Economy Comfort & Premium Economy: het verschil

Wat is het verschil tussen Economy Comfort & Premium Economy? Het is de afgelopen jaren knap ingewikkeld geworden: Business Class lijkt op First Class van jaren geleden en Economy is krapper dan ooit.

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze Premium Economy gaan vliegen met KLM. Het blijkt dan in praktijk om Economy Comfort te gaan en dat is niet hetzelfde. Tijd om het verschil tussen Economy Comfort en Premium Economy eens onder de aandacht te brengen.

In dit artikel ga ik vooral in op het verschil qua product. Al eerder stond ik stil bij het feit dat je met een Premium Economy ticket soms veel meer miles kunt verdienen

Je kunt in andere artikelen op Bijzonderetickets.nl lezen over de verschillen in reisklasse:

Wil je meer weten over de kosten en bijvoorbeeld de mogelijkheid om met miles te betalen, lees dan het volgende artikel:

Laatste update: 04-10-2023.

Welke Reisklasse’s biedt KLM aan?

Bij KLM zijn er de volgende reisklasses:

Binnen Europa:

 • Economy;
 • Business Class (Europe Business Class).

Intercontinentaal:

 • Economy;
 • Premium Economy (Premium Comfort);
 • Business Class (World Business Class).
KLM World Business Class aan boord van de inmiddels uitgefaseerde 747-400

Zustermaatschappij Air France biedt naast bovenstaande reisklassen ook nog First Class (La Première) aan.

Business Class wordt steeds luxer: stoelen gaan volledig plat en hebben vaak directe toegang tot het gangpad. Daarentegen wordt Economy Class steeds krapper: in de Boeing 777 heeft KLM maar liefst tien stoelen naast elkaar geplaatst. Daarom is Premium Economy steeds meer in opkomst. Bij KLM heet dit Premium Comfort.

Om de reis in Economy wat comfortabeler te maken heeft KLM ook nog de mogelijkheid om een stoel met extra beenruimte aaan te schaffen.

Economy Comfort: wat is het?

Economy Comfort is gesitueerd voorin het toestel, direct achter Premium Comfort. Of indien dit niet aanwezig is, achter Business Class.

De overige kenmerken van Economy Comfort op een lange-afstandsvlucht zijn:

 • 10 centimeter extra beenruimte (4 inch);
 • de stoel kan verder naar achteren (ongeveer 5 centimeter).

Op Europese vluchten heb je met Economy Comfort 5 centimeter (2 inch) extra beenruimte.

Economy Comfort
KLM Economy Comfort aan boord van de Boeing 787-9

Aangezien Economy Comfort de eerste rijen van Economy Class zijn ben je sneller aan de beurt bij een drankenronde of het uitserveren van de maaltijd. Toch is de service verder gelijk aan Economy Class:

 • Je krijgt hetzelfde eten en drinken;
 • De stoel is niet breder;
 • Dekens, kussens en overige voorzieningen zijn gelijk.

Kortom, je betaalt puur voor een stoel met extra beenruimte. Wil je een bredere stoel en uitgebreidere voorzieningen? Overweeg dan Premium Economy of Business Class.

Wat is Premium Economy?

Premium Economy is een aparte reisklasse tussen Business Class en Economy. De opvattingen over het product verschillen nogal eens:

 • sommige mensen beweren dat het woord Economy er niet voor niets in voor komt: het is een ietwat verbeterde economy;
 • anderen beweren dat het “de business class uit de jaren 90” is.

In ieder geval is de stoel over het algemeen een stuk breder. Bij Air France is de stoel bijvoorbeeld 5 centimeter breder dan een reguliere economy stoel. Ook bij American Airlines is dit het geval. Door dit verschil hebben de meeste maatschappijen een ruime armleuning ingebouwd, waardoor je minder aan het “elleboog worstelen” bent.

Economy Comfort
Premium Economy aan boord van American Airlines

Naast een bredere stoel bieden de meeste maatschappijen ook een aantal andere verbeteringen ten opzichte van de reguliere Economy cabine:

 • Betere kussens en dekens;
 • Geluidsdempende koptelefoon;
 • Maaltijdservice met verbeterde catering;
 • Speciale incheckbalie;
 • Met voorrang aan boord van het vliegtuig;
 • Hogere bagagevrijstelling;
 • Welkomstdrankje.
American Airlines Premium Economy maaltijd

Daarnaast krijg je meestal ook veel meer miles bijgeschreven. Hierdoor kun je sneller kwalificeren voor elite status en spaar je sneller voor een “gratis” vlucht

De prijs: Premium Economy versus Economy Comfort

Bij KLM is Premium Economy (Premium Comfort) ongeveer twee keer zo duur ten opzichte van een regulier Economy Class ticket. Voor een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar New York in Economy Class betalen we € 533,00. Daar komt nog € 179,40 bij voor Economy Comfort stoelen. In totaal dus € 712,04 voor Economy Comfort. Een belangrijk detail is dat er geen ruimbagage is inbegrepen. Wil je dit wel, dan kost de vlucht € 652,64, exclusief Economy Comfort stoelen á € 179,40. In totaal dus € 832,04 voor een vlucht inclusief ruimbagage in Economy Comfort.

KLM Premium Comfort (foto: KLM)

Voor dezelfde vlucht in Premium Economy betalen we € 1281,00. Daar is stoelkeuze en bagage al inbegrepen. Vlieg je zonder ruimbagage dan is Premium Economy dus 80% duurder, met ruimbagage 54%.

Het verschil is vaak kleiner als er sprake is van een tussenstop, bijvoorbeeld door vanaf Brussel of Düsseldorf te vliegen.

Economy Comfort & Premium Economy: conclusie

Je weet nu wat het verschil is tussen Economy Comfort & Premium Economy. Eerstgenoemde is een Economy stoel met meer beenruimte die iets verder achterover gaat. Premium Economy is echt een andere reisklasse met een bredere stoel, meer beenruimte maar ook veel andere extra’s. Daarbij heb je kunnen zien dat het soms de moeite waard is om deze twee met elkaar te vergelijken. Een review van Air France (nieuwe) Premium Economy kun je hier lezen.

3 gedachten over “Economy Comfort & Premium Economy: het verschil”

 1. Zeker, Economy Comfort en Premium Economy zijn niet hetzelfde en helaas biedt KLM geen Premium. Maar als ik dan toch KLM vlieg, wat ik regelmatig doe 😉 dan vlieg ik toch wel het liefste in Comfort!

   1. Ja, inderdaad! Dat is ook een van de mooiste voordelen van Flying Blue Platinum wat mij betreft. Één van de weinige dingen waar je echt wat aan hebt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven