Succes van een lezer: Qatar Business Class Award!

Deze week boekte een lezer van deze website, Ernst Jan, een mooi succes: een Qatar Business Class award ticket met behulp van American Express punten.

Op het juiste moment instappen

In maart 2022 had American Express een uitstekende promotie voor nieuwe leden. Je kreeg toen namelijk 40.000 punten bij een Gold kaart en maar liefst 60.000 punten bij de Platinum kaart. Naast de punten krijg je andere aantrekkelijke voordelen, zoals onbeperkt lounge toegang voor twee personen. Daarom koos Ernst Jan voor de Platinum kaart, aangevraagd via deze website.

Onbeperkt Lounge toegang is een voordeel van de AMEX Platinum kaart

Ernst-Jan liet zoveel mogelijk uitgaven via zijn AMEX kaart lopen. Gemiddeld ging dit om duizenden euro’s per maand. Daarnaast nodigde hij zelf een nieuwe kaarthouder uit via AMEX. Hierdoor heeft hij eind juli 2023 een kleine 200.000 punten bij elkaar gespaard.

Qatar Business Class Award ticket boeken

Een award ticket boeken is “als je het eenmaal weet” niet zo ingewikkeld. Ernst Jan vroeg daarom om eens met hem mee te kijken. Hij wilde graag in december naar een warme bestemming met twee personen. In Business Class. Rekening houdend met het aantal beschikbare miles kwam het Midden Oosten als goede optie uit de bus:

Kortom, voor zo’n 76.000 miles (95.000 American Express punten) is een retourticket naar Dubai prima in elkaar te knutselen! Het werd gelijk duidelijk dat de terugreis boeken met Qatar Airways vrijwel onmogelijk was. Er was geen award beschikbaarheid te vinden. Via Singapore Airlines Krisflyer waren echter wel enkele award tickets zichtbaar met Turkish Airlines.

Qatar Business Class Award
Qatar Airways Boeing 787 Business Class

Een account werd geopend bij British Airways Executive Club en Qatar Airways Privilege Club en de punten werden overgeboekt. Zo’n anderhalve dag later stonden deze in het account van Ernst Jan. Vervolgens boekte Ernst Jan het volgende award ticket:

Dag 1: Düsseldorf – Doha met Qatar Airways in Business Class.

Dag 2: Doha – Dubai met Qatar Airways in First Class.

Tussen de eerste en de tweede vlucht zit ruim 20 uren. Ruimschoots voldoende om even te genieten in een mooi hotel in Doha. Omdat de tweede vlucht in First Class gevlogen wordt is toegang tot de Al Safwa lounge inbegrepen. Na het uitchecken kunnen Ernst Jan en zijn vrouw dus gelijk aanschuiven bij de lunch in deze fraaie lounge!

Qatar Business Class Award
Lunch in de Al Safwa lounge

Nog snel 50.000 extra punten binnenharken

Na de euforie over het geboekte Business (en First!) Class ticket kwam er een kleine hobbel op de weg. De award beschikbaarheid bij Turkish Airlines was ineens verdwenen. Een uitdaging dus. December is nog ver weg dus er zijn nog genoeg opties te onderzoeken. Bovendien is het goed mogelijk dat een airline alsnog award tickets beschikbaar maakt.

Turkish Airlines Business Class awards waren ineens weg

Gelet op het uitgavenpatroon van Ernst Jan adviseerde ik hem om eens contact op te nemen met American Express voor een retentie aanbod. Hij is tenslotte een goede klant die de (relatief kostbare) Platinum kaart al weer enige tijd in zijn bezit heeft. Dit was een vruchtbaar telefoongesprek, want als loyale klant kreeg Ernst Jan 50.000 punten aangeboden. Top!

Volgende uitdaging: hotels en de terugreis

De pret is nog maar net begonnen! Ernst Jan kan via Qatar Airways relatief goedkoop een hotel boeken in Doha. Daarnaast is Dubai een snoepwinkel qua aanbod in hotels. December is wel een relatief dure maand. Toch zijn er diverse mogelijkheden om nader te onderzoeken:

 • Hilton Impresario biedt voor diverse hotels, waaronder Waldorf Astoria en Conrad, de vierde nacht gratis aan;
 • Momenteel is er een 100% bonus actie bij aankoop van Hilton Honors punten. Bovendien krijg je de 5e nacht gratis bij het inzetten van punten;
 • Via Amex “The Hotel Collection” zijn er diverse hotels die € 100,00 tegoed aanbieden;
 • Dankzij Hilton Honors Gold status (via Amex Platinum) krijgt Ernst Jan diverse voordelen bij andere Hilton merken.
 • Etc.
Krijg $ 100,00 hotel credit bij Canopy Dubai

Verder moet de terugreis nog geboekt worden. Inmiddels zijn er diverse alerts ingesteld bij Expertflyer om award beschikbaarheid te monitoren. Er zijn nog genoeg opties:

 • Swiss maakt vaak last minute award tickets beschikbaar in Business Class;
 • Turkish Airlines wisselt qua beschikbaarheid sterk;
 • Er zijn nog routes beschikbaar van Doha naar Europa met Qatar Airways.

Qatar Business Class Award succes: conclusie

Zoals je kunt zien is het boeken van een award ticket soms toch nog een aardige puzzel. Aan de andere kant laat het zien dat je een uitstekende waarde uit je American Express punten kunt halen. Ernst Jan gebruikte 112.500 punten voor twee tickets in Business Class van Düsseldorf naar Dubai. Hetzelfde ticket zou cash ongeveer € 2.000,00 per persoon hebben gekost.

 

1 gedachte over “Succes van een lezer: Qatar Business Class Award!”

 1. Ernst-jan De Gee

  Bijzonder goede hulp van Sander bij het boeken van mij reward tickets! Professor van de reward tickets ik leer elke keer weer iets bij!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven