Op deze manier boek ik mijn vliegtickets

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik mijn vliegtickets boek. Ten onrechte nemen mensen aan dat je heel veel moet vliegen om regelmatig in Business- en First Class te zitten. Vooral pré covid zeiden mensen wel eens tegen me: “ik heb het gevoel dat jij alleen maar in het vliegtuig zit”. Dat beeld klopt echter niet. In normale tijden vlieg ik iets meer dan gemiddeld, maar ik vlieg zeker niet wekelijks en ook niet maandelijks.

Als ik een reis maak, de plan ik meestal een extra tussenstop. Dat doe ik juist om die éne speciale vlucht te nemen. In dit artikel geef ik aan hoe ik te werk ga bij het boeken van vliegtickets. Daarbij sta ik stil bij de volgende opties:

  • Frequent Flyer miles;
  • Voordelige tickets;
  • Error fares;
  • “Gewone” vliegtickets.

Ik boek vliegtickets met frequent flyer miles

De meest speciale (en meestal onbetaalbare) vliegtickets boek ik met behulp van frequent flyer miles. De miles die ik hiervoor nodig heb raap ik op verschillende manieren bij elkaar. Zo doe ik vaak mee aan acties waarmee je miles kunt sparen. Voorheen had Holidaycheck regelmatig acties waarmee je 2.000 miles kon verdienen met het schrijven van hotel reviews. Dus dan schrijf ik in een uur tijd een paar reviews en heb ik 2.000 miles!

200 Gratis Miles & More punten bij Holidaycheck

Daarnaast koop ik frequent flyer miles tegen een gereduceerd tarief, zoals de huidie actie bij Alaska Mileage Plan. Ook krijg ik regelmatig een bonus bij American Express omdat iemand een (overigens gratis) kaart aanvraagt via mijn link.

In het uitgeven van de miles ben ik kritisch, omdat miles moeilijk verkrijgbaar zijn en een waarde vertegenwoordigen. Maar ik heb geen moeite met miles opmaken als ik daar een heel mooi ticket voor kan boeken. Zo vloog ik met Singapore Airlines A380 Suites tussen Shanghai en Singapore. Ik hoefde niet beslist in Shanghai te zijn trouwens, maar ik wilde gewoon graag met Singapore Airlines in de nieuwe suites vliegen.

boek vliegtickets
Ik vloog met Singapore Airlines tussen Shanghai en Singapore in de suites

Voordelige tickets

Ook hebben airlines regelmatig behoorlijk goede tarieven tussen bepaalde steden. Als dit dan ook nog eens in Business Class is levert het een mooi aantal miles op.

Ik kijk daarbij niet alleen naar aanbiedingen tussen Amsterdam en de door mij gewenste bestemming. Zo kocht ik een paar jaar geleden voor € 380,96 een Business Class ticket met TAP Portugal van Oslo naar Lissabon en een dag later naar New York.

boek vliegtickets
TAP A330 Neo naar New York

Als ik vanaf Amsterdam was vertrokken zou ik significant meer geld kwijt zijn: nu moest ik alleen een extra vlucht toevoegen met KLM, maar was het nog steeds goedkoper.

Error fares

En dan heb je nog een bijzondere categorie: error fares. Als de airline een tarief per ongeluk veel te goedkoop verkoopt kun je daar veel voordeel mee behalen. In sommige gevallen gaat dit ticket uiteindelijk niet door, maar soms besluit een airline om het tarief te honoreren.

Zo boekte ik op oudejaarsavond 2018 een ticket met Cathay Pacific in First Class van Hanoi naar New York. Zo’n duizend euro was ik kwijt voor dit ticket, maar het was bijzonder de moeite waard. De reis leverde zoveel miles op dat de waarde van deze miles hoger lag dan het ticketprijs. Ik hoefde niet in Hanoi te zijn en ook niet in New York, maar ik bouwde er een mooie reis omheen.

Vliegen in First Class voor € 1000,00 retour 🙂

Voor € 104,00 boekte ik eens een ticket van Sri Lanka naar Frankfurt in Business Class. Een enkele reis, maar op deze manier hoefde ik alleen nog een voordelig enkeltje zien te regelen. Tot slot vloog ik in 2018 voor ongeveer € 100,00 retour naar Canada in Economy.

Ik boek ook “gewone” vliegtickets

Bovenstaande klinkt allemaal leuk, maar ik boek daarnaast ook normale vliegtickets en daar betaal ik normale prijzen voor. Ik kijk daarbij echter wel kritisch naar de prijs, het toestel, de bagagevrijstelling en of het nog wat miles oplevert.

Zo vlieg ik binnenkort naar Istanbul. Ik vertrek vanaf Düsseldorf (want goedkoper) en vlieg met Turkish Airlines omdat het toestel comfortabeler is en bagage inbegrepen is.

boek vliegtickets
Met Turkish vlieg ik comfortabeler en vanaf Düsseldorf is het goedkoper

Waarom boek ik een vlucht tussen Düsseldorf en Istanbul niet met frequent flyer miles? Een award ticket in Business Class kost me al snel 29.000 frequent flyer miles. Voor slechts drie uur vliegen vind ik dat teveel. En in Economy is het lastig om een goede waarde uit de miles te halen. Daarom kies ik in dit geval voor een regulier ticket en spaar zo nog een paar miles bij Turkish Airlines.

Conclusie

De combinatie van bovenstaande manieren om vliegtickets te kopen gebruik ik als ik een reis boek. Je moet hiervoor iets flexibeler zijn dan gemiddeld. Als er een mooi ticket voorbij komt weeg ik af of het een leuke vlucht is en of er iets mooie omheen te bouwen valt.

Mijn advies aan anderen is: spaar altijd frequent flyer miles, ook al krijg je maar een paar. Komt er een prachtig tarief voorbij naar een stad waar je niet beslist naar toe hoeft? Kijk dan of je vanuit die stad makkelijk naar een andere bestemming in de buurt kunt vliegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven