Amstel Hotel Amsterdam: Review

Een verslag van een verblijf bij het Intercontinental Amstel Hotel in Amsterdam. Onlangs verbleven wij bij het Amstel Hotel in Amsterdam: een unieke belevenis die niet te vergelijken is met de meeste andere hotels in Nederland. Aangezien ik recent het nodige heb geschreven over hotelpunten verzamelen deel ik onze ervaring graag.

Het Amstel Hotel is een deelnemend hotel bij IHG Rewards Club. Hierdoor kun je bij dit hotel punten sparen en uitgeven bij IHG Rewards Club. Deze overnachting heb ik dan ook geboekt door gebruik te maken van punten bij IHG Rewards Club. Voor één overnachting moest ik 60.000 IHG Rewards punten betalen, wat overeenkomt met een waarde van ongeveer € 256,20. Aangezien een overnachting normaliter begint bij zo’n € 375,00 voor een niet restitueerbare boeking vond ik dit een prima deal.

Tegenwoordig is het hotel overigens duurder: je moet rekening houden met zo’n 90.000 IHG Rewards punten per overnachting. Een forse verhoging! Dat is in mijn beleving alleen een goede deal indien de reguliere overnachtingsprijs hoger dan € 385,00 is. Of indien je meer flexibiliteit wenst.

Voor mij was het wel prettig om eindelijk eens gebruik te kunnen maken van de voordelen die het betaalde Ambassador lidmaatschap met zich meebrengen: door COVID is dit er niet echt van gekomen.

Amstel Hotel: check in

Rond 14.00 uur arriveren wij bij het Amstel Hotel. Voorafgaand aan ons verblijf heb ik al contact gehad met een medewerker en die bevestigde dat het geen enkel probleem zou zijn om iets eerder te komen.

Als je het hotel vanaf de Amstel bekijkt dan zie je hoe mooi “de Grandeur” is. Vanaf de officiële ingang aan het Prof. Tulpplein is dat iets minder het geval, maar nog steeds oogt het hotel statig.

Amstel Hotel
Voorkant IC Amstel Hotel

Bij de ingang worden we vriendelijk opgevangen door de conciërge. Hij helpt ons met de meegebrachte spullen. Ook geeft hij onmiddellijk door aan de receptie dat wij komen inchecken.

Amstel Hotel
Ingang van het Amstel Hotel

De centrale hal van het hotel is schitterend. Klassiek, maar uitstekend onderhouden en met oog voor detail verzorgd. Het voelt onmiddellijk heel speciaal aan om bij dit hotel te gast te mogen zijn.

Amstel Hotel
Central Hal van Amstel Hotel

Voor COVID kon je tijdens het inchecken plaatsnemen en kreeg je een welkomst drankje. Tegenwoordig dient het kantoor van de conciërge als check in desk.

We krijgen een welkomstdrankje aangeboden, welke door de conciërge naar onze kamer gebracht wordt. De check is verder bijzonder vriendelijk en efficiënt. We krijgen een upgrade naar een Executive City View Suite. Een upgrade van maar liefst drie categorieën. De suite wordt normaliter verkocht voor gemiddeld € 800,00 per nacht, waardoor dit een genereuze upgrade is!

Een mooie upgrade!

Tot slot krijgen we een brief mee met alle voordelen als Spire Ambassador. Zo kunnen we om 16.00 uur uitchecken en krijgen we € 15,00 tegoed voor eten en drinken.

Executive Suite City view

Bij binnenkomst zie je het klassieke karakter van de kamer, gelijk aan de stijl van de rest van het hotel. Voordat je met een trap naar de suite loopt, heb je links de garderobekast en rechts een kastje.

Amstel Hotel
Entree van de Executive Suite

Het woongedeelte van de suite is eveneens klassiek. De meubels zijn ook daadwerkelijk oud, maar overwegend goed onderhouden. Aan het behang op de wanden kun je hier en daar zien dat alles oud is, maar dat is niet storend. Verder is de woonkamer behoorlijk ruim, zeker voor Amsterdamse begrippen.

Amstel Hotel
Woonkamer van de suite

Het Amstel Hotel heeft normaliter twee mini bar secties op de kamer: één “echte” minibar met gekoelde items en een deel met sterke drank en nootjes. Deze is tijdens ons verblijf afwezig, vermoedelijk vanwege COVID. Wel is er een waterkoker aanwezig en een Illy Espressomachine. Veel beter gaat een kop koffie op een hotelkamer niet worden in mijn optiek.

Illy koffiemachine en waterkoker

Direct bij de trap naar de gang is een bureau met uitzicht op het Professor Tulpplein. Op dit bureau zijn ook de twee gratis flessen water – behorend bij het Ambassador lidmaatschap – geplaatst.

Bureau

Het uitzicht van de kamer is natuurlijk iets minder spectaculair dan de “river-view” kamers, maar het Prof. Tulpplein is wel relatief rustig waardoor je ’s nachts weinig last van lawaai zult hebben.

Uitzicht op het Prof. Tulpplein

Amstel Hotel: slaap- en badkamer

De suite beschikt over statige deuren waarmee je het slaap- en woongedeelte van elkaar kunt scheiden. De slaapkamer is – net als de woonkamer – voldoende ruim. De televisie is slim weggewerkt in een kast. Middels een knop komt de televisie uit de kast geschoven. En zo verdringt de moderne techniek de klassieke uitstraling van de kamer niet.

Amstel Hotel
Slaapkamer van de suite

Die klassieke uitstraling komt ook op het nachtkastje terug. Zowel het klokje als de schakelkast voor het licht en de airco: fantastisch!

Klassieke bed accessoires

Het is goed om te zien dat bij het Amstel Hotel de turndown service nog steeds wordt uitgevoerd.

Turndown Service

In de hoek van het slaapgedeelte is de minibar geplaatst. Deze is gevuld met frisdrank en water. Alcoholische versnaperingen zijn dus weggelaten, mogelijk als gevolg van COVID.

Minibar

De badkamer van de suite is groot. Vanzelfsprekend in stijl van het hotel. Er is een ligbad, toilet en een douchecabine met een riante stortdouche.

Amstel Hotel Badkamer

Het is een groot pluspunt dat de badkamer zo ruim opgezet is. Er zijn bovendien voldoende handdoeken en badjassen aanwezig.

Badkamer ligbad

Het ruime ligbad is voorzien van prachtige klassieke kranen. Het hotel heeft schijnbaar goede waterdruk, want er hangt een waarschuwingskaartje: binnen twee minuten is het bad vol!

Ligbad

Ook op de Executive Suite maakt het Amstel Hotel gebruik van Agraria toilet artikelen, het gebruikelijke merk van Intercontinental Hotels.

Toilet artikelen van Agraria

Health Club van het Amstel Hotel

We hebben tijdens ons verblijf twee keer gebruik gemaakt van de Health Club. Je ziet op deze manier ook het voordeel van het Ambassador lidmaatschap: doordat je laat kunt uitchecken kun je ook optimaal gebruik maken van de uitgebreide faciliteiten van een hotel.

De Health Club van het Amstel hotel heeft in mijn optiek een van de mooiste zwembaden van Amsterdam. Het waterniveau is gelijk aan dat van de Amstel. Het zwembad is daarnaast behoorlijk ruim en voorzien van een jacuzzi. Ook is het hotel geheel in stijl van de rest van het hotel.

Amstel Hotel
Amstel Hotel Health Club

De Amstel Health Club is verder voorzien van een sauna en een fitness centrum. De kleedruimtes van de Amstel Health Club zijn daarnaast netjes. Er zijn voldoende badjassen en handdoeken aanwezig. Ook staan er flesjes Spa blauw klaar in de minibar van de Health Club.

Nette kleedruimtes

Ook in de kleedkamers zijn de douches voorzien van Agraria toilet artikelen.

Douches Amstel Health Club

Vanwege COVID moet je vooraf reserveren bij de Health Club. Hierdoor is het heerlijk rustig: het grootste deel van de tijd hebben wij het zwembad voor ons alleen. Ondertussen wordt het zwembad steeds netjes gehouden door de medewekers.

Amstel Hotel
Uitzicht Health Club

Vanuit de Health Club loop je ook eenvoudig naar buiten, waarbij je gelijk aan de Amstel staat. Erg leuk, aangezien het op zomerse dagen vrij druk is met langsvarende bootjes.

Amstel Hotel
Direct aan de Amstel

Ontbijt & Amstel High Tea

Als je in het Amstel Hotel verblijft dan adviseer ik altijd om daar ook het ontbijt te nuttigen. Dat is een belevenis op zich. De grote vraag is: hoe is het nu? Het ontbijt is nog steeds in het Amstel Restaurant (voorheen La Rive), maar vanwege COVID is er geen sprake meer van het buffet. Normaliter betaal je ca. € 37,50 per persoon voor het buffet en eventuele “cook to order” items. Op dit moment kun je een buffet aan tafel bestellen voor € 30,00 en kun je nog allerlei items bijbestellen.

Normaliter staan er bij het ontbijtbuffet ook flessen Moët & Chandon champagne. Dat is nu niet het geval. Ontbijten bij het Amstel Hotel doen wij niet iedere dag, dus wij besluiten alsnog twee glazen champagne te bestellen. Uiteraard maakt het – super vriendelijke – personeel dit graag in orde. Een goede start van de dag!

Amstel Hotel
IC Amstel Ontbijt

De boter in het Amstel Hotel is een geweldig detail, zoals je dat ook ziet bij bijvoorbeeld Lufthansa First Class.

Amstel Hotel boter

Nadat we om 16.00 uur uitchecken is het tijd voor de Amstel Afternoon Tea. Naast hotelgasten zijn er vele mensen uit de wijde omgeving die gebruik maken van deze High Tea.

De Aternoon Tea wordt normaliter geserveerd in een ruimte waarbij je uitkijkt over de Amstel. Vanwege COVID is een iets ruimere zaal gekozen.

De gebruikelijke ruimte voor afternoon tea

Voor de High Tea betaal je € 49,00 per persoon. Wil je vooraf een glas bubbels dan betaal je € 59,00 per persoon. Vanwege de verjaardag van mijn vrouw krijgen wij een glas bubbels van het huis: leuk!

Amstel High Tea

Bij de Afternoon Tea wordt geserveerd in verschillende gangen, iedere keer met verschillende soorten thee. De eerste gang is hartig met Pokebowl.

Eerste gang: Pokebowl

De tweede gang is eveneens hartig, met belegde sandwiches en Earl Grey in een wijnglas.

Amstel High Tea – Sandwiches

Na het hartige deel is het tijd voor zoete gerechten.

Zoetigheid Amstel Afternoon Tea

Na deze gang volgt nog een laatste gang met scones. De Amstel Afternoon Tea is beslist een leuke belevenis. Ik moet daar wel bijzeggen dat deze iets meer tot zijn recht komt in de normale ruimte. In deze grote zaal komt alles ietwat als lopende bandwerk over. Desondanks kan ik de Afternoon Tea in het Amstel hotel van harte aanbevelen.

Amstel Hotel: conclusie

Wat een juweel om te mochten overnachten! Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de klassieke stijl van het hotel kunt waarderen, want alles in dit hotel ademt deze klassieke stijl uit. Persoonlijk vind ik dit erg mooi. Waar het Amstel Hotel tevens in uitblinkt is de service: van begin tot eind legt het personeel je volledig in de watten. Niet onbelangrijk daarbij vind ik dat het allemaal met charme gedaan wordt, zonder dedain. Vooral het personeel bij het ontbijt kon niet vriendelijker zijn.

Is alles perfect? Nee, je ziet hier en daar wel dat je te maken hebt met een oud hotel. Verder moet ik vooral zoeken naar negatieve punten. Bij vorige bezoeken lag er nog wel eens een handgeschreven kaartje van de hotelmanager klaar, tezamen met een blikje stroopwafels. Of taart met een flesje champagne voor mijn verjaardag. Maar dat zijn extra’s en die kun je niet logischerwijs verwachten. Bovendien heeft het personeel dat met de aandacht en de geweldige upgrade die we gekregen hebben ruimschoots goed gemaakt.

Kortom, een prachtig hotel dat ik beslist kan aanraden!

 

 

 

1 gedachte over “Amstel Hotel Amsterdam: Review”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven