Wat is een stopover bij vliegtickets? (2024)

Wat is een Stopover? En hoe maak je hier zo effectief mogelijk gebruik van? Enige tijd geleden schreef ik over de mogelijkheid om een stopover in te bouwen bij Flying Blue.

In dit artikel staan we stil bij de term layover en stopover. Tussen deze twee termen zit namelijk een belangrijk verschil:

  • Een layover is een stop die korter duurt dan 24 uur;
  • Heb je een stopover? Dan duurt deze langer dan 24 uur.

Wat is een Layover?

Een layover is een tussenstop die korter duurt dan 24 uur. Deze tussenstop bestaat vooral dankzij het zogenaamde “Hub & Spoke” systeem. Een luchtvaartmaatschappij heeft één of meerdere hubs van waaruit grote toestellen vertrekken. Om deze grote toestellen te vullen komen passagiers vanuit andere luchthavens met een klein toestel.

Twee voorbeelden ter verduidelijking:

  • British Airways vliegt niet rechtstreeks van Amsterdam naar de Verenigde Staten. Alle grote toestellen vertrekken vanuit Londen Heathrow of Londen Gatwick. Vlieg je dus naar de Verenigde Staten met British Airways dan stap je in Amsterdam in een klein toestel en heb je een overstap in Londen. Vervolgens vlieg je verder met een groter toestel. Je hebt hier dus een layover in Londen.
  • Vlieg je naar de Verenigde Staten dan is de kans groot dat het “grote toestel” niet naar alle steden zal vliegen. Als Las Vegas je eindbestemming is dan heb je een grote kans dat je een overstap hebt. Eerst naar Los Angeles en vervolgens met een kleiner toestel naar Las Vegas. De layover is hier in Los Angeles.

En zo komt het dat je via de diverse knooppunten naar je eindbestemming kunt vliegen. Van Amsterdam naar Los Angeles kun je (als je met British Airways of American Airlines vliegt) de volgende vlucht aanhouden:

  • Amsterdam – Londen – Los Angeles.
wat is een stopover?
AMS-LHR-LAX

Maar je kunt met hetzelfde ticket ook het volgende reisschema aanhouden:

  • Amsterdam – Londen – New York – Miami – Los Angeles.
AMS-LHR-JFK-MIA-LAX

Een stop die korter dan 24 uur duurt zal in de meeste gevallen geen of nauwelijks impact op de prijs hebben. Op deze manier kun je dus een korte citytrip inbouwen om een impressie van een stad te krijgen. Zolang je tussenstop steeds korter is dan 24 uur kun je zowel New York als Miami bezoeken!

Tussen de vlucht door even naar Times Square? Waarom niet?

Wat is een Stopover?

Een Stopover is een tussenstop die langer duurt dan 24 uur. Een tussenstop van maximaal 24 uur is vaak te kort voor een citytrip. Een deel van deze tijd zul je kwijt zijn bij de paspoort controle, inchecken, boarden, etc. Een langere stop kan dan ook handig zijn. Als de tussenstop langer dan 24 uur duurt dan noemen ze dat een stopover.

De tariefsregels bepalen of een stopover (gratis) is toegestaan of niet. Soms moet je extra betalen. Op de meest goedkope tickets zijn stopovers vaak helemaal niet toegestaan.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen promoten het gebruik van een stopover juist, omdat dit extra mensen naar de stad of het land trekt. Denk aan Icelandair en Qatar Airways.

wat is een stopover?
Icelandair moedigt een langere stop juist aan

Het is duidelijk dat een Stopover een behoorlijk voordeel met zich mee kan brengen: je kunt meerdere steden bezoeken met één ticket. Je kunt een dergelijk ticket heel eenvoudig in elkaar zetten door bij Google Flights “Meerdere steden” te selecteren.

Mijn advies is om eerst het “normale” retourtarief op te zoeken en daarna de stopover in te bouwen. Je weet dan gelijk welke prijs je moet betalen voor de extra stop.

wat is een stopover?
Paar dagen Ijsland, paar dagen New York!

Stopover en Layover, conclusie

Je hebt kunnen lezen dat je kunt profiteren van het “Hub and Spoke” systeem dat sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren. Met een korte tussenstop kun je een indruk van een bepaalde stad krijgen. Maar als je meer tijd nodig hebt dan is een stopover noodzakelijk. Is dit (bijna) kosteloos mogelijk op een (award) ticket? Dan is dat een groot voordeel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven