Plannen maken tijdens de pandemie

Plannen maken tijdens de pandemie: het is niet zo eenvoudig. Eerder schreef ik over welke reisplannen ik nog heb voor 2021. Op dat moment was ik nog optimistisch over het verkrijgen van een visum voor Indonesië: meestal kom je als familie wel een land binnen. Vooralsnog blijken de plannen weer in het water te vallen: vrijwel ieder land staat familiebezoek toe, maar Indonesië niet. In mijn optiek vreemd, want Indonesië heeft nu niet echt bepaald een zero COVID beleid.

Eerlijk is eerlijk: ik heb behoorlijk last van bovenstaand nieuws. Het kan mij oprecht somber maken en het zorgt er voor dat ik continu bezig ben met het volgen van het laatste nieuws. Het heeft alleen weinig zin, want ik heb volstrekt geen invloed op een eventuele heropening van de grenzen.

Tijd om iets te gaan doen waar ik wel energie van krijg: een plan B (en C) maken!

Plannen maken tijdens de pandemie: plan A

Zoals je hebt kunnen lezen vertrekt onze vlucht naar Indonesië vanaf Istanbul. En als het allemaal niet doorgaat dan is het zonde om een ticket naar Istanbul te boeken, toch? Tenzij je gewoon besluit om sowieso naar Istanbul te vertrekken. En daarom vertrekken wij eind september naar Istanbul. We vliegen met Turkish Airlines vanuit Düsseldorf: dit was aanzienlijk goedkoper dan vanaf Schiphol. Testen is niet nodig en ik begreep dat sinds deze week de Corona app ook geaccepteerd wordt.

plannen maken pandemie
Turkish Airlines A330 in retro livery

Ik heb nog een “Free Weekend Night” voucher vanwege mijn Intercontinental Ambassador lidmaatschap. Deze verloopt op 1 oktober. Er niets mee doen voelt niet goed, en dus heb ik daar het Intercontinental hotel geboekt voor twee nachten. Eerder had ik al het Crowne Plaza Hotel geboekt voor de laatste twee dagen.

Crowne Plaza Istanbul Florya

Deze eerste dagen gaan – waarschijnlijk – sowieso wel door. Idealiter vertrekken we vervolgens na zes nachten naar Indonesië met Singapore Airlines. Het mag is dan echter wel zaak dat het land weer snel familieleden toelaat, anders zit het er niet in. In dat geval schakelen we over op plan B of C.

Wat is plan B?

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in het Sandbox project in Phuket. In een notendop: je kunt daar als volledig gevaccineerd persoon naar toe vliegen vanuit redelijk veel landen. Vervolgens blijf je 14 dagen op Puket in quarantaine, maar je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt op het eiland. Na deze 14 dagen kun je ook de rest van Thailand bezoeken. Dit leek mij wel een leuk alternatief: tropische omgeving en lekker Thais eten. Bijkomend voordeel: ik kon mijn bestaande Singapore Airlines vlucht behouden, waarbij alleen het laatste stukje naar Phuket gewijzigd moest worden.

Voor Phuket zou Istanbul – Singapore gewoon in takt kunnen blijven

Klinkt positief toch? De papierwinkel er omheen hield me echter tegen. Daarnaast zouden we voor twee personen alleen al aan testen meer dan € 500,00 kwijt zijn. En dat vind ik zonde. En daarom valt Phuket wat mij betreft af.

Binnenlandse vluchten binnen Turkije zijn behoorlijk goedkoop. Een enkeltje kost zo’n € 30,00 tot € 50,00. Naar de meeste plekken binnen Turkije gaan meerdere vluchten per dag. Hierdoor zijn last minute vluchten nauwelijks duurder. Het Singapore Airlines ticket naar Indonesië is redelijk last minute te annuleren. Een voordeel van miles en punten, die dus weer heel waardevol blijken tijden COVID. Dit stelt ons in staat om tot het laatste moment te wachten met het maken van plannen.

plannen maken pandemie
Prima prijzen binnen Turkije

In het zuiden van Turkije is het zo rond oktober nog vrij warm. Elders in Europa koelt het al snel af, behalve de Canarische Eilanden. Buiten Europa krijgen we al snel te maken met allerlei testvereisten. Kortom: Turkije is het meest praktische plan B. Bovendien zien bepaalde gebieden er schitterend uit!

En is er nog een plan C?

Is er nog een derde plan? Jazeker! Het zou kunnen zijn dat de situatie in Indonesië iets beter lijkt maar onze huidige reisdatum te vroeg komt. In dat geval boek ik met Hilton Honors punten een goedkoop hotel in Turkije: er zijn diverse hotels voor 5.000 á 10.000 punten te boeken. In dat geval werk ik gewoon door vanuit een hotel en genieten we in de avond van de omgeving. Vorig jaar heb ik het zelfde gedaan bij Hilton Garden Inn Izmir en dat was uitstekend. De reis naar Indonesië verplaatsen we dan een of twee weken en dan gaan we alsnog.

plannen maken pandemie
Hilton Garden Inn Izmir

Deze week viel mij op dat Langkawi mogelijk in september opent voor toeristen. Een zelfde soort constructie als de Phuket Sandbox dus, maar vermoedelijk wel met een korte quarantaine periode. Dit eiland staat al lang op mijn verlanglijstje om eens te bezoeken, dus als het inderdaad binnenkort open gaat zal ik daar zeker een blik op werpen.

Daarnaast sluit ik niet uit dat er nog andere landen (of delen van landen) zullen openen voor toeristen. En als het last minute te plannen is: why not?

Plannen maken tijdens de pandemie: conclusie

Deze tijd vraagt om een grote mate van flexibiliteit. Eerder gemaakte plannen kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat maakt plannen maken tijdens de pandemie veel lastiger dan normaal gesproken.

Ik ben blij dat we inmiddels een plan hebben gemaakt: in ieder geval vliegen we naar Turkije en vanaf daar zien we wel verder. Ondertussen heb ik de indruk dat veel landen steeds meer manieren proberen te vinden om de grenzen toch weer te openen. Men realiseert zich dat grenzen niet voor eeuwig gesloten kunnen blijven.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven