KLM Economy Comfort: hoeveel kost het? (2023)

KLM Economy Comfort: is Business Class of Premium Economy te duur maar kijk je op tegen de krappe vliegtuigstoelen? Dan kan KLM Economy Comfort een uitkomst bieden. Je krijgt dan extra beenruimte en de stoel kan iets verder achterover hellen. Verder is de service en de stoel hetzelfde als in de reguliere Economy Class.

Vanzelfsprekend moet je voor deze extra beenruimte bijbetalen. Maar hoeveel betaal je nu precies voor deze extra beenruimte? Daar ga ik in dit artikel verder op in. Wil je meer weten over het verschil tussen Premium Comfort (Premium Economy) en Economy Comfort, dan kun je onderstaande artikelen lezen:

In dit artikel sta ik stil bij de volgende kostenaspecten van Economy Comfort:

 • KLM Economy Comfort binnen Europa;
 • Intercontinentale vluchten;
 • Korting voor elite leden;
 • Betalen met miles;
 • Conclusie

Laatste update: 16 september 2023.

KLM Economy Comfort binnen Europa

De prijs van een Economy Comfort stoel varieert binnen Europa per route. Het hangt tevens af van het aantal beschikbare stoelen aan boord van het toestel. Als er voor een bepaalde datum nog veel stoelen vrij zijn wordt er een korting van zo’n 10% toegepast. Wij kwamen de volgende prijzen tegen:

 • Berlijn: € 18,00;
 • London: € 20,00;
 • Athene: € 24,00;
 • Istanbul: € 22,00.

Hoewel een vlucht met een langere vluchtduur dus ook zorgt voor een duurdere Economy Comfort stoel, lijkt er nog wel verschil in te zitten. Zo is Amsterdam – Londen een kortere vlucht dan Amsterdam – Berlijn, maar is toch (iets) duurder.

Ten tijde van de oorspronkelijke publicatie datum van dit artikel (januari 2020) waren de Economy Comfort stoelen overigens aanzienlijk goedkoper. Destijds betaalde je voor geheel Europa ongeveer € 12,00 per vlucht.

KLM Economy Comfort
KLM Economy Comfort aan boord van de Boeing 737

Als je geen Flying Blue elite status hebt moet je vrijwel altijd betalen voor stoelselectie. In dat geval is Economy Comfort nog relatief goedkoop. Een stoel voorin het toestel kost op de route Amsterdam – Istanbul bijvoorbeeld € 16,00, terwijl je voor Economy Comfort € 22,00 kwijt bent. In dat geval betaal je dus € 8,00 extra voor extra beenruimte en een plek direct achter Business Class.

Intercontinentale vluchten

Op Intercontinentale vluchten neemt de prijs voor een Economy Comfort stoel flink toe. Hier zie je, net als binnen Europa, dat de prijs per route verschillend is. Zo kwamen wij de volgende prijzen tegen:

 • Los Angeles € 147,20 tot € 160,00;
 • Dubai € 87,40 tot € 95,00;
 • Singapore € 138,00 tot € 150,00;
 • Bangkok € 151,80 tot € 165,00.

Net als binnen Europa betaal je meer naarmate een vlucht langer duurt. Maar ook hier is er weer geen absolute relatie te leggen. Bangkok is minder lang vliegen maar duurder dan Saingapore.

KLM Economy Comfort
Economy Comfort

De stoel voorin de Economy Comfort is duurder dan een stoel die wat verder richting de reguliere Economy cabine gelegen is. Dat is begrijpelijk. Meestal heb je daarnaast meer beenruimte in de voorste rij van Economy Comfort.

Korting voor elite leden

Tot voor kort kreeg je als Flying Blue lid 10% korting. Als Flying Blue elite lid kreeg je 25% (Silver) of 50% (Gold) korting. Deze korting is inmiddels echter komen te vervallen. Wel kun je als Flying Blue Gold lid vanaf 72 uur voor vertrek een gratis Economy Comfort stoel kiezen.

Flying Blue Gold voordelen

Flying Blue Platinum leden kunnen vanaf het moment van boeken altijd gratis een Economy Comfort stoel kiezen. Een eventuele reisgenoot moet wel de reguliere prijs betalen voor een Economy Comfort stoel.

De gratis Economy Comfort stoel voor Platinum leden is een mooi voordeel. Voor Silver leden is het selecteren van een standaard stoel gratis: de stap naar een fors duurdere Economy Comfort stoel is dan aanzienlijk.

Als je vaak reist, met name intercontinentaal, loont elite status zich dus. In dat kader is het goed om te weten dat je met de Flying Blue American Express Gold kaart jaarlijks 30 XP krijgt. Bij de Platinum kaart zelfs 60XP. Beide kaarten kun je via deze link aanvragen, inclusief een flinke aanmeldbonus!

Betalen met miles

Je kunt ook met miles betalen in plaats van met geld. In het artikel over de waarde van Frequent Flyer miles kun je lezen dat een Flying Blue mile ongeveer een waarde heeft van € 0,011.

Bij het inleveren van Flying Blue miles voor een Economy Comfort stoel krijg je € 0,005 per Flying Blue mile terug.

KLM Economy Comfort
€ 165,00 of 33.000 miles

Er is geen verschil tussen intercontinentale en Europese vluchten: in beide gevallen krijg je € 0,005 per mile bij aankoop van een Economy Comfort Stoel.

Je krijgt relatief weinig terug voor je miles in dit geval. Om deze reden raad ik het gebruik van miles in ruil voor een Economy Comfort stoel af. Je kunt je miles veel beter inzetten voor een Promo Reward. Daarbij is het vaak mogelijk om ruim boven de € 0,0011 per mile terug te krijgen, bijvoorbeeld met een vlucht in Business Class of Premium Economy.

KLM Economy Comfort: conclusie

De prijs van een Economy Comfort stoel hangt sterk af van de vluchtduur. Een intercontinentale longhaul vlucht is duurder dan een medium haul, zoals Dubai. Toch is er geen absolute relatie te leggen tussen de vluchtduur en de prijs van Economy Comfort.

Op sommige trajecten betaal je meer dan € 300,00 extra voor een retourticket. Het kan dan zeker het overwegen waard zijn om de totaalprijs met een Premium Economy ticket te vergelijken.

Daarnaast is het niet aan te raden om miles te gebruiken bij aankoop van een Economy Comfort stoel. Je krijgt slechts € 0,005 per mile terwijl de waarde op ongeveer € 0,0011 per mile ligt.

 

 

2 gedachten over “KLM Economy Comfort: hoeveel kost het? (2023)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven