Miles besteden bij Alaska Mileage Plan

Het is de hoogste tijd om wat aandacht te besteden aan het leukste gedeelte van een loyaliteitsprogramma: miles besteden! Al eerder schreef ik op Bijzonderetickets.nl over Alaska Mileage Plan, waaronder in de volgende artikelen:

Het programma heeft een aantal aantrekkelijke kenmerken:

  • Miles verdien je op basis van de gevlogen afstand in plaats van per uitgegeven dollar;
  • De award tabel is gunstig, al vanaf 55.000 miles vlieg je Business Class naar de Verenigde Staten, inclusief Hawaii;
  • Een gratis stopover is toegestaan op een award ticket, zelfs op een enkele reis.

Alaska Mileage Plan

In dit artikel sta ik stil bij een aantal algemene aspecten rondom miles besteden bij Alaska Mileage Plan. Later zal ik de mogelijkheden van diverse partner maatschappijen nog in een separaat artikel behandelen.

Als je van plan bent een award ticket te boeken met behulp van Alaska miles moet je rekening houden met het volgende:

  • Iedere partnermaatschappij kent zijn eigen award tabel;
  • Je kunt geen combinaties tussen verschillende partners maken;
  • Stopover op een enkele reis;
  • Meestal betaal je lage toeslagen;
  • Wijzigen of annuleren kost $ 125,00.

Iedere partnermaatschappij kent zijn eigen award tabel

Het is goed om te weten dat iedere partner van Alaska Mileage Plan zijn eigen award tabel heeft. Het is dus niet zo dat een award ticket van Europa naar de Verenigde Staten standaard 57.500 miles kost. Dat is bij de meeste maatschappijen het geval, tenzij er sprake is van dynamic pricing.

Bij Alaska kost een Business Class award ticket van Europa naar de Verenigde Staten met American Airlines bijvoorbeeld 57.500 miles, maar vlieg je met British Airways dan moet je 60.000 miles neertellen. Wil je met Emirates vliegen dan moet je zelfs 105.000 miles op tafel leggen.

miles besteden
De verschillende mogelijkheden

Verder kun je niet met iedere maatschappij van- en naar een bepaalde regio vliegen. Zo kun je met British Airways wel naar de Verenigde Staten vliegen, maar niet binnen Europa. Ook naar Azië kun je niet met British Airways vliegen. Van Europa naar het Midden Oosten met Emirates? Helaas, het is niet mogelijk. Naar Afrika lukt zelfs helemaal niet vanuit Europa.

Je kunt geen combinaties tussen verschillende partners maken

Wil je van Amsterdam naar Londen met British Airways en vervolgens met American Airlines van Londen naar Los Angeles? Dit is helaas niet mogelijk. Je kunt namelijk niet verschillende partners met elkaar combineren. Dat maakt het aantal mogelijkheden wat beperkter.

miles besteden
Deze combinatie is dus niet mogelijk bij Alaska Mileage Plan

Gelukkig is het wel mogelijk om een partner award ticket te combineren met een vlucht bij Alaska Airlines zelf. Zo kun je bijvoorbeeld met American Airlines van Amsterdam naar Philadelphia vliegen, vervolgens met Alaska Airlines van Philadelphia naar Seattle en vervolgens weer met Alaska naar Honolulu. Het kan allemaal op één award ticket. En in Philadelphia of in Seattle kun je een stopover toepassen.

miles besteden
Deze route kun je afleggen op één award ticket

Stopover op een enkele reis

Het verschil tussen een layover en een stopover is in een eerder artikel al eens uitgelegd. Vaak wordt een regulier vliegticket duurder zodra je een stopover in wilt voegen. Op veel award tickets is het simpelweg niet mogelijk. Bij Alaska Mileage Plan is het echter mogelijk op een stopover op een enkele reis toe te passen! Boek je dus een retourticket, dan kun je zelfs twee gratis stopovers toepassen.

Een extreem voorbeeld is bijvoorbeeld de mogelijkheid bij Cathay Pacific van Azië naar de Verenigde Staten. In dat geval kun je van Tel Aviv naar Hong Kong vliegen in Business Class. Daar kun je vervolgens een paar dagen, weken of zelfs maanden blijven (of verder vliegen op andere tickets). Daarna vlieg je van Hong Kong naar New York in First Class. Totale kosten: 70.000 miles!

16 uur Cathay First Class en 12 uur Business Class voor 70.000 miles? Prima deal!

Ook in dit geval kun je er dus voor kiezen om eerst met Alaska binnen de Verenigde Staten te vliegen. Bijvoorbeeld van New York naar Los Angeles. Na iets minder dan 24 uur Los Angeles vlieg je vervolgens door met Japan Airlines naar Tokyo. Na een week Tokyo vlieg je vervolgens door naar New Delhi. Kan allemaal op hetzelfde ticket!

miles besteden
Veel miles op één award ticket!

Miles besteden: (meestal) lage toeslagen!

Toeslagen kunnen een award ticket maken of breken. Gelukkig betaal je bij Alaska Mileage Plan maar weinig toeslagen, behalve bij British Airways, Icelandair en Hainan. Hierdoor is het vrijwel altijd onrendabel om een award ticket te boeken bij Icelandair, omdat de normale ticketprijzen toch al aan de lage kant zijn. Je miles besteden is op deze manier eigenlijk geld over de balk smijten.

Bij British Airways zijn de toeslagen dus van toepassing en deze zijn ook nog eens aan de hoge kant. Ik adviseer daarom om eerst te zoeken naar award beschikbaarheid bij American Airlines. Een bijkomend voordeel daarbij is dat je bij American Airlines gratis stoelen kunt selecteren. Bij British Airways moet je hier zelfs in Business Class voor betalen!

Over het algemeen betaal je dus lage toeslagen. In onderstaand voorbeeld zie je bijvoorbeeld een ticket van Jakarta naar Tokyo en vervolgens naar New Delhi. Hier betaal je slechts 61 Dollar aan toeslagen. Een koopje!

miles besteden
Lage toeslagen
miles besteden
Opbouw van de prijs

Wijzigen of annuleren kost $ 125,00

Binnen 24 uur na het boeken kun je een award ticket gratis annuleren of wijzigen. Er is dus niets aan de hand als je een foutje hebt gemaakt waar je later achterkomt. Na die 24 uur moet je 125 dollar per wijziging of het annuleren van een ticket betalen. Dat is een relatief hoog bedrag in vergelijking met andere maatschappijen.

Het is vooral vervelend als je meest ideale route (met je voorkeursmaatschappij) niet beschikbaar is. Wil je met Cathay Pacific in First Class van Londen naar Hong Kong in First Class maar is First Class niet beschikbaar? Dan zou het een begrijpelijke keuze zijn om eerst Business Class te boeken. Mocht First Class later nog beschikbaar komen dan kun je dit nog veranderen. Maar bij Alaska moet je daar dus $ 125,00 toeslag voor betalen. Goed om rekening mee te houden!

Miles besteden bij Alaska Mileage Plan: conclusie

Miles besteden bij Alaska kan een heel lucratieve bezigheid zijn. In sommige gevallen kun je extreem lange tickets in elkaar knutselen, inclusief een gratis stopover. Maar er zijn ook diverse zaken die niet mogelijk zijn. Het is goed om daar vooraf bij stil te staan. Als je goed op de hoogte bent van de (on)mogelijkheden kun je de meeste waarde uit je Alaska Mileage Plan miles halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven