Qatar Business Class boeken met punten

Qatar Business Class boeken met punten: in dit artikel kun je de verschillende mogelijkheden teruglezen. Je kunt namelijk via diverse Freqyent Flyer programma’s een ticket boeken.

Het is verrassend goed haalbaar om Qatar Airways Business Class met punten te boeken. Vanaf 30.000 miles kun je al een mooi award ticket boeken en voor zo’n 80.000 miles kun je diep in Azië zitten.

In dit artikel ga ik in op de verschillende mogelijkheden, waarbij ik eerst de mogelijkheden behandel die het meest bruikbaar en bereikbaar zijn:

 • Avios (Qatar Airways Privilege Club, British Airways Executive Club en Iberia Plus);
 • Cathay (Asia Miles);
 • Andere programma’s.

Qatar Business Class met punten: Avios!

Het “eigen” loyaliteitsprogramma van Qatar Airways – Qatar Airways Privilege Club – is gedurende langere tijd een waardeloos programma geweest. Daar is sinds vorig jaar verandering in gekomen. Het programma is nu min of meer gelijk getrokken met British Airways Executive Club en Iberia Plus. Zo gebruikt Qatar Airways Privilege Club nu ook Avios.

Je kunt Avios tussen British Airways Executive Club, Iberia Plus en Qatar Privilege Club eenvoudig uitwisselen. Dat is een prachtig voordeel, want op deze manier kun je profiteren van de verschillende mogelijkheden om punten bij deze programma’s te verdienen. Daarnaast is zowel British Airways Executive Club als Iberia Plus een partner van American Express, terwijl Qatar Airways Privilege Club dit niet is. Door je AMEX punten over te boeken naar British Airways Executive Club of Iberia Plus kun je dus alsnog (indirect) punten naar Qatar boeken.

Qatar Business Class met punten
Gebruik AMEX punten voor Qatar Airways Business Class

Het inwisselen is – meestal – het meest gunstig bij Qatar Aiways Privilege Club. Het aantal Avios wordt namelijk bepaald aan de hand van zones. Je kunt daarbij meerdere vluchten maken voor een vaste prijs. Bij British Airways Executive Club betaal je per vlucht, zoals je in dit artikel kunt teruglezen.

Vanuit Europa zijn de volgende award prijzen van toepassing in Business Class:

 • Midden Oosten: 45.000 Avios;
 • India: 55.000 Avios;
 • Noord-Amerika: 90.000 Avios;
 • Zuid-Amerika: 90.000 Avios;
 • Azië: 75.000 Avios;
 • Zuid-Oost Azië: 80.000 Avios;
 • Australië: 90.000 Avios;
 • Afrika:75.000 Avios.

Dit zijn behoorlijke scherpe prijzen. De toeslagen zijn met ca. € 250,00 redelijk mild. Via deze website kun je het aantal benodgde miles voor je vlucht berekenen.

Cathay (Asia Miles)

Het loyaliteitsprogramma van Cathay Pacific (Asia Miles) heeft een paar mooie mogelijkheden om Qatar Airways Business Class met punten te boeken. Eerder schreven we over een mooie sweet spot, waarbij je voor 30.000 miles in Qsuites kunt vliegen. Een bijkomend voordeel is dat ook Cathay (Asia Miles) een American Express Rewards partner is. Bovendien zijn er regelmatig acties waarbij je een bonus ontvangt bij het overboeken van AMEX punten.

Al vanaf 30.000 miles boek je een award met Cathay

Ook langere afstanden zijn goed betaalbaar. Zo vlieg je voor 70.000 miles van Amsterdam naar Jakarta. Een prima prijs! Een nadeel van Cathay is echter dat je forse toeslagen moet betalen voor award tickets. Een bedag van € 400,00 neertellen voor een award ticket is in mijn beleving absurd. Voor kortere stukjes zijn de toeslagen gelukkig milder, waardoor het programma nog altijd prima bruikbaar is! Voor Dubai – Doha – Wenen betaal je bijvoorbeeld zo’n € 180,00 en 31.300 miles, terwijl je bij Qatar Airways Privilege Club 45.000 miles kwijt zou zijn.

Andere programma’s

Ook via andere programma’s kun je Qatar Airways Business Class met punten boeken. Een voorbeeld daarvan is American Airlines AAdvantage. De award tabel is ook in dit geval vrij gunstig vanuit Europa:

 • Midden Oosten en India (inclusief de Malediven en Sri Lanka): 42.500 miles;
 • Azië: 75.000 miles;
 • Afrika: 55.000 miles.

Daarnaast betaal je bij American Airlines AAdvantage vrijwel geen toeslagen. De award tabel kun je hier terugvinden. Het nadeel is dat American Airlines AAdvantage miles vrij moeilijk bij elkaar te sparen zijn. Het programma is geen partner van American Express en andere acties gericht op de Europese markt zijn schaars.

Qatar Airways A350-900 Business Class

Een ander interessant programma is Japan Airlines Mileage Bank. Met dit programma kun je uiterst complexe award tickets boeken. Daar zal ik niet te diep op ingaan, maar het is belangrijk om te weten dat de afstand bepalend is voor het aantal benodigde miles. De award tabel is als volgt:

 • Tot 1000 miles: 24.000 miles;
 • Vanaf 1001 miles: 30.000 miles;
 • Vanaf 2001 miles: 42.000 miles;
 • Vanaf 4001 miles: 60.000 miles;
 • Vanaf 6001 miles: 80.000 miles;
 • Vanaf 8001 miles: 85.000 miles.

De tabel loopt nog even door, maar tot maximaal 10.000 miles betaal je dus 85.000 miles, wat best netjes is. Tenslotte zit je een aardig eind in Australie vanaf Amsterdam. Maar ook JAL Mileage Bank miles zijn lastig verkrijgbaar.

Qatar Business Class met punten
AAdvantage of JAL Mileage Bank zijn ook prima opties!

Ook met Alaska Mileage Plan kun je terecht, maar ik schreef eerder dat deze award tabel behoorlijk teleurstellend is.

Qatar Business Class met punten: conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er ruim voldoende mogelijkheden om je punten in te zetten voor het boeken van Qatar Airways Business Class. Het is prettig dat een van de beste Business Class producten vrij voordelig te boeken is vanaf zo’n 30.000 miles. Zelfs zeer lange afstanden zijn verrassend betaalbaar met miles, meestal voor minder dan 100.000 miles.

Een review van mijn Qatar Airways vlucht van Doha naar Zürich kun je hier terugvinden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven