Aadvantage miles kopen

Het verschil tussen Economy en Business Class

Het verschil tussen Economy en Business Class is op intercontinentale vluchten vaak duidelijk te zien: een veel ruimere stoel en beter eten. Maar meestal moet je hier fors voor betalen, tenzij je natuurlijk slim gebruik maakt van miles. Tijd om eens stil te staan bij alle verschillen.

Omdat het soms lastig is om door de bomen het bos nog te zien schreef ik al eerder over de verschillende reisklassen aan boord van een vliegtuig:

In dit artikel sta ik stil bij het verschil tussen Economy Class en Business Class op intercontinentale vluchten. Binnen Europa is Business Class een ander verhaal en daar zal ik in een separaat artikel nog eens bij stilstaan.

Ten opzichte van Economy biedt Business Class:

 • Een betere stoel met meer persoonlijke ruimte;
 • Toegang tot de Business Class Lounge;
 • Geen wachtrijen op de luchthaven;
 • Meer miles & sneller elite status;
 • Betere catering aan boord.
Verschil tussen Economy en Business Class
KLM Business Class Boeing 747

Het verschil tussen Economy en Business Class: een betere stoel

Laten we met het belangrijkste beginnen: de stoel. Economy Class is in de afgelopen periode steeds krapper geworden. Tien stoelen naast elkaar aan boord van een Boeing 777 is heel gebruikelijk. Daarnaast is het zitvlak en de rugleuning in de laatste jaren steeds harder geworden. Combineer dat met beperkte beenruimte en zo kan een vlucht best vermoeiend zijn. Natuurlijk zijn er opties om iets meer comfort te krijgen, zoals Economy Comfort bij KLM. Toch is de stoel in Business Class significant beter.

Business Class stoelen zijn de afgelopen jaren juist steeds beter geworden. Bij de meeste maatschappijen heb je directe toegang tot het gangpad, heb je veel privacy en kan de stoel 180 graden worden gekanteld tot “slaapstoel”.

Verschil tussen Economy en Business Class
Business Class stoel Garuda Indonesia

Een Business Class stoel is dus een flinke stap omhoog ten opzichte van economy. Dat is ideaal voor de (zaken)reiziger die tijdens de reis nog wil doorwerken of wil rusten.

Toegang tot de Business Class Lounge

Je vlucht missen wil je niet, dus je bent altijd te vroeg op het vliegveld. En dus zit er niets anders op dan wachten. En als je een tussenstop hebt dan herhaalt dit fenomeen zich nog een keer.

De Business Class Lounge is een prima oplossing om de tijd te doden. Meestal is het hier een stuk rustiger dan in de terminal. Bovendien heeft de Business Class Lounge vaak de volgende faciliteiten:

 • Gratis eten & drinken;
 • Doucheruimtes;
 • Relaxte stoelen en banken;
 • Kranten en tijdschriften;
 • Werkplekken;
 • Etc.
Verschil tussen Economy en Business Class
De Maple Leaf Business Class Lounge Frankfurt

Eerder schreef ik al een paar artikelen over de Business Class Lounge. Lees deze dan ook door voor meer informatie:

Geen wachtrijen op de luchthaven

Als je in Economy reist zit het soms mee en soms tegen. Op een goede dag heb je een boarding pass al op je mobiele telefoon en ben je binnen een paar minuten langs de beveiliging. Maar als je op een drukke vakantiedag je koffer wilt inchecken kan het zomaar een behoorlijke tijd duren. En dan moet je nog langs die flinke rij bij de beveiliging.

Met een Business Class ticket kun je gebruik maken van een aparte incheckbalie. Passagiers die hier staan te wachten krijgen altijd voorrang op andere passagiers, waardoor je binnen een paar minuten ingecheckt bent.

Verschil tussen Economy en Business Class
Premium Check in American Airlines London Heathrow

Ook bij de beveiliging hoef je vervolgens niet lang te wachten. En hierdoor kun je dus ofwel later van huis gaan ofwel langer doorwerken (of genieten) in de Business Class Lounge.

Fast Track security London Heathrow

Tot slot kun je nog met voorrang instappen tijdens het boarden. Meestal mogen eerst de Business Class passagiers, daarna passagiers met elite status en daarna Economy Class passagiers aan boord van het toestel gaan.

Meer miles & sneller elite status

Als je Business Class vliegt spaar je meer frequent flyer miles en kun je sneller een volgend niveau bereiken voor elite status. Een kleine kanttekening hierbij is dat sommige frequent flyer programma’s, zoals Flying Blue van KLM, frequent flyer miles toekennen aan de hand van het ticketprijs. Laten we een voorbeeld nemen:

 • Voor de Flying Blue Silver elite status heb je 100 “Experience Points” (XP’s”) nodig;
 • We vliegen met KLM en Delta van Düsseldorf naar Detroit, via Amsterdam en vice versa;
 • De vlucht wordt verkocht en uitgevoerd door Delta Airlines.
De route van Düsseldorf naar Detroit

Vlieg je in Economy, dan verdien je in totaal 30 XP op deze route:

           •  5 XP voor Düsseldorf – Amsterdam;
           • 10 XP voor Amsterdam – Detroit;
           • 10 XP voor Detroit – Amsterdam;
           • 5 XP voor Amsterdam – Düsseldorf.

In de goedkoopste boekingsklasse (E) verdien je 20% over de gevlogen afstand aan frequent flyer miles. In dit geval is dat 20% over 8103 miles, waardoor je dus 1621 Flying Blue miles zult sparen.

Als je vliegt in Business Class, dan verdien je in totaal 90 XP op deze route:

           • 15 XP voor Düsseldorf – Amsterdam;
           • 30 XP voor Amsterdam – Detroit;
           • 30 XP voor Detroit – Amsterdam;
           • 15 XP voor Amsterdam – Düsseldorf.

Het goedkoopste business class ticket heeft boekingsklasse Z. Je verdient daarbij 100% over de gevlogen afstand. In dit geval zul je dus 8103 Flying Blue miles ontvangen.

Delta A350 Suite

Bovenstaand voorbeeld brengt in beeld dat je in Business Class vijf maal zoveel Flying Blue miles verdient dan in Economy Class. Daarnaast verdien je drie maal zoveel Experience Points.

Betere catering aan boord

Eten aan boord van een vliegtuig. Meestal is dit niet om over naar huis te schrijven. In Economy Class is de maaltijdkeuze vaak beperkt tot “Bief of Kip”. Als je al een maaltijd krijgt, want bij sommige “Low Cost” maatschappijen is dit niet het geval. Bij zogenaamde full service maatschappijen (KLM, British Airways, Lufthansa, etc.) kun je over het algemeen tussendoor wel wat drinken in de galley halen.

Garuda Indonesia Maaltijd

In Business Class is de catering vaak aanzienlijk beter. Het begint al bij het instappen, waar je als welkomstdrankje kunt kiezen uit champagne, water of sinaasappelsap. Tijdens de vlucht krijg je het eten wordt de tafel gedekt, krijg je echt bestek en je drankje in een glas.

Verschil tussen Economy en Business Class
Qatar Airways Business Class ontbijt

Wil je tijdens de vlucht nog een extra drankje in Business Class? Geen probleem, ze brengen het zo gelijk bij je. Of je haalt het zelf in de galley. Of: aan de bar! De mooiste bar kun je aan boord van de Qatar Airways A380 vinden…

LATAM Pass Club
De Qatar bar op de A380

Het verschil tussen Economy en Business Class: conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er grote verschillen tussen een Economy Class ticket en een Business Class ticket. Nu zul je zeggen: daar is de prijs ook naar. En dat is vaak ook zo. Toch zijn er bepaalde momenten waarop een Business Class tickets betaalbaar kan zijn. Bijvoorbeeld als je het ticket met frequent flyer miles aanschaft of als je gebruik maakt van een aanbieding.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven