American Express

American Express versus Flying Blue AMEX

American Express heeft een “gewone” creditcard (AMEX Classic) en een Flying Blue American Express kaart. Als je begint met miles en punten verzamelen dan is een creditcard eigenlijk onmisbaar. Meestal kun je zonder kosten een vliegende start maken dankzij een instapbonus.

Maar welke kaart kies je? Veel mensen kiezen vaak voor de Flying Blue American Express, omdat dit de enige creditcard is waarmee je miles kunt sparen. Toch is het alternatief, de American Express Classic card, ook een mooie manier om miles te krijgen. In dit artikel sta ik stil bij de verschillen.

Natuurlijk kun je via Bijzonderetickets.nl beide kaarten aanvragen, waarbij je een mooie aanmeldbonus krijgt:

American Express

Vlieg je regelmatig met KLM / Skyteam of niet?

Als je regelmatig met KLM of Skyteam vliegt kan het interessant zijn om miles te sparen bij Flying Blue. Ieder frequent flyer programma heeft voor- en nadelen, maar Flying Blue ligt voor de hand als regelmatige KLM vlieger.

Een voordeel van de Flying Blue American Express kaart is dat je jaarlijks een aantal XP’s krijgt. Met XP’s krijg je elite status bij Flying Blue. Zo krijg je Flying Blue Silver status als je 100 XP’s vliegt binnen 1 jaar. Je krijgt dan gratis ruimbagage en kunt gratis een stoel selecteren. Ook krijg je een iets hogere korting op een Economy Comfort stoel. Ben je Silver lid, dan moet je nog 180 XP’s halen voor Flying Blue Gold status, waarmee je toegang krijgt tot de Business Class Lounge.

Promo Rewards december

Met de American Express Flying Blue Gold kaart krijg je 30 XP’s, waardoor Silver status redelijk eenvoudig te halen is. Dit kan handig zijn als je normaliter net te weinig XP’s hebt voor een volgend niveau. Normaal gesproken moet je voor 30 XP’s maar liefst zes vluchten in Economy maken binnen Europa of twee keer in Business class.

Een award ticket (een “gratis ticket”) is natuurlijk ook wel eens fijn als je vaak met KLM, Air France en/of Skyteam vliegt. Met de Flying Blue American Express Gold kaart krijg je 20.000 miles als instapbonus. Dan ben je al een heel eind onderweg voor een Flying Blue Promo Reward in Business Class!

Bovendien krijg je voor iedere euro die je uitgeeft bij Air France – KLM 1,5 mile per euro, in plaats van de reguliere mile per euro. Ook kun je de uitgaven bij Air France KLM gespreid terugbetalen. Tot slot verleng je de geldigheid van je miles.

American Express Classic: andere voordelen

De American Express Classic kaart heeft geen directe koppeling met een luchtvaartmaatschappij. Het helpt je dan ook niet om sneller elite status te behalen. Toch heeft de American Express Gold kaart een aantal andere voordelen, zoals:

 • Vier keer gratis loungetoegang wereldwijd;
 • Dining credit van € 100,00 per jaar;
 • Je kunt hotels boeken bij “The Hotel Collection”, waarbij je een kamerupgrade en $ 100,00 tegoed krijgt als je tenminste twee nachten in het hotel slaapt;
 • Een flinke stapel American Express Rewards punten.
Gratis toegang tot de Business Class lounge

De American Express Rewards punten kun je inwisselen voor Frequent Flyer miles bij de volgende programma’s:

 • Alitalia MilleMiglia;
 • British Airways Executive Club;
 • Cathay Pacific Asia Miles;
 • Delta Skymiles;
 • Finnair Plus;
 • Iberia Plus;
 • KLM Flying Blue;
 • SAS Eurobonus;
 • Singapore Airlines Krisflyer.

Voor iedere 5 American Express Rewards punten krijg je 4 miles, behalve bij SAS en Delta.

Aan welke miles heb je het meest?

Bij welk Frequent Flyer programma je nu het beste kunt sparen hangt af van je wensen. Vrijwel alle miles hebben een bepaalde waarde, maar het hangt er wel vanaf hoe je ze wilt gebruiken.

Hieronder een paar voorbeelden om dit toe te lichten:

 • Met BA vlieg je voor 4000 Avios naar Londen, terwijl je bij Flying Blue 6000 miles kwijt bent. In Business Class betaal je bij BA 7750 en bij Flying Blue 27.000 miles;
 • Voor 85.000 Asiamiles (Cathay Pacific) vlieg je van Amsterdam naar Sydney via Hong Kong met Cathay Pacific in Business Class. Bij British Airways betaal je 137.750 Avios. Flying Blue brengt 156.000 miles in rekening;
 • Naar de Verenigde Staten en Canada kun je met Flying Blue regelmatig een goede deal scoren met de Promo Rewards. Momenteel betaal je bijvoorbeeld slechts 30.000 miles (of 25.000 vanaf Brussel) in Business Class naar Edmonton. Bij British Airways ben je ongeveer 60.000 Avios kwijt voor een vlucht naar Canada;
 • Wil je naar New York? Vanaf Madrid ben je in Business Class slechts 34.000 Avios kwijt als je boekt bij Iberia Plus;
 • Ieder programma heeft wel een sweet spot. Zoals vele uren in Business Class voor 29.000 Flying Blue miles, een stopover op een enkele reis bij Singapore Airlines Krisflyer en bij Asiamiles;
 • First Class vliegen? Dit is prima mogelijk met Singapore Airlines Krisflyer, British Airways Executive Club en Asiamiles (Klik hier voor een paar voorbeelden). Maar bij Flying Blue moet je Gold of Platinum elite zijn en extreem veel miles (tenminste 200.000) neertellen.
Voor 34.000 miles in Business Class naar New York!

Moraal van het verhaal? Het is onhandig om overal een stapeltje miles te hebben, maar een beetje flexibiliteit kan zeker geen kwaad. En daar voorziet de American Express Gold kaart dan weer in: je kunt de punten overboeken naar het programma naar keuze zodra je ze wilt inwisselen!

American Express Classic versus Flying Blue AMEX: conclusie

Als Nederlander lijkt het voor de hand te liggen om een American Express Flying Blue kaart aan te schaffen. Toch hoop ik je met dit artikel een goed alternatief te hebben geboden. Welke kaart voor jou de beste keuze is? Een korte beslisboom:

 • Heb je jaarlijks 30 XP nodig om Flying Blue elite status te halen of te behouden?
 • Verlopen je miles bij Air France KLM Flying Blue bijna en wil je de geldigheid verlengen?
 • Is het wenselijk dat je de uitgaven bij Air France KLM kunt spreiden?

Als je één van deze vragen positief hebt beantwoord dan kan de Flying Blue AMEX wel eens de beste keuze zijn voor je. Zo niet, beantwoord dan de volgende vragen:

 • Wil je flexibel zijn en pas later beslissen naar welk Frequent Flyer Programma je AMEX punten boekt?
 • Is het handig om twee keer gratis toegang tot de Business Class Lounge te krijgen, ook als je Economy vliegt?
 • Wil je Dining credit van € 100,00 per jaar?
 • Ga je op reis en wil je een upgrade en $ 100,00 tegoed bij een hotelverblijf van minimaal 2 nachten?

Bij één of meerdere keren JA kun je beter voor de American Express Classic kiezen.

 

4 gedachten over “American Express versus Flying Blue AMEX”

 1. Ik ben nog aan het twijfelen.. met FB Platinum krijg ik als welkomstbonus 30.000 miles en 60XP, dat zou net genoeg zijn om de Gold status te halen bij FB. Daarentegen is de classic Amex veelzijdiger met het inwisselen van miles. Dilemma!

  1. Begrijpelijk! Misschien goed om te weten dat de reguliere AMEX Platinum momenteel ook 30.000 welkomstbonus geeft (AMEX punten) en 50% korting biedt (maar wel Privium Plus, lounge, elite status, etc.). Bij AF/KLM krijg je momenteel dubbele XP’s. Met een intra EU retour in Business Class ben je er dus ook al :-).

   Lastige keuze natuurlijk, je zit aan de kaart ook niet levenslang vast gelukkig.

 2. Gracella Pansa

  Hi, ik kan heel moeilijk een keus maken of het nou de class gold wordt of flying blue. De voordelen van flying blue zijn echt fantastisch, alleen vlieg ik niet zo vaak met KLM (tenzij ik naar mijn thuisland moet of een lange trip zou moeten maken). Het lastige is dat je met de flying blue alleen ’ticket, car rental en lounge voordelen hebt, terwijl je met de classic gold meerdere voordelen hebt, zoals hotelupgrade. Het lastige is dat je met de classic gold niet zo makkelijk een status bij KLM kunt behalen, tenzij je zoveel punten hebt. Wat zou je kunnen aanbevelen? Ik ben woonachtig in NL en reis frequent. Niet zozeer met KLM. Ik kijk gewoon naar de goedkoopste opties.

  1. Persoonlijk vind ik de reguliere Amex veel waardevoller. Zowel qua voordelen als de punten die je flexibel kunt inzetten.

   Als je echt XP punten tekort komt kun je altijd nog een FB Amex nemen, want feitelijk is dat het enige pluspunt van de FB Amex.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven