Economy Comfort & Premium Economy: het verschil

Wat is het verschil tussen Economy Comfort & Premium Economy? Het is de afgelopen jaren knap ingewikkeld geworden: Business Class lijkt op First Class van jaren geleden en Economy is krapper dan ooit.

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze Premium Economy gaan vliegen met KLM. Het blijkt dan in praktijk om Economy Comfort te gaan en dat is niet hetzelfde. Tijd om het verschil tussen Economy Comfort en Premium Economy eens onder de aandacht te brengen.

In dit artikel ga ik vooral in op het verschil qua product. Al eerder stond ik stil bij het feit dat je met een Premium Economy ticket soms veel meer miles kunt verdienen

Je kunt in andere artikelen op Bijzonderetickets.nl lezen over de verschillen in reisklasse:

Wil je meer weten over de kosten en bijvoorbeeld de mogelijkheid om met miles te betalen, lees dan het volgende artikel:

Welke Reisklasse’s biedt KLM aan?

Bij KLM is de keuze tussen de diverse reisklasse’s beperkt. Je kunt kiezen uit de volgende reisklasse’s:

 • Economy;
 • Europe Business Class;
 • World Business Class.
KLM World Business Class aan boord van de 747-400

Zustermaatschappij Air France biedt daarnaast ook nog de volgende klasse’s aan:

 • La Première (First Class)
 • Premium Economy.

Business Class wordt steeds luxer: stoelen gaan volledig plat en hebben vaak directe toegang tot het gangpad. Daarentegen wordt Economy Class steeds krapper: in de Boeing 777 heeft KLM maar liefst tien stoelen naast elkaar geplaatst. Daarom heeft KLM een product met extra beenruimte in Economy.

Economy Comfort: wat is het?

Economy Comfort is gesitueerd voorin het toestel, direct achter Business Class.

De overige kenmerken van Economy Comfort op een lange-afstandsvlucht zijn:

 • 10 centimeter extra beenruimte (4 inch);
 • de stoel kan verder naar achteren (ongeveer 5 centimeter).

Op Europese vluchten heb je met Economy Comfort 5 centimeter (2 inch) extra beenruimte.

Economy Comfort
KLM Economy Comfort aan boord van de Boeing 787-9

Aangezien Economy Comfort de voorste rijen van Economy Class zijn ben je als eerste aan de beurt bij een drankenronde of het uitserveren van de maaltijd. Toch is de service verder gelijk aan Economy Class:

 • Je krijgt hetzelfde eten en drinken;
 • De stoel is niet breder;
 • Dekens, kussens en overige voorzieningen zijn gelijk.

Kortom, je betaalt puur voor een stoel met extra beenruimte. Wil je een bredere stoel en uitgebreidere voorzieningen? Overweeg dan Premium Economy of Business Class.

Wat is Premium Economy?

Premium Economy is een aparte reisklasse tussen Business Class en Economy. De opvattingen over het product verschillen nogal eens:

 • sommige mensen beweren dat het woord Economy er niet voor niets in voor komt: het is een ietwat verbeterde economy;
 • anderen beweren dat het “de business class uit de jaren 90” is.

In ieder geval is de stoel over het algemeen een stuk breder. Bij Air France is de stoel bijvoorbeeld 5 centimeter breder dan een reguliere economy stoel. Ook bij American Airlines is dit het geval. Door dit verschil hebben de meeste maatschappijen een ruime armleuning ingebouwd, waardoor je minder aan het “elleboog worstelen” bent.

Economy Comfort
Premium Economy aan boord van American Airlines

Naast een bredere stoel bieden de meeste maatschappijen ook een aantal andere verbeteringen ten opzichte van de reguliere Economy cabine:

 • Betere kussens en dekens;
 • Geluidsdempende koptelefoon;
 • Maaltijdservice met verbeterde catering;
 • Speciale incheckbalie;
 • Met voorrang aan boord van het vliegtuig;
 • Hogere bagagevrijstelling;
 • Welkomstdrankje.
American Airlines Premium Economy maaltijd

Daarnaast krijg je meestal ook veel meer miles bijgeschreven. Hierdoor kun je sneller kwalificeren voor elite status en spaar je sneller voor een “gratis” vlucht

De prijs: Premium Economy versus Economy Comfort

Hier wordt het een beetje lastiger, omdat KLM dus geen Premium Economy aanbiedt. Ik vergelijk daarom de prijs van een andere maatschappij met KLM. We nemen een vlucht van Amsterdam naar Los Angeles. Bij KLM kost deze rechtstreekse vlucht € 680,00. Ruimbagage is niet inbegrepen, anders betaal je € 790,00.

Voor de heenreis moeten we € 135,00 voor een Economy Comfort stoel betalen. Voor de terugreis € 144,00. In totaal dus € 279,00 toeslag voor Economy Comfort. Een forse toeslag als je het mij vraagt. Dit maakt een totaal van € 958,39 exclusief ruimbagage. Met ruimbagage betaal je € 1068,39.

Voor € 135,00 heb je wat meer beenruimte

Voor € 1061,03 kun je een vlucht in Premium Economy boeken. In dit geval vlieg je dan niet rechtstreeks, maar via Dallas (heen) en Londen (terug). Bij Premium Economy is een koffer inbegrepen.In dit geval zou ik -ondanks de overstap -kiezen voor Premium Economy. Premium Economy is een stuk relaxter reizen dan Economy Comfort.

Kortom: er is in dit geval nauwelijks prijsverschil tussen Economy Comfort en Premium Economy. Natuurlijk komt dit deels door de rechtstreekse verbinding: dat is gewoon duurder.

Economy Comfort & Premium Economy: conclusie

Je weet nu wat het verschil is tussen Economy Comfort & Premium Economy. Economy Comfort is een Economy stoel met meer beenruimte die iets verder achterover gaat. Premium Economy is echt een andere reisklasse met een bredere stoel, meer beenruimte maar ook veel andere extra’s. Daarbij heb je kunnen zien dat het soms de moeite waard is om deze twee met elkaar te vergelijken.

Premium Economy wint steeds meer aan populariteit. Zo gaat Emirates ook Premium Economy aanbieden vanaf 2020Als ik zelf mocht kiezen dan wist ik het wel: Premium Economy 🙂 .