Verdien je punten met een award ticket? (FAQ)

Verdien je punten met een award ticket (een ticket geboekt met punten / miles)? Deze vraag stellen mensen mij regelmatig als ik het over de “miles en punten” hobby heb. Ook lezer Jochem stelde deze vraag naar aanleiding van het artikel “Gratis vliegen is makkelijk: uitleg voor beginners”. 

Het meest eenvoudige antwoord op deze vraag is: nee. Anders zou je op den duur in een soort oneindige loop terecht kunnen komen. Maar er zijn situaties waarbij je toch miles kunt verdienen, zoals bijvoorbeeld een upgrade award.

Verdien je punten met een award ticket?

Als je een award ticket boekt, lever je gespaarde punten in die je hebt gespaard bij een Frequent Flyer Programma. Vaak betaal je daarnaast een bedrag aan toeslagen. Desondanks spaar je geen nieuwe punten als je dit ticket boekt.

De luchtvaartmaatschappij maakt gebruik van een aantal boekingsklasses. Dit geeft enerzijds aan in welke reisklasse je vliegt, maar heeft ook te maken met de prijs van je ticket. Het aantal miles dat je krijgt, verschilt dan ook per boekingsklasse. Hieronder kun je een voorbeeld zien van American Airlines Aadvantage. Het gaat om de tabel voor vluchten met British Airways. Een volledig flexibel First Class ticket heeft boekingsklasse F. Dit is het duurste ticket. De goedkoopste boekingsklasses (G, O, Q) zijn voor “deep discount Economy” tickets.

Verdien je punten met een award ticket
De verschillende boekingsklassen en de verdiensten bij het American Airlines Aadvantage Frequent Flyer programma.

Vaak heeft een award ticket een aparte boekingsklasse en hier worden geen miles voor toegekend.

Soms gaat het echter mis en krijg je per ongeluk toch miles voor een award ticket. Vaak gaat het dan om een vlucht die door een partner luchtvaartmaatschappij wordt uitgevoerd. Ga er echter niet vanuit dat dit gaat gebeuren.

Zelf heb ik dit geluk slechts eenmaal gehad: ik boekte met American Airlines Aadvantage miles een First Class ticket. Ik betaalde 62.500 miles voor de route Mumbai – Abu Dhabi – Londen – Moskou. De eerste twee vluchten werden uitgevoerd door Etihad en de laatste door British Airways. Voor de laatste vlucht kreeg ik 4280 miles, waarschijnlijk omdat de vlucht per abuis in boekingsklasse “A” is geboekt. Normaal gesproken boeken ze een award ticket in boekingsklasse “Z”. Daar krijg je geen miles voor, want deze is niet opgenomen in de bovenstaande miles tabel.

Verdien je punten met een award ticket
Verdien je punten met een award ticket? Nee, maar soms toch wel!

Verdien je punten met een upgrade award?

Naast een gewoon award ticket kun je ook een bestaand ticket upgraden met behulp van punten. In sommige gevallen kan dit een relatief gunstige besteding van je punten zijn. In dat geval krijg je punten die gebaseerd zijn op de originele boekingsklasse. Dat kan vooral handig zijn als je graag elite status wilt halen of behouden.

Boek je bijvoorbeeld een World Traveller Plus (Premium Economy) ticket bij British Airways van Londen naar Chicago in boekingsklasse “T”, dan krijg je 100% van de gevlogen miles bij American Airlines Aadvantage. In dit geval verdien je dus 3953 miles. Om deze vlucht te upgraden naar Club World (Business Class) betaal je 24.000 Avios, wat ik een redelijk goede besteding van je Avios vind. Je vliegt dan luxer, verdient nog steeds punten en kunt ook nog (her)kwalificeren voor elite status.

Verdien je punten met een award ticket
BA Upperdeck naar Chicago voor 24.000 Avios extra!

Ook hier gaat het wel eens mis. Vorig jaar heb ik de upgrade zoals hierboven omschreven toegepast. De boekingsklasse veranderde klaarblijkelijk naar “I” in plaats van “T”. Hierdoor kreeg ik 125% van de gevlogen afstand in plaats van 100%. Een beperkt verschil, maar toch mooi meegenomen.

Bij een betaalde upgrade ligt de zaak vaak gecompliceerder. Ik adviseer je – als dit belangrijk is voor je afweging – om expliciet na te vragen op welke manier de luchtvaartmaatschappij miles toekent.

Conclusie

Dus verdien je punten met een award ticket? Nee. Verdien je punten met een upgrade award? Ja, maar alleen over de originele boekingsklasse. Toch kan dit een prima besteding van je punten zijn, bijvoorbeeld om te (her)kwalificeren voor elite status.

Bij een betaalde upgrade moet je goed de voorwaarden nalezen of expliciet navraag doen. Omdat veel upgrades en award tickets nog handmatig worden verwerkt kunnen er fouten in sluipen, waardoor je toch nog geluk hebt. Reken hier echter niet op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven