AMEX Platinum devaluatie….

Helaas is deze week bekend geworden dat er per 1 augustus 2023 bij de AMEX Platinum kaart een devaluatie zal plaatsvinden. Een vervelende ontwikkeling, voornamelijk voortkomend uit een gebrek aan concurrentie in Nederland. In dit artikel ga ik nader in op deze devaluatie en de gevolgen daarvan.

Eerder schreef ik de volgende artikelen over American Express:

AMEX Platinum devaluatie

American Express heeft deze week een e-mail aan haar leden gestuurd. Vanzelfsprekend beginnen ze met “goed nieuws”: vanaf heden kun je gebruik maken van Chef’s Menu. Een app waarmee je online een reservering kunt maken bij restaurants in Nederland, België en Luxemburg. Dit voegt waarschijnlijk voor veel gebruikers weinig toe. Bovendien levert deze samenwerking American Express waarschijnlijk eerder geld op, omdat het restaurant geld moet betalen voor een reservering via Chef’s Menu.

AMEX Platinum Devaluatie

De belangrijkste mededeling van de e-mail is echter dat vanaf 1 augustus aanstaande het aantal punten per uitgegeven euro zal dalen van 1,5 punt naar 1 punt. Dit is een significante devaluatie, waarbij je 33% minder punten per uitgegeven euro verdient.

Door deze devaluatie kent de AMEX Platinum kaart ten opzichte van de Green en Gold kaart geen voordeel meer ten aanzien van het verdienen van punten. Op alle kaarten verdien je nu 1 punt per uitgegeven euro.

Hoe erg is dit?

De teruggang van 1,5 punt per euro naar 1 punt per euro heeft gevolgen voor de hoeveelheid punten die je spaart. De impact is afhankelijk van hoeveel je jaarlijks met de kaart uitgeeft. Geef je € 10.000,00 per jaar met de kaart uit? Dan scheelt dit je 5.000 punten per jaar, met een waarde van ongeveer € 50,00. Geef je € 100.000,00 met de kaart uit, dan scheelt dit je dus 50.000 punten die zo’n € 500,00 waard zijn.

Wat kun je met privium
Met de American Express Platinum kaart krijg je een Privium Plus abonnement

Het is jammer dat je door deze devaluatie jaarlijks punten misloopt. De kaart kent een aantal sterke voordelen, zoals een Privium Plus abonnement, jaarlijks € 300,00 dining credit en onbeperkt loungetoegang. Daarmee kan de kaart al snel uit, vooral als je een paar keer per jaar op reis gaat. Ik verwacht dan ook dat de meeste kaarthouders er waarschijnlijk voor kiezen om de kaart te behouden.

Conclusie

Een onsympathieke actie van American Express! Waarschijnlijk is American Express zich goed bewust van haar monopoliepositie in Nederland. American Express is namelijk de enige creditcard waarmee je punten kunt sparen. Bij de Mastercard Black kaart krijg je bijvoorbeeld wel onbeperkt loungetoegang, maar punten sparen is niet mogelijk.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven