Singapore Airlines First Class Jakarta – Singapore

Singapore Airlines First Class Jakarta naar Singapore. Met een vluchtduur van ongeveer anderhalf uur een unieke vlucht!

Eerder heb je kunnen lezen hoe mijn oorspronkelijke reisschema er uit zag. Na een prachtige vlucht met Singapore Airlines in de A350 van Düsseldorf naar Singapore en vervolgens in de A330 naar Bali (waar ik eerder over schreef) ben ik enkele weken op Bali en Lombok geweest.

Nu is het tijd om terug te keren naar huis. Door COVID19 werden de nodige vluchten geschrapt. Daarom vlieg ik een dag later van Singapore naar Frankfurt. Om deze reden heb ik besloten ik om de geplande vlucht in Business Class van Bali naar Singapore te wijzigen naar Jakarta – Singapore. Met als grote voordeel: First Class in plaats van Business Class! Door de schemawijziging hoefde ik hiervoor niet bij te betalen.

Ik vloog met Batik Air in Economy Class van Lombok naar Jakarta en kwam aan het einde van de middag aan in Jakarta.

Route: Jakarta Soekarno-Hatta (CGK) – Singapore Changi (SIN)
Maatschappij: Singapore Airlines
Toestel: Boeing 777-300
Stoel: 1A
Klasse: First Class

Een verlaten Jakarta Soekarno-Hatta

Na aankomst in de Domestic terminal van Jakarta Soekarno-Hatta ga ik met de airtrain naar de International Terminal. Vanuit de airtrain heb je een fraai uitzicht op het platform, waar een Boeing 777-300 van Garuda in retro livery staat.

Uitzicht vanuit de airtrain

De internationale terminal is vrij nieuw. Het is behoorlijk rustig. Singapore Airlines heeft voor First Class passagiers een eigen check in balie. Het inchecken is snel klaar, waarna ik door kan lopen naar de beveiliging en grenscontrole.

Singapore Airlines First Class check in Jakarta Soekarno-Hatta

Waar ik ook kom, het is overal surrealistisch rustig. Ik kom net terug van een relaxte vakantie en het is nog niet echt tot me doorgedrongen dat veel mensen inmiddels hun vlucht hebben geannuleerd vanwege Corona.

Een uitgestorven Jakarta Soekarno-Hatta

Singapore Airlines heeft geen eigen lounge op het vliegveld van Jakarta en maakt in plaats daarvan gebruik van de Plaza Premium Lounge. Deze lounge is aanzienlijk beter dan de overige Saphire lounges op het vliegveld van Jakarta.

Plaza Premium Lounge Jakarta

Vanuit de lounge zie ik onder het genot van een kopje koffie een KLM Boeing 777 landen op de landingsbaan van Jakarta.

KLM 777 op Jakarta

De lounge is verder een keurige plaats om even te ontspannen en op te frissen. Tijdens mijn bezoek loopt er echter vooral veel personeel rond en zijn er geen andere bezoekers. Ik besluit een douche te nemen en mijn korte broek en slippers te verruilen voor kleding die iets netter is voor First Class. Daarna is het tijd om richting de gate te lopen.

Singapore Airlines First Class Jakarta – Singapore: Boarding

Bij de gate staat de Boeing 777-300 al te wachten voor het boarding proces. Het gaat hier om een Boeing 777-300 met 8 First Class stoelen, 50 Business Class stoelen in een 2-2-2 configuratie en 226 Economy stoelen.

Singapore Airlines Boeing 777-300

De First Class cabine oogt ietwat verouderd, maar wel fris. Het gaat hier dan ook om de “oude” First Class configuratie van Singapore Airlines. Vandaag de dag heeft Singapore Airlines de nieuwe First Class suites in haar A380, die ik eerder vloog tussen Shanghai en Singapore. Daarnaast zijn de 777-300ER’s voorzien van één rij met nieuwe First Class stoelen. Dit type configuratie vloog ik eerder tussen Tokyo Narita en Singapore.

In deze oude First Class configuratie staan de stoelen opgesteld in een 1-2-1 configuratie, waardoor iedereen directe toegang tot het gangpad heeft.

Singapore Airlines First Class Jakarta
Singapore Airlines First Class

Ondanks het feit dat First Class uit slechts twee rijen bestaat, oogt de cabine behoorlijk ruim. Dit is mede te danken aan het feit dat er voor en achter de stoelopstelling wat extra ruimte is open gelaten.

Singapore Airlines First Class Jakarta
De ruimte First Class cabine

De stoel oogt op het eerste gezicht misschien wat oubollig. Van slijtage is echter nauwelijks sprake. Ook is de stoel extreem breed. In ieder geval ruimschoots voldoende voor een iets te zware Nederlander.

Singapore Airlines First Class Jakarta
Een uitstekend onderhouden stoel

Zelf zit ik vandaag in stoel 1A. In tegenstelling tot Business Class is de voetensteun over de volledige breedte beschikbaar.

Singapore Airlines First Class Jakarta
Stoel 1A is vandaag voor mij

Ondanks het feit dat de stoel niet beschikt over een deur, is de privacy uitstekend.

Singapore Airlines First Class Jakarta
De privacy is prima

Singapore Airlines First Class Jakarta – Singapore Service

Je komt bij Singapore Airlines natuurlijk vooral voor de geweldige service. De vriendelijke purser komt vlak na het boarden bij mijn stoel staan en stelt zich voor. “Meneer de Jonge, van harte welkom terug bij Singapore Airlines. Fijn dat u vanavond in onze eerste klasse reist naar Singapore. Kan ik u een glas champagne aanbieden? We hebben Dom Perignon vanavond”.

Singapore Airlines First Class Jakarta
Dom Perignon en nootjes voor vertrek

Na de champagne worden tijdschriften en kranten uitgedeeld. Ik kies voor The Jakarta Post, waar het bezoek van onze Koning voorpagina nieuws is.

The Jakarta Post met Koning Willem Alexander op de voorpagina

Op deze korte vlucht worden zelfs geluiddempende koptelefoons uitgedeeld. Deze zijn van topkwaliteit: Bang & Olufsen Beoplay.

Bang & Olufsen Beoplay

Uiteraard krijg ik al snel nog een tweede glas Dom Perignon aangeboden. Ondertussen informeert de captain ons tijdens het welkomst praatje over de totale vliegtijd van een uur en een kwartier. We vertrekken op tijd en tijdens het taxiën krijg ik een derde glas champagne. Wat een genot is dat Singapore Airlines First Class toch ook.

De korte route van vandaag

Na het (tijdige) vertrek komt de service razendsnel op gang. Dat moet ook wel, want Singapore Airlines serveert – ondanks de korte vluchtduur – een volledige maaltijd. Normaliter worden eerst nootjes geserveerd met een glas champagne, maar in dit geval serveert men de volledige maaltijd gelijk in zijn geheel. Dus inclusief nagerecht. Uiteraard schenkt men het vaste recept – Dom Perignon – er ook bij.

Het hoofdgerecht heb ik vooraf via de website al geselecteerd: Indonesian Fried Chicken with Garlic Soya Sauce. Een heerlijk en behoorlijk pittig gerecht!

Singapore Airlines First Class Jakarta
De volledige maaltijd ineens

Naast het hoofdgerecht worden nog broodjes naar keuze uitgedeeld. De knoflook broodjes bij Singapore Airlines kan ik maar moeilijk laten liggen.

Heerlijk knoflookbrood

Het mee geserveerde nagerecht is een Citrus panna cotta met aardbei. Eveneens heerlijk.

Citrus Panna Cotta

Na de maaltijd zegt de super vriendelijke purser “Meneer, de Jonge, we hebben vier flessen Dom Perignon aan boord genomen en u bent de enige die het drinkt. Nog maar een glaasje voor u inschenken?”. Met deze druk kan ik uiteraard niet omgaan, dus ik ga akkoord 😉 .

Goed blijven drinken: bij Singapore Airlines regelen ze het wel.

Met wat goede muziek en een uitstekende champagne zou ik nog uren in deze stoel kunnen zitten. Maar helaas komen de olietankers voor de kust van Singapore al snel in zicht. En zo komt er aan deze korte vlucht een einde.

De vlucht zit er al weer bijna op

Na aankomst van mijn vlucht heb ik toegang tot “The Private Room” op het vliegveld van Singapore. Een fijne lounge waar ik binnenkort een verslag van zal publiceren.

The Private Room

Singapore Airlines First Class Jakarta – Singapore: conclusie

Een unieke vlucht: slechts anderhalf uur maar toch in een widebody. Dat daar een volwaardige Business Class in zit is al een groot voordeel, maar First Class op zo’n korte route is echt geweldig. Wat ik vooral leuk vind is dat Singapore Airlines weinig concessies doet aan het service niveau: dankzij de persoonlijke service begint het feest vanaf het moment dat je instapt. Bovendien vloeit de uitstekende Dom Perignon champagne rijkelijk! De vlucht is echter zo kort dat de maaltijd alleen ineens op te dienen is, wat ongebruikelijk is in First Class.

Deze korte vlucht is te boeken voor 27.500 Krisflyer miles. Krisflyer is een American Express transfer partner, waardoor een dergelijke vlucht te boeken is. Persoonlijk zou ik echter liever doorsparen voor een langere vlucht of twee kortere vluchten. Zo boek je voor 32.500 Krysflyer miles een vlucht van Jakarta naar Manilla (via Singapore) in First Class.

 

4 gedachten over “Singapore Airlines First Class Jakarta – Singapore”

  1. Uit pure interesse: wat voor werk doe je dat je in deze tijd een paar weken op een tropisch eiland kon zitten? 🙂

    1. Hoi Daan, excuses dat het niet helemaal duidelijk was, maar deze vlucht vond een jaar geleden plaats. Dus een pré Covid verslagje. Helaas moet ik ook nog even wachten voordat ik weer naar Indonesië kan.

  2. Ah, vandaar 🙂 Ik las al dat SQ tot begin 2022 geen F verkoopt. Maar ik duim voor je dat je snel weer die kant op kunt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven