Singapore Airlines Copenhagen

Premium Economy verschil met Business Class

Premium Economy: wat is het verschil met Business Class? Het zit tussen “gewone” Economy en Business Class in. Een “tussenklasse” dus, die ook door KLM zal worden geïntroduceerd. Tot nu toe heeft KLM alleen Economy, Economy Comfort en Business Class. Maar wat krijg je nu precies bij Premium Economy en wat zijn de grootste verschillen met Business Class?

Eerder schreef ik op Bijzonderetickets.nl over de verschillen in reisklassen:

In dit artikel sta ik stil bij de verschillen tussen Premium Economy en Business Class, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • De stoel;
 • Toegang tot de Business Class lounge;
 • Eten en drinken;
 • Tussenstop? Dan gedeeltelijk in Economy Class;
 • Miles en elite kwalificatie.

Premium Economy verschil: de stoel

De stoelen in de Premium Economy klasse zijn een flinke stap omhoog ten opzichte van Economy Class. Je hebt meer beenruimte, een bredere armleuning en ook in zijn algemeenheid is de stoel breder. Vooral als je overdag vliegt is dit prima: je stapt dan een stuk relaxter uit ten opzichte van Economy.

Premium Economy: breder & meer beenruimte

Het verschil met Business Class is echter nog altijd fors. Vandaag de dag bieden de meeste maatschappijen directe toegang tot het gangpad. Ook kan de stoel volledig plat, waardoor de stoel omgetoverd wordt tot een bed. Met een deken en soms zelfs een matras kun je op deze manier volledig uitgerust op je bestemming aankomen. Voor een zakenreiziger is dit essentieel: na een nachtvlucht kun je gelijk productief zijn.

Na een nachtvlucht gelijk weer productief zijn

Kortom: Premium Economy is een flinke stap vooruit ten opzichte van Economy Class, maar fors minder comfortabel dan Business Class. Met name op het gebied van nachtrust biedt Business Class veel toegevoegde waarde.

Toegang tot de Business Class lounge

Als je een Business Class ticket boekt dan krijg je standaard toegang tot de Business Class lounge. Alleen Qatar Airways heeft tegenwoordig Business Class toegang geschrapt op de goedkoopste Business Class tickets. Verder is het bij de meeste maatschappijen nog steeds gebruikelijk dat je altijd loungetoegang krijgt bij Business Class.

Vrijwel altijd loungetoegang bij Business Class

Een Premium Economy ticket geeft geen toegang tot de Business Class lounge. Er zijn uitzonderingen, zoals Japan Airlines en SAS Plus.

Toegang tot de Business Class lounge maakt de reis natuurlijk een stuk relaxter: je begint meer ontspannen aan je reis, maar vooral bij een tussenstop is loungetoegang prettig. Gelukkig zijn er wel een aantal alternatieven om toch toegang tot de lounge te krijgen, zoals:

In dit artikel heb ik alle mogelijkheden voor loungetoegang nog eens op een rijtje gezet.

Verschil tussen Economy en Business Class
De Maple Leaf Business Class Lounge Frankfurt

Premium Economy verschil: Eten en drinken

Het concept van Economy en Business Class is inmiddels redelijk goed ingeburgerd. Vlieg je in Economy dan weet je dat je drinkt uit plastic of papieren bekertjes en de volledige maaltijd op één dienblad krijgt. Wil je tussen de maaltijden door wat eten of drinken dan loop je even naar de galley.

Garuda Indonesia Maaltijd

Vlieg je in Business Class dan krijg je na het instappen een drankje, direct na de take-off en daarna start de maaltijdservice die vaak uit meerdere gangen bestaat. Wil je tussendoor nog wat eten of drinken? Dan druk je op het knopje en ze komen het brengen.

Welkomstchampagne

In Premium Economy is het verschil veel minder eenduidig. Sommige maatschappijen serveren wijn en frisdrank in een “echt” glas, terwijl anderen het in plastic schenken. Ook schenken sommige maatschappijen een welkomstdrankje in voor een “Premium eerste indruk”, terwijl anderen dit achterwege laten. Hieronder een aantal observaties van de catering ten opzichte van Business Class.

 • Een welkomstdrankje is de norm in Business Class, in Premium Economy is dit niet altijd het geval;
 • In Business Class eet je met “echt” servies, terwijl je in Premium Economy nog dikwijls te maken hebt met plastic. Soms krijg je bijvoorbeeld het koude deel in een stenen kom, terwijl je het opgewarmde deel in aluminium of platic ontvangt;
 • Wil je een extra drankje? In Premium Economy is het gebruikelijker dat je dit zelf uit de galley haalt, terwijl het in Business Class naar je stoel gebracht wordt;
 • De meeste maatschappijen hanteren een menukaart in Premium Economy. Vaak is deze menukaart minder uitgebreid dan in Business Class.
Premium Economy verschil
Wijn uit plastic American Airlines Premium Economy

Als het belangrijk vindt wat er zoal te eten en te drinken is aan boord van je Premium Economy vlucht dan adviseer ik je om vooraf goed onderzoek te doen. Vaar daarbij niet blind op de website van de airline, maar bekijk bijvoorbeeld ook een paar Youtube filmpjes of recente reviews. Mijn indruk is vooralsnog dat de catering in Premium Economy een flinke stap terug is ten opzichte van Business Class, maar wel een tikkeltje beter dan Economy Class.

Tussenstop? Dan gedeeltelijk in Economy Class

Als je een ticket in Business Class boekt dan vlieg je doorgaans de gehele route in Business Class. Hoewel dit binnen Europa vaak niet zo heel bijzonder is (lees hier TAP Business Class of hier Lufthansa Business Class), is het allemaal wel wat relaxter. Vooral loungetoegang en beter eten en drinken maken dit vaak net wat een betere vliegervaring.

Premium Economy verschil
Business Class binnen Europa, vooral betere catering

Als je een ticket boekt in Premium Economy dan zijn de korte vluchten (de shorthaul) vaak in Economy Class. Daarbij valt het volgende op:

 • Voor stoelen met extra beenruimte moet je betalen;
 • Meestal moet je überhaupt betalen voor stoelselectie;
 • Economy catering (of zelfs “buy on board”, zoals bij Lufthansa).

Natuurlijk is het gedeeltelijk wel verdedigbaar dat de shourthaul in Economy Class uitgevoerd wordt: het extra comfort is vooral op longhaul van belang. Toch maakt dit Premium Economy een stuk minder aantrekkelijk, vooral als je een lange overstap hebt.

Premium Economy verschil
Eerste stuk in Economy

Priority check in- en boarding

Je kunt alle wachtrijen overslaan als je in Business Class vliegt. Een speciale check in balie, fasttrack security en met voorrang aan boord zorgen er voor dat je reis wat aangenamer verloopt.

Ook op dit gebied is Premium Economy niet geheel consistent. Sommige airlines bieden een speciale check in balie en priority boarding. Air France biedt daarnaast ook Skypriority voordelen op de luchthaven, zoals fasttrack beveiligingscontrole.

Fast Track security London Heathrow

Ook hier speelt weer mee dat de voordelen alleen toegevoegde waarde bieden op een directe vlucht in Premium Economy. Is er sprake van een tussenstop en vlieg je een deel van de reis in Economy Class dan profiteer je hier (meestal) niet van.

Premium Economy verschil: Miles & Elite kwalificatie

Kwalificeren voor elite status gaat sneller in Business Class ten opzichte van Premium Economy. Ook spaar je meer miles die je kunt gebruiken voor award tickets, al is dat verschil vaak wat minder groot.

Om het verschil inzichtelijk te maken gebruik ik een voorbeeld. We vliegen van Amsterdam naar Singapore. Een vlucht van 6534 miles.

Premium Economy verschil
Amsterdam – Singapore

KLM

Vlieg je met KLM in Business Class dan krijg je 36 Experience Points (XP’s) per enkele reis. Zou je deze route in Premium Economy vliegen dan spaar je 24 XP’s. Als je Flying Blue Platinum bent en deze status wilt behouden moet je dus in Business Class 5 keer retour vliegen. Vlieg je Premium Economy dan moet je 7 keer retour vliegen. Bij Flying Blue krijg je miles aan de hand van de ticketprijs, waardoor het voor de hand ligt dat je meer miles krijg in Business Class.

British Airways

Bij British Airways verdien je (inclusief de overstap in Londen) in Business Class 200 Tier Points en in Premium Economy  120 Tier Points. Voor Gold status bij British Airways Executive Club heb je 1500 Tier Points nodig. Vier retourtickets in Business Class dus, ten opzichte van 7 retourtickets in Premium Economy. Het aantal Avios is ook hoger: 21.730 in Business Class, ten opzichte van 14.486 bij Premium Economy.

Kortom, in Premium Economy kwalificeer je minder snel voor elite status en haal je minder award tickets binnen.

Conclusie

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat Premium Economy nog niet hetzelfde is als Business Class. Hoewel er mensen zijn die beweren dat Premium Economy de Business Class is van “vroeger”, zijn er nog behoorlijke verschillen. Premium Economy is absoluut een stap omhoog vanuit de reguliere Economy Class, maar bepaalde elementen die een reis écht relaxed maken (zoals lounge toegang) ontbreken.

Er zijn een aantal aspecten die Premium Economy voor de luchtvaartmaatschappij een groot succes maken. Hier kom ik in een volgend artikel op terug.

 

2 gedachten over “Premium Economy verschil met Business Class”

 1. Uhh…
  Bij British Airways verdien je (inclusief de overstap in Londen) in Business Class 200 Tier Points en in Premium Economy 120 Tier Points. Voor Gold status bij British Airways Executive Club heb je 1500 Tier Points nodig. Vier retourtickets in Business Class dus, ten opzichte van 7 retourtickets in Premium Economy.
  4x 200 is 800, dan kom je toch nooit aan de 1500 points nodig voor Gold, of zie ik iets over het hoofd?
  Bedankt voor het artikel trouwens. Ben benieuwd wanneer KLM Premium introduceert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven