Miles sparen bij Alaska Mileage Plan

Miles sparen bij Alaska Mileage Plan. Als vervolg op het eerdere artikel Alaska Mileage Plan: een kennismaking”, sta ik in dit artikel stil bij de mogelijkheden om miles te sparen. Het loyaliteitsprogramma kan nog zo interessant zijn, voordat je een mooi “gratis ticket” kunt boeken zul je toch eerst een aantal miles moeten verzamelen.

Bij Alaska kun je je bij veel partners miles sparen, maar het systeem is iets minder rechttoe rechtaan dan de meeste andere programma’s. Daarom neem ik je in dit artikel mee door de volgende onderwerpen:

 • Miles sparen met vluchten bij Alaska;
 • Vliegen met partner-airlines;
 • Aandachtspunten met partner airlines;
 • Elite Bonus Miles;
 • Miles kopen;
 • Overige manieren.

Miles sparen met vluchten bij Alaska: 100% over de gevlogen afstand!

Bij Alaska Mileage Plan verdien je miles aan de hand van de gevlogen afstand. Dat is niet uniek, maar United, American Airlines en Delta hebben allen een revenue based programma. Vlieg je met Alaska Airlines zelf dan krijg je altijd minimaal 100% miles over de gevlogen afstand. Dus zelfs als je een heftig afgeprijsd economy ticket koopt. Uniek vandaag de dag!

Ik kwam een goedkope transcontinentale vlucht tegen van Los Angeles International Airport (LAX) naar Newark (EWR) voor € 103,78. Hiervoor krijg je maar liefst 2454 miles!

Miles sparen bij Alaska

Vlieg je in duurdere boekingsklassen of in First Class dan ontvang je ook bonusmiles. In First Class krijg je 75% bonusmiles.

Miles sparen bij Alaska
De Alaska verdientabel

Voor ons is de kans dat we met Alaska vliegen natuurlijk wat kleiner. Maar als je toch al in de VS bent en je hebt nog wat miles nodig dan is het goed om dit te weten.

Alaska Miles sparen bij partner airlines

Miles sparen bij Alaska Mileageplan kan ook bij partners. Sterker nog: bij partners loopt het aantal te verdienen miles soms flink op! Jammer genoeg is dit vooral van toepassing op vluchten in Business- of First Class. Maar ook in Economy kun je nog een leuk aantal miles bij elkaar sprokkelen. En omdat Alaska Mileage Plan een flinke lijst met partners heeft is het zeker mogelijk een mooie hoeveelheid miles te verzamelen. Voor de goede orde, dit zijn de partners:

 • Aer Lingus;
 • American Airlines;
 • British Airways;
 • Cathay Pacific;
 • Condor;
 • Emirates;
 • Fiji Airways;
 • Finnair;
 • Hainan Airlines;
 • Icelandair;
 • Japan Airlines;
 • Korean Air;
 • Latam;
 • PenAir;
 • Qantas;
 • Ravn;
 • Singapore Airlines.

Miles sparen bij Alaska

Vlieg je bijvoorbeeld met British Airways in Business Class dan krijg je bijvoorbeeld tot wel 350% miles over de gevlogen afstand. Dat is fors! In First Class loopt dit zelfs op tot 500% over de gevlogen afstand.

Miles sparen bij Alaska
De verdientabel bij BA

Zoals je kunt zien is het aantal miles bij goedkope tickets een stuk lager. Let er bij het boeken van je vlucht dus goed op in welke boekingsklasse deze geboekt wordt. Soms is een ticket in een gunstigere boekingsklasse maar iets duurder terwijl je veel meer miles krijgt.

Ook bij maatschapijen die zich meer op vakantiegangers richten, zoals Icelandair en Condor kun je miles verdienen. Bij Condor is dit zelfs minimaal 50% over de gevlogen afstand. Condor verkoopt regelmatig heel betaalbare Business Class tickets. Die leveren bij Alaska maar liefst 300% miles over de gevogen afstand op!

Miles sparen bij Alaska

Aandachtspunten bij partner airlines!

Aan de ene kant loopt het aantal te verdienen miles soms flink op, maar aan de andere kant kan het wel eens verdrietig uitpakken. Neem bijvoorbeeld vluchten met American Airlines. Sinds 1 januari 2018 krijg je geen miles meer voor binnenlandse vluchten. Hierdoor ontstaat een bijzondere situatie waarbij je soms alleen miles voor een deel van je reis krijgt. Vlieg je van Amsterdam naar Los Angeles via Philadelphia, dan krijg je over het stuk tussen Philadelphia en Los Angeles geen miles.

Helaas kun je bovenstaande situatie niet oplossen door dezelfde vlucht met een British Airways vluchtnummer (een zongenaamde codeshare) te boeken. Je verdient namelijk alleen miles op bepaalde vluchtnummers en vluchten die door BA worden verkocht en uitgevoerd! Dat is jammer, want hierdoor heeft het geen zin om diverse tussenstops in de VS toe te voegen.

Miles sparen bij Alaska
Voorwaarden bij BA
Miles sparen bij Alaska
heeft geen zin…

Soms ligt het zelfs wat ingewikkelder. Een vlucht met Cathay Pacific levert miles op, maar vluchten met Cathay Dragon kun je niet naar Alaska laten crediteren.

Miles sparen bij Alaska

Miles sparen bij Alaska: Elite Bonus miles

Alaska Mileage Plan kent drie elite status niveaus:

 • MVP: 20.000 miles bij Alaska of 25.000 miles bij partners;
 • Gold (MVP Gold): 40.000 miles bij Alaska of 50.000 miles bij partners;
 • 75K (MVP Gold 75K): 75.000 miles bij Alaska of 90.000 miles bij partners.

Elite status verdien je door Base miles en Class of service bonus. De extra miles die Alaska weggeeft -met name bij vluchten in premium cabines-  telt niet mee voor elite status.

Het grootste voordeel – met name voor Frequent Flyers in Europa- zijn de bonusmiles die je verdient op vluchten. Deze bonusmiles krijg je alleen over de basismiles en niet over de “Cabin Bonus”. Het aantal bonusmiles verschilt per elitestatus niveau:

Miles sparen bij Alaska

Stel je vliegt met American & BA in Premium Economy (boekingsklasse P & K) van Zürich naar Los Angeles via Londen en je bent Alaska Mileage Plan MVP, dan verdien je het volgende:

Zürich – Londen: 500 base + 250 elitebonus = 750 miles;
Londen – Los Angeles: 5.456 base + 2.728 elitebonus = 8.184 miles;.

Totaal: 17.868 miles (8.834 enkele reis).

Miles sparen bij Alaska
Mooie deal dus!

Ben je MVP Gold en vlieg je in Club World (boekingsklasse D) van Amsterdam naar Bangkok, dan verdien je het volgende:

Amsterdam – Londen: 500 base + 500 elitebonus + 750 class of service bonus + 500 additionele bonus = 2250 miles;
Londen naar Bangkok: 5.958 base + 5.958 elitebonus + 8.937 class of service bonus + 5.958 additionele bonus = 26.811 miles.

Totaal: 58.122 miles (29.061 enkele reis).

Zoals je kunt zien kan het aantal miles behoorlijk oplopen als je elite status hebt en in een premium cabine vliegt!

Alaska Miles kopen

Als niet elite lid kun je jaarlijks 150.000 miles kopen. Eliteleden kunnen onbeperkt miles aanschaffen. Jaarlijks zijn er diverse momenten waarop je miles met korting kunt kopen. Hierdoor kun je soms (met een bonus van 50%) miles kopen voor € 0,0173 per mile.

Vooral als je een aantal miles “nodig” hebt kun je een afweging maken of het gunstiger is om miles aan te schaffen of een vlucht in een hogere boekingsklasse te boeken.

Het kopen van miles kan ook heel gunstig zijn als je een vlucht binnen Azië wilt maken. Deze vluchten zijn vaak redelijk kostbaar, terwijl het aantal benodigde miles beperkt is. Een vlucht van Peking naar Tokyo met een stopover in Hong Kong met Cathay Pacific in First Class kost slechts 27.500 miles. Dat zo’n vlucht een ervaring op zich is, lees je in mijn artikel “Review Cathay Pacific First Class Hong Kong – Tokyo Narita“.

Miles sparen bij Alaska
Voor 27.500 miles deze vlucht….

Miles sparen bij Alaska: overige manieren

Naast miles verdienen met vliegen en miles kopen zijn er nog een aantal andere manieren om aan je punten te komen. Omdat Alaska Mileage Plan zich voornamelijk richt op de Verenigde Staten zijn deze mogelijkheden hier helaas beperkt.

Miles sparen bij Alaska

 • Hotelpunten omzetten naar Alaska. Dit kan een gunstige manier zijn als je net een paar miles tekort komt. Bij Marriott Rewards krijg je voor iedere 3 punten 1 mile bij Alaska. Bij iedere 60.000 punten krijg je echter 5.000 bonusmiles;
 • Boek een hotelovernachting via Rocketmiles. Als je dat via deze link doet krijg je 1.000 bonusmiles bij je eerste boeking;
 • Ook via een hotelovernachting bij Kaligo kun je met je eerste boeking 1.000 bonusmiles verdienen;
 • Als je een auto huurt kun je eveneens miles verdienen. Alama, Avis/Budget, Dollar, Hertz, National en Thrifty zijn partners;
 • Via hotels bij de grotere ketens kun je ook miles verdienen. Meestal is het echter gunstiger om de punten van het loyaliteitsprogramma op te strijken. Je moet namelijk een keuze maken tussen miles en hotelpunten. Ik adviseer je in bijna alle gevallen voor het laatste te gaan.

Miles sparen bij Alaska: conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen kan miles sparen bij Alaska Mileage Plan heel gunstig uitpakken. Het aantal miles kan flink oplopen als je rekening houdt met de volgende punten:

 • Zorg voor de juiste boekingsklasse. Soms kun je veel meer miles verdienen door een paar tientjes extra uit te geven;
 • Als je elite status hebt kun je een ruim aantal extra miles verdienen;
 • Met name Business- en First Class leveren extreem veel miles op;
 • Zorg er voor dat je zeker weet dat de vlucht in aanmerking komt voor Alaska miles.

Vlieg je nooit Business- of First Class? Laat je dan zeker niet ontmoedigen. Ook als jij op vakantie gaat naar de Verenigde Staten met Icelandair, een paar hotels boekt, auto huurt en wellicht een binnenlandse vlucht met Alaska doet kun je al een mooi stapeltje miles verdienen. En als dit nog niet genoeg is voor een award ticket dan kun je miles bijkopen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven