Goede reisvoornemens in 2023

Op deze nieuwjaarsdag is het tijd om de goede reisvoornemens van 2023 eens door te nemen. Er wordt momenteel veel gereisd, maar in mijn beleving laten nog (te) veel mensen mooie mogelijkheden liggen. Of maken onnodig dure keuzes.

In dit artikel ga ik in op een aantal aspecten die je kunnen helpen met het maken van betere keuzes in 2023.

Goede reisvoornemens: spaar ALTIJD punten

Als je een vlucht of hotel boekt dan kun je daar in de meeste gevallen punten of miles voor krijgen. En toch zijn er voldoende mensen die dit simpelweg niet doen. De redenen zijn uiteenlopend:

  • Wij vliegen daar te weinig voor;
  • Wij zijn daar geen lid;
  • Voordat je genoeg punten hebt ben je jaren verder;
  • etc. etc.

Deze redenen klinken allemaal logisch, maar zijn het niet. Je hoeft namelijk helemaal niet vaak of veel te vliegen en lid worden van een loyaliteitsprogramma is in 99% van de gevallen gratis.

Miles of punten, pak ze gewoon altijd….

Natuurlijk: na één vlucht heb je geen gratis ticket verdiend. Maar er zijn zoveel andere mogelijkheden om miles te verdienen of bij te kopen. Dit kan altijd van pas komen, zoals ik in dit artikel al eens uitgelegd heb.

Kortom: doe het gewoon. Het kost je niets en je kunt later altijd nog besluiten om er nooit iets mee te doen.

Staar je niet blind op één programma

Het is daarnaast verstandig om je niet blind te staren op één loyaliteitsprogramma. Als jij het liefst miles spaart bij Flying Blue van Air France – KLM dan is dat prima. Maar als je vervolgens € 75,00 meer betaalt voor een vlucht naar Frankfurt ten opzichte van Lufthansa dan is dat zonde. Dan open je gewoon een nieuw lidmaatschap bij Singapore Airlines Krisflyer of Miles & More en je begint daar ook te sparen.

Is een groot zakenhotel nu altijd de beste keuze?

Hetzelfde is van toepassing voor hotels. Natuurlijk is Gold status bij Hilton Honors leuk, maar als je een goedkoper en veel leuker boetiek hotel kunt vinden dan kan dat de betere keuze zijn. Je kunt dit dan boeken met bijvoorbeeld Hotels.com, waar je na tien nachten een gratis overnachting krijgt.

Kortom, loyaliteit is goed maar voorkom tunnelvisie!

Lounge toegang is essentieel

Vliegvelden zijn drukker dan ooit. In combinatie met wat gezonde spanning voor en tijdens je reis kan een vliegveld dan ook het slechtste uit de mens halen. Wat kan een lounge dan een verademing zijn!

Lounge toegang krijg je niet alleen met een Business Class ticket, maar er zijn genoeg andere manieren om de lounge binnen te komen.

Goede reisvoornemens
Lounge toegang: zo relaxed…

Vooral tijdens een lange overstap is het heerlijk om even te kunnen douchen of gewoon in een lekkere stoel te kunnen hangen met een gratis drankje.

Goede reisvoornemens: kies de juiste creditcard

Als je op reis gaat is een creditcard ontzettend handig. Meestal ontkom je hier niet aan voor het reserveren van hotels of vliegtickets.

Natuurlijk zijn er verschillende aanbieders op deze markt, zoals via je eigen bank. In Nederland is er echter maar één creditcard bedrijf waar je punten kunt sparen: American Express. En aangezien je toch in vrijwel alle gevallen moet betalen voor een creditcard kun je beter alle voordelen meenemen.

Het Privium abonnement bij de AMEX Platinum kaart bleek in 2022 goud waard!

Als je een paar keer per jaar op reis gaat is de American Express Gold kaart bijvoorbeeld een uitstekende oplossing: vier keer lounge toegang, dinner tegoed in binnen- en buitenland en je spaart punten. Reis je meer, dan is de American Express Platinum kaart een betere oplossing. Deze kaart is duurder, maar brengt zijn geld al snel op: je krijgt een Privium Plus abonnement, onbeperkt loungetoegang, € 300,00 dinner tegoed, etc.

Bij alle American Express kaarten krijg je een flinke hoeveelheid punten als aanmeldbonus. Om deze reden ben ik van mening dat dit een goede keus is als je vaak op reis gaat.

Zorg dat je (enigszins) flexibel bent

Flexibel zijn kan je een hoop kosten besparen. Zeker indien je gebruik maakt van miles en punten is het momenteel van belang om flexibel te zijn. Ik bedoel daarmee niet dat je beslist eerst met de nachttrein naar Athene moet zodat je vanuit daar goedkoop naar Istanbul kunt vliegen. Wel bedoel ik dat je veel geld of miles kunt besparen als je een bandbreedte in je (reis)agenda inbouwt.

Goede reisvoornemens
Met AirAsia een andere Aziatische stad bezoeken en daardoor besparen? Yes Please!

Award tickets (“gratis vliegtickets”) vanuit Azië zijn rond mei/juni bijvoorbeeld moeilijk te vinden. Zelf heb ik drie award tickets nodig vanuit Indonesië. Omdat deze moeilijk te vinden zijn heb ik drie award tickets vanuit Bangkok geboekt. En dan ook nog eens iets later dan we van plan waren. Wij combineren echter het nuttige met het aangename en plakken er een paar dagen Bangkok aan vast. Zonder deze flexibiliteit was ik veel meer geld kwijt geweest aan tickets en kon ik mijn miles niet gebruiken.

Die upgrade is niet altijd voordelig!

Waar ik me vaak over verbaas is hoeveel mensen een ticket boeken in Economy Class en dan flinke bedragen of miles neertellen voor een “speciaal upgrade aanbod”. Ik zie dan mensen € 750,00 voor een retourticket in Economy Class vlucht neertellen en vervolgens € 600,00 per enkele reis voor een upgrade. Voor dat geld kun je waarschijnlijk ook wel direct een Business Class ticket boeken, met alle voordelen van dien! Het zou dan ook één van de goede reisvoornemens moeten zijn om dit secuur te plannen.

Goede reisvoornemens
Een upgrade kan aantrekkelijk zijn, maar bezint eer ge begint!

Natuurlijk kan het aantrekkelijk zijn om een gedeelte van je vlucht te upgraden. Zeker indien het aanbod van de luchtvaartmaatschappij aantrekkelijk is. Maar als je vooraf al weet dat je de volledige reis in Business Class wilt vliegen kun je dit beter gelijk boeken. Alle kosten bij elkaar opgeteld ben je dan – zeker als je een goede aanbieding zoekt of afwacht – goedkoper uit.

Graag wijs ik je daarnaast nog even op de bijkomende nadelen van een upgrade:

  • Je ontvangt (meestal) miles op basis van je originele ticket;
  • Elite status opbouwen gaat (veel) sneller met een ticket in Business Class, bij een upgrade gaat dit echter niet op;
  • Lounge toegang is soms uitgesloten, zoals bij Qatar Airways;
  • De originele bagage vrijstelling blijft van toepassing.
  • De beste stoelen zijn vaak al gekozen;
  • Upgrades krijgen vaak een lagere prioriteit bij de maaltijdkeuze.

Goede reisvoornemens: conclusie

Hopelijk heb ik je met deze goede reisvoornemens weer iets vooruit geholpen in het plannen van je reisplannen! Want het is zonde om teveel geld uit te geven of teveel stress te ervaren tijdens je reis. In de komende periode hoop ik je weer te kunnen wijzen op mooie aanbiedingen of leuke extra tips.

Maak er een fantastisch 2023 van!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven