KLM Economy Comfort: hoeveel kost het?

KLM Economy Comfort: is Business Class te duur maar kijk je op tegen de krappe vliegtuigstoelen? Dan kan KLM Economy Comfort een uitkomst bieden: je krijgt extra beenruimte en de stoel kan iets verder achterover hellen. Verder is de service en de stoel hetzelfde als de overige Economy Stoelen. Op dit moment biedt KLM namelijk nog geen Premium Economy aan. .

Vanzelfsprekend moet je voor deze extra beenruimte bijbetalen. Maar wat betaal je nu precies voor deze extra beenruimte? Daar ga ik in dit artikel verder op in.

Als je eerst beter wilt weten wat je nu precies terugkrijgt voor de meerprijs kun je onderstaande artikelen ook lezen. Ik ga daar in dit artikel namelijk niet te diep op in.

In dit artikel sta ik stil bij de volgende kostenaspecten van Economy Comfort:

  • KLM Economy Comfort binnen Europa;
  • Intercontinentale vluchten;
  • Korting voor elite leden;
  • Betalen met miles;
  • Conclusie

KLM Economy Comfort binnen Europa

Een Economy Comfort stoel heeft binnen heel Europa meestal dezelfde prijs: € 12,00 per vlucht. Een beetje vreemd is dit wel: je moet in dit geval net zoveel betalen voor een vlucht naar Londen als voor een vlucht naar Athene. Dit terwijl de vlucht naar Athene ruim drie maal zo lang duurt.

Er zijn wel een paar uitzonderingen. Naar Moskou betaal je bijvoorbeeld € 18,00. Voor een vlucht naar Istanbul betaal je € 22,00.

KLM Economy Comfort
KLM Economy Boeing 737 (foto: KLM)

Economy Comfort is overigens slechts € 2,00 duurder dan het selecteren van een reguliere Economy stoel. Hiervoor betaal je € 10,00, tenzij je elite status hebt. Tijdens het inchecken kun je de reguliere stoelen gratis kiezen. Voor Economy Comfort dien je tijdens het inchecken nog steeds te betalen.

Intercontinentale vluchten

Op Intercontinentale vluchten neemt de prijs voor een Economy Comfort stoel flink toe. Ook is hier een duidelijkere relatie tussen de vluchtduur en de prijs zichtbaar. Zo betaal je voor Koeweit € 60,00 en voor Singapore € 110,00 per vlucht.

Vreemd genoeg betaal je voor Dubai dan weer € 100,00 per vlucht, terwijl dit slechts een uur langer vliegen is dan Koeweit en bijna zes uren korter dan Singapore.

KLM Economy Comfort
KLM Economy cabine (foto:KLM)

Een vlucht naar Tokyo (korter vliegen dan Singapore) kost € 130,00. Voor de langste vlucht van KLM, de bijna 14 uur durende vlucht naar Buenos Aires, betaal je € 135,00. Voor de 11 uur durende vlucht naar Los Angeles betaal je € 150,00.

Het maakt overigens niet uit welke stoel je selecteert: een Economy Comfort stoel op de voorste rij kost net zoveel als de rest van de Economy Comfort stoelen. Ook de middelste stoel is niet goedkoper dan een raam- of gangpadstoel. Ook het tarief maakt geen verschil Bij het Light-, Standard- of Flextarief betaal je steeds hetzelfde.

Korting voor elite leden

Als je Flying Blue lid of Flying Blue elite status hebt dan krijg je korting. Flying Blue Platinum leden kunnen zelfs gratis gebruik maken van Economy Comfort stoelen bij KLM. Helaas moet een eventuele reisgenoot wel gewoon betalen voor een Economy Comfort stoel.

Als Flying Blue (elite) lid krijg je de volgende korting:

  • Explorer: 10% korting;
  • Silver: 25% korting;
  • Gold: 50% korting.

De gratis Economy Comfort stoel voor Platinum leden is een mooi voordeel. Voor Silver leden is een reguliere stoel gratis: de stap naar een fors duurdere Economy Comfort stoel is dan aanzienlijk.

Als je vaak reist, met name intercontinentaal, loont elite status zich dus. In dat kader is het goed om te weten dat je met de Flying Blue American Express Gold kaart jaarlijks 30 XP’s krijgt. Als je de kaart via deze link aanvraagt, is de kaart het hele jaar gratis en krijg je 20.000 Flying Blue miles cadeau!

Betalen met miles

Je kunt ook met miles betalen in plaats van met geld. Voor een Economy Comfort stoel van € 10,80 kun je ook 3600 Flying Blue miles inleveren. In mijn artikel over de waarde van Frequent Flyer miles kun je lezen dat een Flying Blue mile € 0,011 waard is. In dit geval krijg je er slechts € 0,0033 per mile voor terug. Een ontzettend slechte waarde dus!

KLM Economy Comfort
€ 10,80 of 3600 miles….

Helaas is het op intercontinentale vluchten niet veel beter. Op een vlucht van Amsterdam naar Los Angeles kan ik een Economy Comfort stoel kiezen voor € 135,00 of 27.000 miles. Dat is dus € 0,005 per mile. Een krankzinnige hoeveelheid miles. Zeker aangezien je voor dit aantal miles soms ook een Promo Reward in Business Class kunt boeken naar het Midden Oosten.

KLM Economy Comfort
27.000 miles voor € 135,00. Ouch….

KLM Economy Comfort: conclusie

Daar waar de prijs voor een Economy Comfort stoel binnen Europa redelijk gelijk is, zijn er flinke verschillen op intercontinentale vluchten. Er lijkt niet alleen naar de duur van de vlucht te worden gekeken, maar ook naar de vraag.

Op sommige trajecten betaal je wel € 300,00 extra voor een retourticket. Het kan dan zeker het overwegen waard zijn om de totaalprijs met een Premium Economy ticket te vergelijken.

Verder hoop dat je terughoudend zult zijn met het gebruiken van miles voor het reserveren van Economy Comfort stoelen: de waarde die je voor je miles krijgt is ontzettend slecht.