Voordelen van een award ticket

Voordelen van een award ticket. Het lijkt voor de hand te liggen: minder geld uitgeven en (soms) luxe vluchten maken. Toch zijn er meerdere zaken die van belang zijn om te weten. Als je een goede afweging wilt maken tussen een ticket dat je koopt met geld en een award ticket zijn de volgende zaken van belang:

 • Voordelen van een award ticket (dit artikel);
 • Nadelen van een award ticket;
 • De waarde van miles;
 • Award tickets zoeken.

Eerder al kon je hier een aantal basisbeginselen van een “gratis” ticket (een award ticket) lezen. Mocht je nog niet zo bekend zijn in de wereld van miles dan kun je dat artikel misschien eerst lezen.

In onderstaande tekst gaan we dieper in op een aantal voordelen van een award ticket:

 • Met een award ticket heb je meer flexibiliteit;
 • In Economy kun je vaak gratis een koffer meenemen;
 • Je hebt creatieve routemogelijkheden;
 • Door miles kun je tickets boeken die anders onbereikbaar zouden blijven.

De voordelen van een award ticket: flexibiliteit

Bij een “gewoon” ticket kun je over het algemeen niet zomaar een wijziging aanbrengen. Daar moet je vaak voor betalen. Annuleren is vaak helemaal niet mogelijk. Alleen bij een duur volledig flexibel ticket is dit mogelijk. Vaak worden deze volledig flexibele tickets alleen door bedrijven geboekt: de gemiddelde consument koopt een vliegticket voornamelijk op prijs.

voordelen van een award ticket

De meeste normale tickets kun je niet annuleren en voor een wijziging moet je behoorlijke kosten betalen. Een award ticket is over het algemeen behoorlijk flexibel. Tot vlak voor vertrek kun je het ticket nog annuleren, waarbij je de miles en toeslagen terugkrijgt. Vaak betaal je slechts een kleine vergoeding voor de wijziging of annulering.

Bij Flying Blue betaal je bijvoorbeeld € 45,00 voor het wijzigen of annuleren van een award ticket. Dat is goedkoper dan de € 70,00 die bij Light en Standard tarieven in rekening worden gebracht.

Let wel op, want er zijn uitzonderingen. Frequent Flyer programma’s houden eens in de zoveel tijd een soort “opruiming”, waarbij ze award tickets voor een flink lager aantal miles slijten. Voorbeelden hiervan zijn de Promo Rewards van Flying Blue, de Meilenschnäppchen van Miles & More en de Sponteneaus Escapes van Krisflyer. Deze award tickets kun je meestal niet annuleren of wijzigen.

Bagagevrijstelling in Economy

Tot voor kort was een koffer inbegrepen bij de meeste full service maatschappijen zoals KLM en Lufthansa. Binnen Europa is het inmiddels al heel normaal dat je in Economy moet bijbetalen voor een koffer. Vlieg je de oceaan over richting Amerika dan wordt dit ook steeds gebruikelijker dankzij de komst van Basic Economy.

Bij een award ticket kun je vrijwel altijd een koffer meenemen zonder extra kosten. Dit kan je behoorlijk wat extra kosten besparen. Hierdoor kan een award ticket een aantrekkelijk alternatief zijn ten opzichte van een ticket dat je koopt met geld.

voordelen van een award ticket
Een koffer is inbegrepen

Creatieve routemogelijkheden

Sommige Loyaliteitsprogramma’s laten toe dat je mooie routes in elkaar kunt zetten. Dat zorgt er voor dat je meerdere vluchten kunt boeken op een enkel award ticket. Je hoeft dan dus maar eenmalig het benodigd aantal miles te voldoen. Ik zal dit verduidelijken met een voorbeeld:

Een aantal jaren geleden heb ik een First Class award ticket geboekt bij Aadvantage, het loyaliteitsprogramma van American Airlines. Tussen het Midden-Oosten (inclusief India) en Europa betaal je daarvoor 62.500 miles. Een stopover is niet toegestaan bij American, maar een layover uiteraard wel. Het eindresultaat was de volgende route:

 • Mumbai – Abu Dhabi met Etihad First Class Appartement in de Airbus A380 op dag 1;
 • Abu Dhabi – Londen met Etihad First Class Appartement in de Airbus A380 op dag 2;
 • Londen – Moskou met Bristish Airways in First Class op dag 3.
voordelen van een award ticket
British Airways 787 First Class als “toetje”

Maar er zijn meer voorbeelden:

Een vlucht die anders onbereikbaar is

Je kunt met behulp van miles & punten soms vluchten boeken die anders niet bereikbaar zijn. Zonder miles zou ik waarschijnlijk tot op heden niet in First Class hebben gevlogen. Ik zou wellicht een paar keer in Business Class hebben gevlogen, maar significant minder dan nu het geval is.

Het verschil tussen een vlucht in Economy, Business en First Class is vaak enorm als je het ticket met geld koopt. Natuurlijk is de kostprijs van een premium cabine ook hoger. De toeslag op een betaald ticket levert de maatschappij echter een flinke marge op. Ook hierbij weer een voorbeeld:

Een vlucht met Cathay Pacific van New York naar Hong Kong kost in Economy € 606,00 of 30.000 Alaska Mileage Plan miles.

Wil je de 16 uren durende vlucht liever in Business Class vliegen? Dan betaal je ineens € 4.328,00. Een stijging van 714%. Maar met miles is het verschil kleiner. Je moet nu 50.000 Alaska Mileage Plan miles betalen. Met 66% nog steeds een flinke stijging, maar veel minder groot dan het cash ticket.

Voor First Class moet maar liefst € 10.547,00 neergeteld worden. Dat is ruim 17 keer de prijs die je voor Economy moet betalen. Maar je kunt ook 70.000 Alaska Mileage Plan miles betalen. Dat is nog steeds meer dan het dubbele aantal miles ten opzichte van Economy.

Moraal van het verhaal? Het gebruik van miles stelt je in staat om een enorme hefboom toe te passen. Ik zou normaal gesproken geen tienduizend euro voor een vlucht betalen. Daarentegen leg ik graag 40.000 extra miles op tafel voor een goede nachtrust en uitstekende catering.

De voordelen van een award ticket: conclusie

Geld uitgeven of op zak houden? Miles bewaren of uitgeven? Het verschil tussen een award ticket en een gewoon ticket is wat meeromvattend. In dit artikel heb je kunnen lezen wat de voordelen zijn van een award ticket. In een volgend artikel sta ik stil bij de nadelen van een award ticket. Op deze wijze hoop ik te kunnen bijdragen aan je keuze voor een award ticket of een normaal ticket.

Welke voordelen zie jij in een award ticket?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven