Frequent Flyer Miles: nog waardevoller tijdens COVID

Frequent Flyer miles zijn in mijn optiek tijdens COVID nog waardevoller dan eerder al het geval was. Natuurlijk waren miles altijd al uiterst waardevol, daar schreef ik de volgende artikelen over:

Aangezien ik in de afgelopen periode nogal wat vliegreizen heb zien verdampen kom ik er achter dat miles waardevoller zijn dan ooit. Ik zal dit hieronder toelichten.

Miles nog waardevoller tijdens COVID

Normaliter is het speelveld redelijk overzichtelijk: je kunt een spotgoedkoop ticket boeken, maar dan weet je vrijwel zeker dat je niet allerlei wijzigingen kunt aanbrengen. Althans, niet zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Wil je dit niet dan kun je een duurder ticket kopen met meer flexibiliteit of een ticket boeken met behulp van frequent flyer miles.

Miles waardevoller covid
Tariefsindeling voor Covid bij KLM

Over het algemeen is het prima dat je ticket geen flexibiliteit biedt: dat wist je van te voren. Voor alle “onheilen” kun je dan eventueel nog een reis- en annuleringsverzekering afsluiten (of boeken met je American Express kaart, dan is dat inbegrepen). Wijzigt of annuleert de luchtvaartmaatschappij een vlucht? Dan kun je gewoon je geld terugkrijgen. In praktijk is dat vaak netjes geregeld.

Sinds we geplaagd worden door COVID zijn luchtvaartmaatschappijen ineens een stuk minder vriendelijk over het terugbetalen van vooruitbetaalde tarieven. Vouchers die je tegen wil en dank krijgt, veel te lange terugbetalingsprocedures of zelfs volstrekt onbereikbare luchtvaartmaatschappijen: het is helaas nog steeds dagelijkse praktijk.

Miles waardevoller covid

Om bovengenoemde redenen vind ik boeken met frequent flyer miles wel zo prettig. In mijn optiek biedt dit de volgende voordelen:

  • Je gebruikt miles die toch al bij de luchtvaartmaatschappij staan;
  • Cash uitgaven beperk je tot de toeslagen die je moet betalen;
  • Het ticket is flexibel, je kunt zelf op ieder moment annuleren of wijzigen en bent niet afhankelijk van het “omboekingsbeleid” van de luchtvaartmaatschappij;
  • Als je annuleert krijg je vervolgens vrij snel je geld terug en niet in de vorm van een voucher.

Conclusie

Miles kunnen in sommige gevallen enorm van pas komen. In deze ongekende tijden is het vooral een manier om te voorkomen dat je tegen wil en dank geldschieter wordt voor een luchtvaartmaatschappij.

Mocht je niet over voldoende miles beschikken om een vlucht te boeken, zorg dan dat je altijd met een creditcard boekt. Over het algemeen kun je namelijk een “chargeback” regelen als de luchtvaartmaatschappij weigert terug te betalen. Dankzij deze service haalde American Express gewoon het geld terug bij Vueling: die kon ik niet bereiken, niet mailen en men weigerde zich aan iedere vorm van regelgeving te houden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven