Kun je miles weggeven aan iemand anders?

Miles weggeven aan iemand anders, kan dat? Deze vraag krijg ik regelmatig. Vooral voor mensen die niet zo vaak vliegen kan het een aantrekkelijke optie zijn de om de miles aan iemand anders te schenken.

In dit artikel sta ik stil bij de mogelijkheden voor het weggeven van miles. Om met de deur in huis te vallen: dit kost vrijwel altijd geld. Gelukkig zijn er een aantal manieren om onder deze kosten uit te komen.

Miles weggeven kan, maar het kost geld

Wil je miles weggeven aan iemand anders dan moet je daar voor betalen. Dit is best gek, want je hebt die miles immers “eerlijk” verdiend. De kosten voor het overboeken van miles zijn ook relatief fors. Zo betaal je bij Miles & More € 0,01 per mile. Bij Flying Blue betaal je zelfs € 0,012 per mile. En zo ben je voor het overdragen van 10.000 zuurverdiende miles al snel € 100,00 kwijt.

miles weggeven

Natuurlijk is het niet zo erg om als ontvanger de overschrijvingskosten te betalen voor deze miles. De waarde van de miles ligt redelijk in de buurt van de overschrijvingskosten. Maar als je vervolgens ook nog een vergoeding moet betalen aan de degene die de miles schenkt dan zal je al snel te veel betalen. En dat is precies de bedoeling. Frequent flyer programma’s willen voorkomen dat er door anderen gehandeld wordt in miles. Daar verdienen ze liever zelf geld aan.

Gelukkig zijn er een aantal alternatieven!

Alternatief 1: poolen

Miles weggeven is op indirecte wijze wel mogelijk door miles te poolen. Je koppelt daarbij als het ware meerdere frequent flyer programma’s aan elkaar. De mensen die in de pool zitten kunnen dan miles van elkaar gebruiken.

Bij British Airways Executive Club kun je bijvoorbeeld een “Household Account” openen. Een nadeel hiervan is dat je geen Avios meer kunt overboeken tussen Iberia Plus en BAEC. Het is hierdoor echter wel mogelijk om de miles die een ander heeft gespaard te gebruiken.

Goedkoop First Class
British Airways 787 First Class

Ook bij Miles & More kun je miles samenvoegen. Met “Mileage Pooling” kun je de miles van twee volwassenen en vijf kinderen samenvoegen.

Lang niet alle frequent flyer programma’s bieden het poolen van miles aan. Bij Flying Blue kun je alleen kosteloos miles weggeven aan degene met wie je een partnerkaart hebt van de Flying Blue American Express.

Alternatief 2: boek een award voor iemand anders

Je kunt je miles ook weggeven door simpelweg een award ticket voor iemand anders te boeken. Natuurlijk is het daarbij wel noodzakelijk dat je voldoende miles hebt om daadwerkelijk een award ticket te boeken, in tegenstelling tot het poolen van miles.

Bij vrijwel ieder frequent flyer programma is het mogelijk om een award ticket voor iemand anders te boeken. In sommige gevallen is het wel noodzakelijk om eerst de persoonlijke gegevens op te voeren en te valideren. Dit is ter voorkoming van misbruik.

miles weggeven
Een award ticket voor iemand anders boeken is geen probleem

Soms is het zelfs gunstig om een ticket voor iemand anders te boeken. Als je elite status hebt profiteert degene voor wie je een award ticket boekt van jouw statusvoordelen!

Miles weggeven: conclusie

Miles weggeven aan iemand anders is niet per definitie aantrekkelijk. Vooral de overdrachtskosten spelen daarin in rol. Dankzij miles pooling of de mogelijkheid om simpelweg een award ticket voor iemand anders te boeken kun je dit alsnog voorkomen.

Mocht je miles hebben en niet weten wat je er mee moet? Ik adviseer dan om er niet zomaar allemaal flauwekul voor te kopen. Miles is een waardevol betaalmiddel en het is dan beter om te informeren of iemand anders er iets aan heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven