Cathay Pacific First Class ticket

Het probleem van mijn Cathay Pacific First Class ticket

Wat was er mis met mijn Cathay Pacific First Class ticket? En wat heb ik er van geleerd? Onlangs kon je lezen hoe ik bijna mijn vlucht van Hong Kong naar Tokyo Narita heb gemist. Dankzij een geweldige callcenter agent van Alaska kon ik uiteindelijk alsnog vliegen. Hier zaten wel een aantal zaken in die ik heb geleerd.

Hoe dan ook, als je een “gratis ticket” hebt geboekt, sta je flink te kijken als je uiteindelijk niet mee kunt. Mijn Cathay Pacific First Class ticket heb ik geboekt met Alaska Mileage Plan miles. Maar ook bij een ander Frequent Flyer programma zou een zelfde fout er kunnen insluipen. Daarom is het goed om na het boeken van een award ticket altijd goed op een aantal zaken te letten.

1. Zorg dat je altijd een bevestiging krijgt. Ook al heb je een simpele wijziging

Nadat ik telefonisch mijn vlucht van New York naar Hong Kong had geboekt, kreeg ik vrij snel een bevestiging toegestuurd per mail.  Het bevat een boekingscode en vaak kun je ook terugvinden dat je ticket is voldaan. Tot slot kun je een ticketnummer terugvinden. Zo weet je dat het ticket ook daadwerkelijk is uitgegeven.

Bevestigingsmail

Na het wijzigen van mijn ticket heb ik geen bevestiging per mail gekregen. Bij mij had toen een alarmbel moeten afgaan. Ik ben er echter vanuit gegaan dat het wel goed zou zitten: ik kon in de “online omgeving” terugvinden dat de vlucht Hong Kong naar Tokyo was toegevoegd aan het ticket.

Toen ik aan de balie stond in Hong Kong en de check in agent vroeg om mijn ticket moest ik echter toegeven dat ik deze simpelweg niet in mijn bezit had….

2. Maak niet te snel na het boeken van je ticket wijzigingen

Het mooie van award tickets (het zogenaamde “gratis vliegen“) is dat je meestal diverse zaken achteraf kunt wijzigen. In die zin is een award ticket een stuk flexibeler dan de meeste betaalde tickets. Vaak zijn de wijzigingskosten met slechts een paar tientjes heel acceptabel.

In dit geval heb ik slechts een paar uur nadat ik mijn Cathay Pacific First Class ticket had geboekt al wijzigingen aan te brengen. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar de kans op fouten neemt toe. Hierdoor heb ik zelf niet meer gelet op een bevestigingsmail, maar ook bij de maatschappij kunnen fouten er gemakkelijker insluipen.

Meestal kun je wijzigingen binnen 24 uur nog wel kosteloos doorvoeren. Dit heb ik tot nu toe een paar keer gedaan en heb nog niet een keer hoeven betalen. Waarschijnlijk heeft dit er ook mee te maken dat je een gewoon ticket van en naar de Verenigde Staten altijd binnen 24 uur kosteloos kunt annuleren.

Cathay Pacific First Class ticket
Gratis annuleren binnen 24 uur

3. Een stoel kunnen kiezen zegt niets….

Direct nadat ik gebeld had om Hong Kong – Tokyo toe te voegen aan mijn boeking kon ik een stoel selecteren. Althans, ik vroeg het Twitter team van Cathay Pacific om dit te regelen. Zonder problemen selecteerden ze stoel 1A voor me. Dit zegt helemaal niets. Het ticket is daarmee nog niet definitief, ook al staat er “confirmed” achter.

Cathay Pacific First Class ticket
Een stoel kunnen kiezen? Leuk, maar het zegt niets

Een stoel kiezen is ook mogelijk als je een ticket “on-hold” zet. Dit kan bijvoorbeeld 24 uur gratis bij American Airlines. Je reserveert dan alvast een plekje, maar hoeft nog niets te betalen.

4. Let op je creditcard afschrift

Bij een award ticket moet je vrijwel altijd een bedrag aan toeslagen betalen. Dit varieert van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Dit bedrag wordt afgeschreven van je credit card. Meestal doet men dit zodra je ticket definitief wordt uitgegeven. Als er dus nooit een afschrijving volgt, dan is dat een serieuze indicatie dat er iets mis is met je ticket. In eerste instantie kan het natuurlijk plezierig zijn om je toeslagen op zak te kunnen houden, maar je hebt er niets aan als dit later tot problemen leidt.

Het kan zelfs voorkomen dat de miles wel worden afgeschreven, maar dat je credit card niet belast wordt. Meestal schrijft de maatschappij de miles al af zodra je het ticket boekt, maar de creditcard afschrijving duurt langer. Check dus alsnog je creditcard afschrift!

Cathay Pacific First Class ticket
Check je credit card afschrijving!

Het probleem van mijn Cathay Pacific First Class ticket: conclusie

Met mijn Cathay Pacific First Class ticket gebeurde er het volgende:

  • Voor de vlucht van New York naar Hong Kong reserveerde Alaska Mileage Plan First Class award beschikbaarheid van Cathay Pacific;
  • Vervolgens gaven ze het ticket ook daadwerkelijk uit;
  • Enkele uren later reserveerde Alaska Mileage Plan First Class award beschikbaarheid voor de vlucht van Hong Kong naar Tokyo;
  • Het ticket werd echter nooit uitgegeven;
  • Ik kreeg daarom nooit een bevestigingsmail;
  • De aanvullende belastingen heb ik nooit voldaan.

Mijn geluk was dat de callcenter medewerker heel begripvol was. Ik had namelijk vooraf nog telefonisch contact met Alaska Mileage Plan gehad vanwege Tyfoon Mangkhut. Bovendien was mijn vlucht nog gewoon zichtbaar in de online omgeving van Alaska Mileage Plan. De award beschikbaarheid was nog steeds gewoon geselecteerd. Na overleg met de supervisor bij Alaska hebben ze het ticket alsnog weten uit te geven. Het schijnt dat men hiervoor een speciaal “noodnummer” moest bellen. Ik ben er van overtuigd dat vele andere maatschappijen me gewoon hadden laten vallen.

Kudo’s voor Alaska Mileage Plan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven