Gratis vliegen in luxe is makkelijk dankzij punten en miles (2024)

Gratis vliegen in luxe. Klinkt te mooi om waar te zijn toch? En om met de deur in huis te vallen: dat is het ook wel een beetje. Punten en miles zijn namelijk niet gratis maar hebben een bepaalde waarde. Ook kost het moeite en soms ook geld om deze punten te sparen. End of story? Nee. Je kunt namelijk prachtige vluchten maken voor veel minder geld.

Gelukkig hoef je tegenwoordig helemaal niet meer vaak of veel te vliegen om miles en punten te sparen. De meeste punten en miles verdien je met beide benen op de grond. Toen ik rond 2015 met deze “hobby” begon was dit nog anders. Mijn startpunt van deze tijd was een fraai filmpje van Casey Nestat.

Gratis vliegen in luxe: punten verdienen

Het verdienen van punten is het belangrijkste onderdeel van dit “spel”. Het gaat er vooral om dat je de punten zo goedkoop mogelijk weet te verdienen. Deze punten zet je later in voor een vlucht.

Er zijn talloze manieren om punten te verdienen. En eens in de zoveel tijd pak je een klapper, zoals hieronder:

Mijn vlucht van € 220,00 met Singapore Airlines leverde 3286 miles op.

Het is vooral belangrijk om te beseffen dat je meestal niet in één klap een vlucht bij elkaar spaart. Maar dat is helemaal niet erg. Zorg gewoon voor voldoende overzicht. Je kunt dat bijvoorbeeld met de gratis versie van AwardWallet doen. Je ziet dan gelijk wanneer je punten verlopen.

Gratis vliegen in luxe: punten inwisselen voor een vliegticket

Airlines willen een zo hoog mogelijk rendement op hun vliegtickets behalen. De hele cabine vullen met fors betalen Business Class passagiers lukt echter maar zelden. Op basis van hun eigen inschatting kun je daarom op sommige vluchten een ticket met punten aanschaffen. Dit heet een “Award Ticket”. Een award ticket heeft voor- en nadelen, maar dankzij je punten is het veel goedkoper!

Ook de airline heeft veel baat bij punten en miles. De verkoop van punten aan creditcard maatschappijen en andere partners levert flink geld op! Zonder punten en miles moest de airline waarschijnlijk veel hogere kortingen weggeven om de cabine te vullen. Dat hoeft nu niet: een zakenreiziger boekt een Business Class ticket voor € 5.000,00 en jij voor 71.000 miles. En dat op hetzelfde moment!

Miles en punten helpen bij het verdienmodel van airlines

Naast punten moet je vaak nog een toeslag betalen bij een award ticket. Deze bedragen kunnen behoorlijk oplopen: bij Lufthansa en British Airways gaat het om honderden euro’s. Bij Singapore Airlines is het vaak slechts een paar tientjes.

Voor bijna iedereen haalbaar!

Het sparen van punten is voor (bijna) iedereen haalbaar. Je hoeft beslist niet vaak te vliegen. Sterker nog: vrijwel nooit vliegen is prima. De hoeveelheid punten hangt wel af van je focus: als je bijna iedere promotie meepakt gaat het snel. Doe je het rustig aan dan kun je nog altijd flink wat miles pakken. Zo heb ik in mijn Flying Blue artikel uitgelegd hoe je redelijk eenvoudig miles kunt sparen bij je aankopen.

Ook een realistisch en haalbaar doel is belangrijk. In First Class naar Australië vliegen is zelfs met heel veel miles lastig om voor elkaar te krijgen. In Business- en First Class naar Dubai is wel prima te realiseren, zoals je in dit artikel kunt lezen.

In First Class naar Australië met punten is wel erg ambitieus

Tot slot hoef je meestal niet je hele ticket bij elkaar te sparen. Een ticket naar Bali kost bijvoorbeeld 80.000 punten en ca. € 180,00 met Qatar Airways in Business Class. Als je dan “slechts” 50.000 punten hebt gespaard dan kun je de rest van de punten kopen. Kies hiervoor het juiste moment: regelmatig kan dit met korting. Tijdens zo’n puntensale ben je dan ongeveer € 490,00 kwijt voor 30.000 punten. In totaal ben je dan dus € 670,00 kwijt voor een heerlijke luxe reis.

Conclusie

Punten goedkoop inkopen en vervolgens zo goed mogelijk inzetten. Dat is de strategie om in luxe te vliegen voor een veel lagere prijs. Helemaal gratis is dit niet, vanwege de toeslagen maar ook omdat de punten waarde hebben. Per saldo kun je echter flink besparen!

12 gedachten over “Gratis vliegen in luxe is makkelijk dankzij punten en miles (2024)”

 1. Erg interessant, maar nu de 1.000.000 punten vraag.

  Als ik een vlucht boek, ongeacht klasse, en ik betaal met geld dan krijg ik, afhankelijk van oa de klasse, een x aantal punten.

  Stel ik betaal dezelfde vlucht niet met geld, maar met punten, spaar ik dan alsnog de punten van de klasse waarin ik zit?

  1. Hoi Jochem, bedankt voor je reactie! Een goede vraag inderdaad. Je krijgt helaas geen punten als je een ticket boekt met punten. In sommige gevallen kun je ook “gedeeltelijk” met punten betalen. In dat geval krijg je (meestal) wel gewoon punten. Vaak haal je dan echter wel een lager rendement uit je punten. Tot slot heb je nog de mogelijkheid om te upgraden. In dat geval krijg je wel gewoon de punten, maar wel over de oorspronkelijke boekingsklasse. Dit kan soms heel interessant zijn. Omdat ik je vraag wel eens vaker gesteld krijg, zal ik deze binnenkort nog wel eens wat uitgebreider uitwerken in een artikel.

   Groeten, Sander

  1. Hi Remco, bedankt voor je bericht! Hoe bedoel je precies? Een review van het miles and more programma? Of iets anders? De komende tijd zal ik diverse programma’s verder uitwerken op deze site, waaronder Miles and More!

   1. Ik doel op dit stukje uit je bericht: “Je kunt bijvoorbeeld al 12.000 Miles & More punten per jaar sparen, puur door een hotel review te schrijven (100 miles per review, maximaal 10 per maand).”

    1. Ah ja. holidaycheck.de kun je per maand 10 reviews schrijven. Als je dan je Miles & More nummer opgeeft dan krijg je 100 miles per review. Je kunt maximaal 10 reviews per maand doen. Bovendien controleren ze zo nu en dan, je moet dan een factuur/boekingsbevestiging toesturen. Mocht je niet heel veel hotels te reviewen hebben, wacht dan even: een paar keer per jaar krijg je 200 miles per review!

 2. ik ben op zoek naar 3 ticktets naar australie in dec omdat mijn dochter daar woont. heeft iemand een idee hoe dat goedkoper kan?

  1. Hi Arco bedankt voor je reactie. Goedkoper dan wat?

   Bij Google Flights heb je wel een handige zoekfunctie. Dan kun je bijvoorbeeld snel kijken op welke dag je het beste kunt vertrekken.

 3. Hallo
  Ik begrijp niet zo goed waar je de punten kan verzamelen. Moet je dan tickets boeken via de site van Miles&More? Of kan je punten van een al reeds geboekte vlucht ergens zetten? Waar hou je die punten bij?

 4. Ik heb een vlucht geboekt met Airportugal en zie dat dit in de lijst staat. maar hoe kan deze vlucht mij nu punten opleveren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven