Bijzondere Tickets Praktijk: Premium Economy

Het doel van Bijzonderetickets.nl is (onder andere) om tips te delen om comfortabeler te reizen voor een zo gunstig mogelijke prijs. Onlangs kreeg ik het verzoek om even mee te denken over een vlucht van Amsterdam naar Las Vegas. Om privacy redenen noem ik de persoon in kwestie Henk in plaats van Piet.

Henk “moet” van zijn werkgever in principe Economy vliegen, maar na zijn nachtvlucht moet hij wel weer gewoon werken. Een kleine toelage voor wat meer comfort is dus acceptabel. Een medewerker die een paar uurtjes slaap kan meepikken is immers productiever dan iemand die dat niet doet. Nog een paar relevante gegevens:

 • Henk vliegt het liefst met Skyteam;
 • want Henk is Flying Blue Silver lid;
 • Henk boekt zijn vluchten zelf en maakt gebruik van de American Express Flying Blue Silver kaart. Hij krijgt dus 0,8 mile per uitgegeven euro. Boekt hij vluchten bij Air France / KLM dan krijgt hij 1 mile per uitgegeven euro.

Natuurlijk ging ik met deze gegevens aan de slag en kwam al heel snel een mooie prijs in Premium Economy tegen. Nu ben ik sowieso al enthousiast over dit product, maar het blijkt ook nog eens een verrassend economische keuze te zijn.

De eerste optie: Economy

De vlucht is te boeken in Economy voor € 677,00 retour bij Delta. Dit is overigens geen gekke prijs. In Economy wordt de vlucht geboekt in boekingsklasse E.

Premium Economy
Zowel bij Delta als KLM te boeken

Bij Flying Blue krijg je in dit geval 25% miles over de gevlogen afstand. Als Flying Blue Silver lid krijg je daarnaast 50% bonusmiles. Ook maakt Henk gebruik van de American Express Flying Blue Silver kaart. Dit maakt de volgende rekensom:

 • 25% van de gevlogen afstand: 2733
 • Flying Blue Silver status (50% bonus): 1367
 • American Express FB Silver: 542
 • Totaal: 4642 Flying Blue miles
Premium Economy
De route naar Las Vegas

Een tweede optie is om de vlucht bij KLM te boeken. In dat geval kost de vlucht € 687,00. Je krijg dan niet langer miles over de gevlogen afstand, maar over de ticketprijs. Als Flying Blue Silver lid krijg je 6 miles per besteedde euro, exclusief belastingen.

Concreet komt dit op het volgende neer:

 • 6 keer 602: 3617
 • American Express FB Silver: 687
 • Totaal: 4304 Flying Blue Miles

Economy: betalen voor extra’s

Het tarief dat hierboven staat is voor Basic Economy. Je kunt dus alleen met handbagage reizen maar kunt je stoel ook niet kiezen. Wil je wel je stoel kunnen kiezen, dan moet je het Basic Economy tarief laten schieten. Hierdoor betaal je geen € 677,00 maar € 756,12 voor het “Main Cabin”. De boekingsklasse wijzigt hierdoor ook naar “T”, maar bij Flying Blue ontvang je dan nog steeds 25% over de gevlogen afstand. Op miles gebied valt dus geen winst te behalen.

Premium Economy
Wil je een stoel kiezen en een koffer inchecken: extra betalen!

De stoelkeuze is bij de “Main Cabin” keuze echter behoorlijk beperkt. Je zit nog steeds helemaal achterin het vliegtuig en hebt de gebruikelijke hoeveelheid beenruimte. Voor een nachtvlucht dus niet heel comfortabel.

Wil je een stoel die zich in het voorste gedeelte van de cabine bevindt, dan moet je kiezen voor Delta Comfort+, voor € 1054,12. In dat geval wijzigt de boekingsklasse ook naar W, waardoor je 125% Flying Blue miles over de gevlogen afstand krijgt.

De tweede optie: Premium Economy

Voor € 1086,12 vlieg je met Delta Premium Select van Amsterdam naar Detroit en in Delta Comfort+ van Detroit naar Las Vegas. Dat is dus een toeslag van slechts € 32,00 ten opzichte van de meest comfortabele keuze (Delta Comfort+). Ten opzichte van “Main Cabin” is het verschil met € 330,00 ook redelijk beperkt. Vooral als je kijkt wat je hier qua product voor terug krijgt:

 • Een bredere stoel;
 • Kleinere cabine in een ruimere opstelling (2-4-2 tegenover 3-3-3 in Economy);
 • Skypriority beveiliging, check in en boarding;
 • Beter eten en drinken, inclusief gratis (sterk) alcoholische dranken.
Premium Economy
Delta Premium Economy (Premium Select), een stuk relaxter

Er zijn mensen die beweren dat Premium Economy het vroegere Business Class is. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, maar qua zitcomfort is het goed te vergelijken met First Class binnen de Verenigde Staten. Een lange vlucht is prima uit te houden. Qua service neigt het meestal iets meer naar Economy, maar krijgt bijvoorbeeld wel eten met “echt” servies in plaats van plastic.

Op deze indeling van Seatguru zie je de verschillen

Tijdens mijn nachtvlucht van Dallas naar Madrid met American Airlines Premium Economy sliep ik behoorlijk goed. In ieder geval aanzienlijk beter dan in Economy. Een mooie tussenklasse dus!

Premium Economy: veel meer miles!

Bij Premium Economy krijg je ook nog eens veel meer miles. Het Premium Economy tarief wordt geboekt in boekingsklasse G en W. Bij Flying Blue krijg je in dit geval 125% miles over de gevlogen afstand.

Premium Economy
De route naar Las Vegas
 • 125% van de gevlogen afstand: 14.222
 • Flying Blue Silver status (50% bonus over de gevlogen afstand): 5.689
 • American Express FB Silver: 870
 • Totaal: 20.781 Flying Blue miles

Kortom: voor de relatief kleine toeslag op Premium Economy krijg je bijna VIJF keer zoveel miles! Voor Henk is er nog een ander belangrijk aspect: je krijg in Premium Economy dubbel zoveel Experience Points. Henk krijgt dus 40 XP’s in plaats van 20 en is zo al weer mooi op weg naar Flying Blue Gold status.

Wat is de waarde van deze miles? Dat hangt er natuurlijk geheel vanaf hoeveel waarde je uit een award ticket haalt. Dat kan belabberd zijn, bijvoorbeeld als je een reward ticket boekt van Amsterdam naar Madrid voor 21.500 miles + 23,31 aan toeslagen. Dit ticket kost normaal € 154,00. Je krijgt dus € 0.006 per mile.

Maak je gebruik van een Promo Reward naar Mexico Stad, dan haal je zo’n € 0,043 per mile terug (uitgaande van € 2711,00 voor een retourticket).

Premium Economy
Niet gek om zo je miles te besteden!

Globaal kun je de waardering van Onemileatatime (€ 0.0105 per mile) en ThePointsguy (idem) aanhouden. Kortom, je krijgt bij Premium Economy zo’n € 219,15 aan miles terug, terwijl je bij Economy zo’n € 48,72 mee terughaalt. Als je de miles die je verdient dus mee berekend, is de nettoprijs bij Premium Economy € 866,97. De netto prijs bij “Main Cabin” is € 707,40.

Er vanuit gaande dat je effectief gebruik maakt van je miles betaal je voor Premium Economy dus slechts € 159,57 extra!

Bijzondere Tickets praktijk, Premium Economy: conclusie

De voordelen voor zowel Henk als zijn werkgever zijn duidelijk aanwezig. Voor iets meer geld komt Henk fitter aan in Las Vegas en weer terug op kantoor. En Henk spaart meer miles en Experience points. Zo krijgt hij nog iets terug voor de tijd die hij van huis is.

Maar zoals je hebt kunnen lezen is Premium Economy ook voor de privé reiziger prima te verantwoorden. Voor een “netto” verschil van € 159,57 krijg je de volgende extra’s:

 • Aanzienlijke verbetering qua zitcomfort;
 • Gratis selectie van een “bulkhead” stoel;
 • Beter eten en drinken;
 • Je zit voorin het vliegtuig, makkelijk bij immigratie;
 • Skypriority voordelen;
 • Bijna vijf keer zoveel miles;
 • Dubbel aantal XP’s;
 • Met 43% is de toeslag acceptabel ten opzichte van Main Cabin.

In dit voorbeeld ben ik uitgegaan van Delta en Flying Blue. Maar ook bij andere allianties kan het qua miles en comfort lonend zijn om Premium Economy te boeken.

Laatste update op 12-12-2018: bedankt @WorldTraveller voor de correctie aangaande de Flying Blue Silver bonus miles.

 

1 gedachte over “Bijzondere Tickets Praktijk: Premium Economy”

 1. Hey Sander,

  Wat goed dat het gelukt is. Ik heb mij direct aangemeld :-).
  Met mij gaat alles goed, in januari begin ik aan een nieuwe uitdaging, combi tussen afstuderen en werken. Dus daar heb ik heel veel zin in. Hoe gaat het met jou?

  Leuk om je tips en reviews te lezen, ik blijf je volgen!

  Groetjes Sophie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven