Naar Bali in Business- en First Class!

Het doel was eigenlijk heel eenvoudig: ik wilde zo voordelig mogelijk naar Bali vliegen. Bovendien was het idee om niet al te veel tussenstops te maken, want na mijn vorige trip had ik dat wel even bekeken.

Het resultaat? Een redelijk eenvoudige heenreis die toch nog uit maar liefst vier vluchten bestaat. De route is als volgt:

In dit artikel leg ik uit waarom ik de vluchten voor mijn reis naar Bali geboekt heb. Ik hoop je daarnaast te laten zien dat deze reis met wat creativiteit voor iedereen mogelijk is.

Frankfurt – Madrid, Latam Business Class

Nadat ik mijn vlucht van Madrid naar Shanghai had geboekt moest ik nog naar Madrid zien te komen. Meestal betaal je voor een enkele reis minder dan € 50,00. Dit is echter zonder koffer en je vliegt dan met Iberia Express. Iberia Express is zeer krap, waardoor ik extra zou moeten betalen voor een stoel bij de nooduitgang.
KLM was een stuk duurder, helemaal toen duidelijk werd dat Ajax tegen Real Madrid had geloot.

Een mooie aanleiding om Frankfurt – Madrid met LATAM te boeken. Voor € 170,99 vlieg ik in een “echte” Business Class op de Boeing 787. Dit betreft de prijs voor een retourticket. De retourvlucht heb ik gepland in augustus. Een koffer is inbegrepen en het levert ook nog een interessante hoeveelheid miles op. Deze miles stal ik overigens bij Alaska Mileage Plan. Deze vlucht komt in boekingsklasse “Z” en levert zodoende 100% van de gevlogen afstand op. Daarnaast geeft LATAM nog eens 100% bonusmiles, waardoor ik in totaal 2 keer de gevlogen afstand ontvang. Dit komt neer op 1766 award miles. Inclusief de retourvlucht dus op 3532 miles.

naar Bali
Voor vijf tientjes netto een geweldige deal!

Rekening houdend met een waarde van € 0,016 per mile krijg ik dus € 56,51 aan miles terug. Met een netto prijs van € 114,48 retour (€ 57,24 per vlucht) is dit een fantastische deal!

Madrid – Shanghai, Iberia Business Class

Vorig jaar had Iberia een krankzinnige actie waarbij je 9.000 Avios per boeking kreeg. Ik boekte dus een aantal enkeltjes van ongeveer € 18,00 per stuk. De Avios moest je wel voor 1-12-2018 inzetten voor een award ticket, anders zouden ze vervallen.

Iberia heeft een interessant routenetwerk naar Amerika en Afrika. Azië is echter iets minder vertegenwoordigd. Ik kwam er achter dat Sjanghai wel tot de mogelijkheden behoorde. Bovendien vliegt Singapore Airlines met de nieuwe A380 vanaf Shanghai naar Singapore. Een mooie combinatie!

Het was even zoeken naar award beschikbaarheid, want Iberia vliegt slechts een paar dagen per week naar Shanghai. Voor 59.500 Avios en € 95,00 aan belastingen boekte ik een vlucht van 12 uur en 45 minuten in Business Class naar Shanghai. Geen gekke deal.

Rekening houdend met € 0,011 cent per Avios zou deze vlucht dus € 749,50 kosten. Door de stunt van Iberia Plus heeft deze vlucht me echter (veel) minder gekost, namelijk € 221,00.

naar Bali
Naar Shanghai in Business voor nog geen € 250,00!

Shanghai – Singapore, Singapore Airlines First Class

Aangezien ik om 7.00 uur verwacht aan te komen in Shanghai, heb ik nog de gehele dag om daar rond te kijken. De volgende dag vlieg ik verder naar Singapore. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het meest naar deze vlucht uitkijk. Want wow, Singapore Airlines zet haar nieuwste First Class Suites in op deze route! Aan boord zijn slechts zes suites in een 1-1 opstelling.

De meeste routes met de nieuwe suites van Singapore Airlines zijn lastig te boeken met een “Saver Award”. Enerzijds omdat er per vlucht maar zes suites zijn en de maatschappij deze natuurlijk liever verkoopt. Maar ook vanwege de populariteit van dit product. Maar op de route Shanghai – Singapore was prima beschikbaarheid. Voor 50.000 Krisflyer miles en € 30,00 aan toeslagen kon ik dit ticket boeken. Later heb ik nog 22.500 miles en € 100,00 bijbetaald zodat ik ook een vlucht naar Mumbai kon toevoegen. Deze vlucht zal echter pas in november dit jaar plaatsvinden.

naar Bali
Singapore Airlines A380 suites (foto: Singaporeair.com).

Rekening houdend met een waarde van € 0,012 cent per mile kostte deze vlucht dus slechts € 500,00 (36.250 x € 0,012 + € 65,00 aan toeslagen). De miles heb ik echter grotendeel kosteloos gekregen. Singapore Airlines Krisflyer is namelijk American Express Transfer partner.

Toen ik zelf een (gratis) American Express Gold kaart aangeschaft heb kreeg ik 22.000 punten. Daarnaast heb ik een aantal mensen aan een gratis American Express Gold kaart geholpen. Naast het feit dat deze mensen 22.000 punten kregen (momenteel 10.000), kreeg ik ook 22.000 punten. Win-win! Overigens wil ik bij deze de mensen bedanken die van mijn link gebruik hebben gemaakt. Zonder jullie was deze reis niet mogelijk.

Kortom, de netto prijs van deze vlucht ligt aanzienlijk lager dan € 500,00. Het lijkt mij een mooi vervolg op mijn eerdere vlucht met Singapore Airlines First Class. 

Singapore – Denpassar, Singapore Airlines Business Class

De vlucht van Singapore naar Bali (Denpassar) wilde ik in Economy Class boeken, omdat dit slechts 7.500 miles kost. Een prima deal, want normaliter kost een enkele reis maar liefst € 321,00 met Singapore Airlines!

naar Bali
Een dure vlucht normaal gesproken!

Nadat ik weer een aantal American Express punten overboekte was de beschikbaarheid echter verdwenen. Balen! Gelukkig was Business Class ook relatief betaalbaar, namelijk 15.000 miles en € 30,00 aan toeslagen. Wat mij betreft onnodig, maar het is natuurlijk geen straf om Singapore Airlines Business Class te vliegen op de Airbus A330.

Naar Bali in Business- en First Class! Conclusie

Al met al ben ik er – in mijn ogen – aardig in geslaagd om een betaalbare reis naar Bali te boeken. Mijn “out of pocket” kosten waren € 360,99. Als je rekening houdt met de waarde van de miles dan zou de trip een stuk duurder zijn (ca. € 1500,00). Dat is nog steeds heel acceptabel omdat dit onder de prijs van een “gewoon” ticket ligt in Business Class. Bovendien heb ik de miles goedkoop “ingekocht”.

En dan ook nog op een behoorlijk luxe manier. Het hoogtepunt zal waarschijnlijk Singapore Airlines in First Class zijn op hun A380. Wat mij betreft is iedere vlucht echter een feestje, dus ik kijk er naar uit!

Uiteraard probeer ik gedurende mijn reis zo spoedig mogelijk reviews te plaatsen van de vluchten. Hopelijk lees je mee!