Hoeveel overstaptijd is voldoende bij een vliegreis?

Hoeveel overstaptijd is voldoende bij een vliegreis? Bij aankoop van een vliegticket houdt deze vraag veel mensen bezig. Aan de ene kant wil je geen risico nemen. Aan de andere kant is lang wachten (soms) knap vervelend.

  • Vlieg je op één ticket dan kun je ervan uitgaan dat je de overstap kunt halen. De airline is verantwoordelijk als het niet lukt;
  • Koop je meerdere vliegtickets dan is het je eigen verantwoordelijkheid de aansluiting te halen.

In dit artikel ga ik op bovenstaande zaken in. Daarnaast sta ik nog kort stil bij een alternatief.

Hoeveel overstaptijd is voldoende? Alles op één ticket

Een airline verkoopt uitsluitend vliegtickets waarvan de overstaptijd haalbaar is. Bij het uitgeven van de tickets houdt de airline daarbij rekening met de Minimum Connection Time. Dit is per luchthaven verschillend. Daarnaast maakt het uit of je een internationale verbinding hebt of een binnenlandse verbinding. Je bent immers meer tijd kwijt als je eerst langs de paspoortcontrole moet.

De Minimum Connection Time is dan ook in sommige gevallen slechts 30 minuten, terwijl dit ook anderhalf uur kan zijn.

De Minimum Connection Time is van een aantal factoren afhankelijk

Loop je op je eerste vlucht vertraging op? Geen paniek. De airline is ervoor verantwoordelijk dat jij je overstap haalt. Sommige maatschappijen wachten gerust een half uur tot drie kwartier totdat vertraagde passagiers aan boord zijn. Singapore Airlines is hier een voorbeeld van. Er is dus ook geen reden om je de longen uit je lijf te rennen.

Heb je vertraging en is je aansluitende vlucht al vertrokken? Dan boekt de airline je om naar een andere vlucht. Loop je hierdoor meer dan 3 uren vertraging op? Dan kom je mogelijk ook nog in aanmerking voor compensatie.

Meerdere vliegtickets

Koop je meerdere vliegtickets? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het halen van beide vluchten. Is je eerste vlucht vertraagd en mis je daardoor je volgende vlucht? Dan kun je een nieuw ticket kopen.

Het is dus verstandig om een voldoende ruime overstap in te plannen. De ondergrens is daarbij ongeveer 3 uren. Maar dat kan alsnog krap zijn in sommige gevallen:

  • Soms sta je eerst uren te wachten bij de paspoortcontrole;
  • Daarna moet je (eventuele) bagage van de band halen;
  • Met een bus of trein naar een andere terminal;
  • Vervolgens opnieuw inchecken;
  • Wederom een security check;
  • Een flink stuk wandelen naar de gate.
Zorg voor voldoende speelruimte bij separate tickets

Kortom, zorg ervoor dat je voldoende comfort hebt bij het halen van je overstap. Kijk goed of beide airlines vanuit dezelfde terminal vertrekken.

Alternatief: bouw een extra lange overstap in

Om te voorkomen dat je ofwel je vlucht mist of juist uren op een vliegveld zit te wachten is er een alternatief. Maak er een extra lange overstap van!

Je kunt een stopover inbouwen zodat je meerdere dagen verblijf op de plaats waar je een overstap hebt. Meestal betaal je daar extra voor. Maar je kunt ook een ruime layover (maximaal 23 uur en 59 minuten) plannen. Dit kost je (meestal) niets extra. In dit artikel leg ik de verschillen tussen een layover en een stopover uit.

Hoeveel overstaptijd is voldoende
Bouw een extra lange overstap in

Reis je met ruimbagage? Kijk dan of er een mogelijkheid is voor opslag van deze bagage. Ook kun je in sommige gevallen vroeg inchecken, zoals op het vliegveld van Singapore. Boek je alles op één ticket? Dan kun je de bagage gewoon laten doorlabelen naar de eindbestemming. Jij kunt dan gewoon genieten van een bezoek aan de stad en hebt geen omkijken naar je bagage.

Hoeveel overstaptijd is voldoende: conclusie

Als je vliegreis uit meerdere – losse – vliegtickets bestaat moet je voldoende zekerheid inbouwen. Je hebt dan geen bescherming van de airline en bent zelf verantwoordelijk voor het halen van je aansluiting. Boek je alles op één ticket? Dan mag je er op rekenen dat je overstap haalbaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven