Gratis first class ticket

Betalen voor lounge toegang: de moeite waard?

Betalen voor lounge toegang, is dit de moeite waard of is het zonde van het geld? Een drukke terminal, amper zitplaatsen en een vlucht met vertraging: het zijn de momenten die het slechtste uit de mens kunnen halen. Zicht op de vliegtuigen, een lekker biertje en een relaxte stoel om in te hangen: de Business Class Lounge is soms een perfect alternatief.

Eerder stond ik stil bij Business Class lounges en hoe je toegang kunt krijgen tot deze “luxe wachtkamers”:

Recent betaalde ik € 28,00 voor een matige lounge terwijl ik daar slecht 20 minuten van kon genieten. Een beetje zonde dus, want ik moest zelfs voor het toilet al 5 minuten wachten. Ik kan me echter ook voorstellen dat mensen deze € 28,00 op zak houden terwijl ze zich urenlang ergeren in de terminal. Daarom sta ik stil bij een aantal aspecten die bepalen of het de moeite waard is om te betalen voor lounge toegang.

Betalen voor lounge toegang: ja of nee?

Zonder Business Class ticket, elite status of Priority Pass abonnement met onbeperkt lounge toegang moet je betalen voor toegang tot de lounge. Het te betalen bedrag is verschillend: bij Priority Pass betaal je € 28,00 per persoon. Zonder Priority Pass kan het duurder zijn om gebruik te mogen maken van de lounge. Of het wel of niet de moeite waard is om te betalen hangt af van de volgende factoren:

 • Hoe langt moet je wachten?
  • Als je minder dan een uur moet wachten kun je wellicht beter ergens een kopje koffie drinken of een rondje op het vliegveld wandelen. Vaak gaat er nog tijd verloren om naar de gate te wandelen. Vanaf zo’n anderhalf uur wachttijd kan het lonend zijn om voor de lounge te betalen, vooral als je iets te eten of drinken neemt.
 • Ben je van plan om iets te eten of te drinken?
  • Een drankje op het vliegveld kan al snel in de papieren lopen. Voor een glas bier betaal je zomaar € 5,00 of meer per glas. En voor een broodje ben je ook zomaar € 5,00 kwijt. In de lounge kun je vaak onbeperkt eten- en drinken. Neem dus een paar biertjes en iets te eten en het kan al snel uit om lounge toegang te kopen.
betalen voor lounge
Een lekker witbiertje, geheel gratis
 • Even opfrissen?
  • In sommige lounges is het mogelijk om een douche te nemen in de lounge. Vooral bij een overstap is het heerlijk om na een vlucht even op te frissen. Na een lange vlucht en lange wandelingen door de warme terminal is het heerlijk om op te frissen.
betalen voor lounge
Even opfrissen in de lounge
 • Een drukke of een rustige terminal?
  • Heb je een vliegveld waar je relaxed rond kunt lopen en gemakkelijk een zitplaats kunt vinden in de terminal? Kun je in alle rust een kop koffie halen bij een restaurant? Of struikelen de mensen bijna over elkaar heen en is er amper een zitplaats te vinden. Dat maakt nogal een verschil bij je keuze.
 • Zijn er alternatieven?
  • Op sommige vliegvelden zijn er ook andere mogelijkheden om op je vlucht te wachten. Vliegtuigen spotten, een mogelijkheid om te douchen in de terminal, etc. Soms zijn deze alternatieven zelfs zo goed dat het eigenlijk zonde is om naar de lounge te gaan. Bovendien is vliegtuigen spotten gratis.
Vliegtuigen spotten kan een prima alternatief zijn

Conclusie

Wachten in de Business Class lounge is een goed alternatief voor een drukke terminal. Als je nog iets wilt eten of drinken dan ben je waarschijnlijk niet eens zoveel meer kwijt voor de lounge. Als je meerdere uren moet wachten is de lounge vrijwel altijd een heel relaxt alternatief. Probeer vooraf wel altijd te bekijken welke faciliteiten er zijn. In de Priority Pass app kun je zien of er bijvoorbeeld wel of geen douches aanwezig zijn.

Tot slot merk ik nog op dat een bezoek aan de lounge voor je vlucht gewoon een leuke luxe tintje aan je reis geeft. Vooral als je niet zo vaak vliegt zou ik het voor die € 28,00 niet laten. Vergeet niet dat je twee keer gratis lounge toegang krijg bij de American Express Gold kaart: via deze link krijg je de kaart het eerste halfjaar gratis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven