hilton The Hague.

Ondanks de leuke weekenden in een fraai hotel is het reizen allemaal nog verre van normaal. Persoonlijk volg ik vooral de situatie in Azië en daar lijkt een heropening nog ver weg. Alleen Singapore lijkt – vooralsnog – toe te werken naar een endemische fase, waarbij mogelijk ook weer (gevaccineerde) toeristen welkom zullen zijn aan het einde van het jaar.

Hoewel er in 2021, net als in 2020, de nodige reizen in het water zijn gevallen is er nog enige hoop voor 2021. Ik sta eerst stil bij wat er in 2021 allemaal geschrapt is, waarna ik stilsta bij de plannen die nog “overeind” staan.

Reisplannen in 2021 die reeds geannuleerd zijn

Vele plannen zijn inmiddels geannuleerd. Ik focus me vooral even op de vluchten die gepland waren, dat zegt waarschijnlijk wel genoeg.

Januari 2021:

Singapore Airlines: Frankfurt – New York (JFK), Airbus A380, First Class.
Deze trip was onderdeel van mijn eerdere vlucht vanuit Jakarta naar Frankfurt, waarbij ik gebruik heb gemaakt van de stopover mogelijkheid voor $ 100,00. Nadat de vlucht in oktober 2020 was geannuleerd kon ik deze nog omboeken naar januari 2021. Deze vlucht is inmiddels volledig van de baan.

Reisplannen 2021
De herkansing met de A380 stond gepland in januari….

Japan Airlines: New York – Tokyo Haneda, Boeing 777-300, First Class.
Geboekt voor 75.000 Alaska Mileage Plan miles. Japan Airlines First Class leek mij nog eens een geweldige manier van reizen. Niet zozeer vanwege de ruime stoel, maar met name vanwege de uitstekende catering. Zo schenkt JAL in First Class Salon Blancs de Blancs champagne, wat ongekend is.

Japan Airlines: Tokyo Narita – Jakarta, Boeing 787-9, Business Class.
Deze vlucht was onderdeel van de award ticket en zat bij de prijs in voor 75.000 Alaska miles. Binnen Azië heeft JAL geen First Class, maar ook Business Class staat goed aangeschreven. Ik koos voor een dagvlucht, al was het maar vanwege de ietwat ingewikkelde wisseling van vliegvelden in Tokyo.

Mei 2021:

British Airways: London Heathrow – Madrid, Boeing 777, Club Suites.
Tussen Londen en Madrid worden regelmatig “widebody” toestellen ingezet. In dit geval stond een Boeing 777 met de nieuwe Club Suites op de planning. Daarnaast kwam British Airways Executive Club met een actie waarbij je voor 50% korting kreeg op award vluchten. Ik had tot slot verwacht dat vliegen binnen Europa dan wel weer eenvoudig mogelijk zou zijn, maar dat bleek niet het geval. De vlucht is uiteindelijk geannuleerd.

British Airways Boeing 777

Cathay Pacific: Amsterdam – Hong Kong, Airbus A350-1000, Business Class.
Voor slechts 42.000 Alaska Mileage Plan miles boekte ik een Business Class vlucht tussen Amsterdam en Hong Kong. Een koopje! Alhoewel een transit op Hong Kong International Airport momenteel mogelijk is, moet je dan wel alle vluchten op één ticket geboekt hebben. Deze vlucht had dus geen schijn van kans, nog los van de inreisbeperkingen.

Cathay Pacific: Hong Kong – Kuala Lumpur, Airbus A330-300, Business Class.
Vanuit Hong Kong zouden we, voordat we naar Indonesië zouden afreizen, een paar nachten in Kuala Lumpur doorbrengen. Bij British Airways Executive Club kost deze ruim 4 uur durende vlucht slechts 22.000 Avios in Business Class. Een koopje! Uiteraard is ook deze vlucht geannuleerd.

Cathay Pacific A350 Business Class

En zo is het eerste halfjaar van 2021 qua reisplannen in het water gevallen. Gelukkig staat er ook nog het nodige overeind!

September: paar dagen Istanbul

Eind september willen we een paar dagen naar Istanbul. Dit heeft vooral te maken met onze vervolg vlucht naar Indonesië, die aanzienlijk goedkoper was vanuit Istanbul. Je kunt er dan haastwerk van maken, maar dat lijkt mij – zeker in tijden van COVID – niet prettig.

Daarom kiezen we er voor om een aantal dagen te ontspannen. In Istanbul is een groot aantal – goed betaalbare! – Hilton en IHG hotels te vinden, waardoor dit absoluut geen straf zal zijn.

Crowne Plaza Istanbul Florya

Bijkomend voordeel is dat we met onze vaccinatiebewijzen zonder PCR test naar Turkije kunnen reizen. Voor Indonesië hebben we wel PCR tests nodig, maar deze zijn een stuk voordeliger in Turkije.

Met wie we naar Istanbul vliegen weet ik nog niet. Aangezien Turkish Airlines met widebody toestellen tussen Amsterdam en Istanbul vliegt gaat daar mijn voorkeur absoluut naar uit.

Reisplannen 2021
Turkish zet widebody’s in tussen Amsterdam en Istanbul

Met Singapore Airlines naar Indonesië

Vervolgens is het eindelijk tijd om weer eens naar onze familie in Indonesië af te reizen. Zelf ben ik dan inmiddels bijna twee jaar niet meer in Indonesië geweest en mijn vrouw ruim een jaar niet. We hebben gekozen voor Istanbul als vertrekplaats omdat dit nogal veel miles scheelt. Voor Amsterdam – Singapore – Jakarta betaal je 92.000 Krisflyer miles, maar bij vertrek vanaf Istanbul betaal je 49.000 miles.

Singapore Airlines A350 Business Class

Singapore Airlines vliegt vanaf Istanbul met de Airbus A350. De vluchtduur bedraagt ca. 11 uur, waardoor er nauwelijks een verschil qua vluchtbeleving zal zijn ten opzichte van mijn vlucht vanaf Düsseldorf.

Kortom, vliegen vanaf Istanbul is goedkoper en brengt niet al te veel ongemak met zich mee zolang je een beetje flexibel bent.

Indonesië: quarantaine en andere verplichtingen

Er valt momenteel nog weinig concreets te zeggen van de eisen voor oktober. Persoonlijk verwacht ik niet dat Indonesië op dat moment al weer toeristenvisa zal uitgeven. Vanwege familie in Indonesië gaan we er vanuit dat het wel zal lukken een visum te krijgen. Om deze aan te vragen zullen we moeten wachten totdat ik volledig gevaccineerd ben. Op dit moment moet je namelijk ook al volledig gevaccineerd zijn op het moment dat je het visum aanvraagt.

Daarnaast gelden de volgende vereisten voor het inreizen naar Indonesië:

  • PCR test voor aankomst;
  • PCR test bij aankomst;
  • 8 dagen quarantaine op een hotelkamer;
  • Op dag 7 een nieuwe PCR test.

Het hotel waar je in quarantaine gaat mag je zelf uitkiezen. Er is een vrij uitgebreide keuze van eenvoudig tot luxe. Hoewel wij ons volledig neerleggen bij de eisen die er gesteld worden hoop ik dat er nog een paar dagen af zullen gaan voor gevaccineerde mensen. Met name de kosten van acht dagen quarantaine zijn – ten opzichte van normale hotelovernachtingen – significant.

Na de quarantaine vliegen we gelijk door naar Lombok. Afhankelijk van de prijs zal ik waarschijnlijk weer een vlucht met Batik Air boeken.

Reisplannen 2021
Na quarantaine zal het beter worden. Terug naar Lombok!

Reisplannen 2021: conclusie

Een terugreis vanuit Indonesië heb ik op dit moment nog niet gepland. We zijn van plan om ongeveer twee maanden te blijven, indien mogelijk. Momenteel zijn er echter zoveel ontwikkelingen gaande ten aanzien van COVID, waardoor ik het nog niet aandurf om mijn terugreis alvast te boeken.

Kern van alle reisplannen in 2021 is vooral alle onzekerheid: als het nu gaat om of je überhaupt kunt reizen, als wel de condities waaronder dat kan. Ik hoop dan ook dat het allemaal meevalt en dat reizen langzaam maar zeker weer iets normaler zal worden.

Wat zijn jouw plannen voor de rest van 2021?

2 gedachten over “Welke reisplannen heb ik nog in 2021?”

  1. Interessant stukje over vliegen vanuit Istanbul naar Azië. Dit zou misschien ook nog wel wat voor mij zijn. September vertrek ik waarschijnlijk richting Thailand, maar nog niets geboekt!

    1. Dank je. Het is voornamelijk interessant bij Singapore Airlines, bij andere Frequent Flyer programma’s maakt het minder uit. Ik weet dat er vanuit het VK momenteel een actie is naar Phuket voor 92/K SQ miles RETOUR in Business Class.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven